Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Det går att kompensera för påverkan på ekosystemtjänster

https://www.klimatsmart.se/images/news/enetjarnnaturr158x74.jpg

Idag den 15/10 2013 tar miljöminister Lena Ek emot utredningen "Synliggöra värdet av ekosystemtjänster" (SOU 2013:68). Ett av utredningens viktigaste budskap är att ekosystemen bidrar till välfärden och att detta måste synliggöras. Människan är helt beroende av ekosystemtjänsterna, såsom luft- och vattenrening, klimatstabilisering, pollinering av grödor, havets förmåga att producera fisk och ekosystemens förmåga att förhindra och lindra effekten av naturkatastrofer. Förutsättningen för det ständiga flödet av ekosystemtjänster är ett friskt naturkapital. Det naturkapitalet utgörs av den biologiska mångfalden. Utredningen presenterar 25 åtgärdsförslag. Åtgärd nr 10 är ”Ekologisk kompensation”. Förslaget går ut på att utarbeta nationella riktlinjer och mekanismer för ekologisk kompensation vid exploatering av mark- och vattenområden. Den som har rätt att förstöra natur ska också vara med och kompensera och återställa det som skadas. Idag pågår det flera spännande projekt i Sverige som syftar till att tillämpa ekologisk kompensation i vardagslandskapet men vi på Enetjärn Natur ser att det finns ett behov tydligare riktlinjer på nationell nivå. I Örebro överväger man hur ekologisk kompensation kan bli en del av detaljplaneprocessen. Örebro stad har många grönområden, men också ett stort exploateringstryck. Med hjälp av Enetjärn Natur tar Örebro stad fram verktyg för att värdera behovet av ekologisk kompensation inför stadens fortsatta tillväxt. I Kiruna kommun samarbetar Enetjärn Natur med Sveaskog och LKAB kring det nya gruvprojektet Mertainen för att utveckla metoder för ekologisk kompensation. Syftet är att skydda lika mycket natur som förloras när den nya gruvan anläggs. Vinnova delfinansierar metodutvecklingen för att testa en internationellt utvecklad standard för ekologisk kompensation i stora exploateringsprojekt. Vi märker att efterfrågan på tjänster inom ekologisk kompensation ökar. Vi hoppas att utredningen ska ge skjuts åt arbetet med att utveckla arbetsmetoder och principer för att kompensera för förlusten av natur och arter i samhällsbygget. Det handlar om att först vidta alla möjliga skadelindrande åtgärder och sedan kompensera för den kvarstående skadan, kanske t.o.m. genom att skapa ytterligare biologiska värden. På Enetjärn Natur har vi arbetat praktiskt med ekologisk kompensation i flera år. Vi ser att fokuset på ekosystemtjänster redan skapat konkreta jobb inom den nya gröna sektorn! Vi är därför tacksamma att vi fått delge utredningen våra praktiska erfarenheter av ekologisk kompensation.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Det går att kompensera för påverkan på ekosystemtjänster

2013-10-16
Idag den 15/10 2013 tar miljöminister Lena Ek emot utredningen "Synliggöra värdet av ekosystemtjänster" (SOU 2013:68).

Ett av utredningens viktigaste budskap är att ekosystemen bidrar till välfärden och att detta måste synliggöras. Människan är helt beroende av ekosystemtjänsterna, såsom luft- och vattenrening, klimatstabilisering, pollinering av grödor, havets förmåga att producera fisk och ekosystemens förmåga att förhindra och lindra effekten av naturkatastrofer. Förutsättningen för det ständiga flödet av ekosystemtjänster är ett friskt naturkapital. Det naturkapitalet utgörs av den biologiska mångfalden.

Utredningen presenterar 25 åtgärdsförslag. Åtgärd nr 10 är ”Ekologisk kompensation”. Förslaget går ut på att utarbeta nationella riktlinjer och mekanismer för ekologisk kompensation vid exploatering av mark- och vattenområden. Den som har rätt att förstöra natur ska också vara med och kompensera och återställa det som skadas. Idag pågår det flera spännande projekt i Sverige som syftar till att tillämpa ekologisk kompensation i vardagslandskapet men vi på Enetjärn Natur ser att det finns ett behov tydligare riktlinjer på nationell nivå.

I Örebro överväger man hur ekologisk kompensation kan bli en del av detaljplaneprocessen. Örebro stad har många grönområden, men också ett stort exploateringstryck. Med hjälp av Enetjärn Natur tar Örebro stad fram verktyg för att värdera behovet av ekologisk kompensation inför stadens fortsatta tillväxt.

I Kiruna kommun samarbetar Enetjärn Natur med Sveaskog och LKAB kring det nya gruvprojektet Mertainen för att utveckla metoder för ekologisk kompensation. Syftet är att skydda lika mycket natur som förloras när den nya gruvan anläggs. Vinnova delfinansierar metodutvecklingen för att testa en internationellt utvecklad standard för ekologisk kompensation i stora exploateringsprojekt.

Vi märker att efterfrågan på tjänster inom ekologisk kompensation ökar. Vi hoppas att utredningen ska ge skjuts åt arbetet med att utveckla arbetsmetoder och principer för att kompensera för förlusten av natur och arter i samhällsbygget. Det handlar om att först vidta alla möjliga skadelindrande åtgärder och sedan kompensera för den kvarstående skadan, kanske t.o.m. genom att skapa ytterligare biologiska värden.

På Enetjärn Natur har vi arbetat praktiskt med ekologisk kompensation i flera år. Vi ser att fokuset på ekosystemtjänster redan skapat konkreta jobb inom den nya gröna sektorn! Vi är därför tacksamma att vi fått delge utredningen våra praktiska erfarenheter av ekologisk kompensation.

Senaste nyheter