Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Deromes pelletsfabrik mer energieffektiv

https://www.klimatsmart.se/images/news/pellets200x282.jpg

När ombyggnaden av pelletsfabriken i Kinnared är klar kommer man att kunna öka produktionen av pellets med 20 %, samtidigt som energiåtgången minskar med hela 15 %. Ombyggnaden av pelletsfabriken, som inleds i april månad, innebär att en av torklinjerna förses med helt ny filterlösning. Efter ombyggnaden kommer man att kunna utnyttja anläggningens spillvärme på ett optimalt sätt. – Derome satsar långsiktigt med miljön i fokus. Den här investeringen sänker energiåtgången vid pelletstillverkningen och är ett tydligt bevis på att omsorg om miljön lönar sig, säger Gunnar Jakobsson, VD för Derome Timber. Pelletsen tillverkas av spån från Deromes egna sågverk. Först torkas spånet. Det torra och varma spånet pressas sedan samman till små energirika pellets. För att torka 1 ton pellets går det åt 0,7 MWh energi. Investeringen i pelletsfabrikens torkanläggning innebär att man återanvänder värmen ifrån pannan i flera steg, vilket resulterar i en sänkning i energiåtgång till 0,6 MWh per ton. Produktionsökningen kommer att ge möjlighet för ytterligare 1700 hushåll att byta till ett närproducerat och klimatsmart uppvärmningsalternativ. Branschen har haft det motigt, men Gunnar Jakobsson ser en stor potential i att öka pelletsproduktionen: - Det finns en stor efterfrågan på pellets, framför allt ifrån tillverkningsindustrin och ifrån växthus. Att värma upp lokaler har blivit allt dyrare – särskilt om man använder olja - och med de nya koldioxid- och energiskatterna kommer kostnaderna att sticka iväg rejält. Vår bedömning är att pelletseldningen kommer att röna fortsatt stort intresse, konstaterar Gunnar Jakobsson. Den ombyggda torkanläggningen beräknas kunna tas i bruk i mitten av juni och vara i full produktion under augusti månad. För mer information, kontakta: Petra Cederhed, 0340-66 65 10, petra.cederhed@derome.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Deromes pelletsfabrik mer energieffektiv

2012-03-06
När ombyggnaden av pelletsfabriken i Kinnared är klar kommer man att kunna öka produktionen av pellets med 20 %, samtidigt som energiåtgången minskar med hela 15 %.

Ombyggnaden av pelletsfabriken, som inleds i april månad, innebär att en av torklinjerna förses med helt ny filterlösning. Efter ombyggnaden kommer man att kunna utnyttja anläggningens spillvärme på ett optimalt sätt.

– Derome satsar långsiktigt med miljön i fokus. Den här investeringen sänker energiåtgången vid pelletstillverkningen och är ett tydligt bevis på att omsorg om miljön lönar sig, säger Gunnar Jakobsson, VD för Derome Timber.

Pelletsen tillverkas av spån från Deromes egna sågverk. Först torkas spånet. Det torra och varma spånet pressas sedan samman till små energirika pellets. För att torka 1 ton pellets går det åt 0,7 MWh energi. Investeringen i pelletsfabrikens torkanläggning innebär att man återanvänder värmen ifrån pannan i flera steg, vilket resulterar i en sänkning i energiåtgång till 0,6 MWh per ton. Produktionsökningen kommer att ge möjlighet för ytterligare 1700 hushåll att byta till ett närproducerat och klimatsmart uppvärmningsalternativ.

Branschen har haft det motigt, men Gunnar Jakobsson ser en stor potential i att öka pelletsproduktionen:

- Det finns en stor efterfrågan på pellets, framför allt ifrån tillverkningsindustrin och ifrån växthus. Att värma upp lokaler har blivit allt dyrare – särskilt om man använder olja - och med de nya koldioxid- och energiskatterna kommer kostnaderna att sticka iväg rejält. Vår bedömning är att pelletseldningen kommer att röna fortsatt stort intresse, konstaterar Gunnar Jakobsson.

Den ombyggda torkanläggningen beräknas kunna tas i bruk i mitten av juni och vara i full produktion under augusti månad.

För mer information, kontakta:
Petra Cederhed, 0340-66 65 10, petra.cederhed@derome.se.
Källa: Derome

Senaste nyheter