Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Den 26-27/2 2015 har EU fokus på värme och kyla

https://www.klimatsmart.se/images/news/svensk-fjarrvarme-heatingandcooling250x96.jpg

Den 26-27 februari, bjuder EU-kommissionen för första gången in till en högnivåkonferens om uppvärmning och kyla inom EU. Konferensen ska ge underlag till EUs kommande strategi för värme och kyla. Samtal och föreläsningar om fjärrvärme och fjärrkyla är en betydande del av programmet. Svensk Fjärrvärmes vd Ulrika Jardfelt är en av talarna vid konferensen, som hålls i Bryssel. - Det är fantastiskt roligt att EU-institutionerna nu har fått upp ögonen för möjligheterna med fjärrvärme och fjärrkyla. Detta är ju nycklarna till både minskad klimatpåverkan, ökad energieffektivitet och tryggare energiförsörjning i Europa. Många energi- och miljöbeslut som tas i Bryssel påverkar också villkoren för de svenska aktörerna, så en bättre kunskap inom EU stärker även förutsättningarna för fjärrvärme och fjärrkyla i Sverige, säger Svensk Fjärrvärmes vd Ulrika Jardfelt. Under rubriken Heating and Cooling in the European Energy Transmission arrangerar EU-kommissionen en tvådagarskonferens den 26-27 februari. Konferensen bjuder på ett fullspäckat program, med både föreläsningar, panelsamtal och workshops. Huvudrubrikerna är EUs energiomställning och värmens roll i den, Fjärrvärme och fjärrkyla för industrin, Finansiering av energiinvesteringar, Värme och kyla för byggnader, Tekniska utmaningar och Uppbyggnad av värmemarknader. Ulrika Jardfelt medverkar i sessionen om uppbyggnad av värmemarknader, där hon ska berätta om de svenska erfarenheterna av kunddialog om prisförändringar. - Flera länder har prisreglering på fjärrvärmen och många tror att det är en väg att gå för att trygga konsumenterna på värmemarknaden. Jag vill berätta om den väg vi har tagit i Sverige, där vi valt dialogvägen istället, säger Ulrika Jardfelt. Som uppvärmning inför konferensen arrangerar olika organisationer så kallade side-events onsdagen den 25 februari. En av dem är Euroheat & Power, EHP, den europeiska fjärrvärme- och fjärrkyleorganisationen. Tillsammans med European Heat Pump Association bjuder EHP in till ett event med rubriken Sustainable local thermal energy systems the case of heat pumps and district heating. Där medverkar bland andra Henrik Lund från Aalborgs universitet, en av forskarna bakom Heat Roadmap Europe, och Jonas Cognell från Göteborg Energi.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Den 26-27/2 2015 har EU fokus på värme och kyla

2015-02-24
Den 26-27 februari, bjuder EU-kommissionen för första gången in till en högnivåkonferens om uppvärmning och kyla inom EU. Konferensen ska ge underlag till EUs kommande strategi för värme och kyla. Samtal och föreläsningar om fjärrvärme och fjärrkyla är en betydande del av programmet. Svensk Fjärrvärmes vd Ulrika Jardfelt är en av talarna vid konferensen, som hålls i Bryssel.

- Det är fantastiskt roligt att EU-institutionerna nu har fått upp ögonen för möjligheterna med fjärrvärme och fjärrkyla. Detta är ju nycklarna till både minskad klimatpåverkan, ökad energieffektivitet och tryggare energiförsörjning i Europa. Många energi- och miljöbeslut som tas i Bryssel påverkar också villkoren för de svenska aktörerna, så en bättre kunskap inom EU stärker även förutsättningarna för fjärrvärme och fjärrkyla i Sverige, säger Svensk Fjärrvärmes vd Ulrika Jardfelt.

Under rubriken Heating and Cooling in the European Energy Transmission arrangerar EU-kommissionen en tvådagarskonferens den 26-27 februari. Konferensen bjuder på ett fullspäckat program, med både föreläsningar, panelsamtal och workshops. Huvudrubrikerna är EUs energiomställning och värmens roll i den, Fjärrvärme och fjärrkyla för industrin, Finansiering av energiinvesteringar, Värme och kyla för byggnader, Tekniska utmaningar och Uppbyggnad av värmemarknader.

Ulrika Jardfelt medverkar i sessionen om uppbyggnad av värmemarknader, där hon ska berätta om de svenska erfarenheterna av kunddialog om prisförändringar.

- Flera länder har prisreglering på fjärrvärmen och många tror att det är en väg att gå för att trygga konsumenterna på värmemarknaden. Jag vill berätta om den väg vi har tagit i Sverige, där vi valt dialogvägen istället, säger Ulrika Jardfelt.

Som uppvärmning inför konferensen arrangerar olika organisationer så kallade side-events onsdagen den 25 februari. En av dem är Euroheat & Power, EHP, den europeiska fjärrvärme- och fjärrkyleorganisationen. Tillsammans med European Heat Pump Association bjuder EHP in till ett event med rubriken Sustainable local thermal energy systems the case of heat pumps and district heating. Där medverkar bland andra Henrik Lund från Aalborgs universitet, en av forskarna bakom Heat Roadmap Europe, och Jonas Cognell från Göteborg Energi.

Senaste nyheter