Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Debatt om Svensk Fjärrvärmes reklamfilm

https://www.klimatsmart.se/images/news/svensk250x124.jpg

Har du sett den nya reklamfilmen, som vill sprida kunskap om fjärrvärme, som en möjlighet att hushålla med jordens resurser? I filmen får en begagnad robot symbolisera det kretslopp som uppstår när avfall som inte kan återanvändas eller återvinnas blir värme. En del tittare har tolkat valet av roboten som att vi uppmuntrar till att slänga elektronikavfall osorterat. Det är naturligtvis inte avsikten. Elektronikavfall ska alltid sorteras ut och lämnas in i särskilda behållare för elavfall. Med filmen har Svensk Fjärrvärme velat visa ett kretslopp där avfall blir en resurs, att avfallsförbränning är en del av återvinningskonceptet eftersom avfallet blir energi i form av el och värme. Ambitionen var inte att göra en informationsfilm, utan en film som berör. - Berättelsen blir svår att berätta med en blöja eller nalle i elementet, även om det hade varit mindre problematiskt. Filmen bygger ju på flickans kontakt med roboten. Affären är en second-handaffär, återanvändning enligt avfallstrappan. När ingen vill ha roboten kommer han till nästa steg; återvinning av energi, förklarar Annika Johannesson, kommunikationschef Svensk Fjärrvärme. Roboten har filmats så att det ska vara tydligt att batteriet är borttaget, men det har visat sig att inte alla uppmärksammar det. Det som går till förbränning är robotens hölje, även om man inte ser alla steg på vägen. Eftersom roboten är gammal och har stått ute länge i regn och rusk är plasten inte i skick att återvinna. - För att minska risken för missförstånd har vi nu lagt till en informationstext till filmen på webben. Jag hoppas att våra förtydliganden ska bidra till att fler tänker på att återvinna sitt elektronikavfall, säger Annika Johannesson.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Debatt om Svensk Fjärrvärmes reklamfilm

2012-02-27
Har du sett den nya reklamfilmen, som vill sprida kunskap om fjärrvärme, som en möjlighet att hushålla med jordens resurser? I filmen får en begagnad robot symbolisera det kretslopp som uppstår när avfall som inte kan återanvändas eller återvinnas blir värme. En del tittare har tolkat valet av roboten som att vi uppmuntrar till att slänga elektronikavfall osorterat. Det är naturligtvis inte avsikten.

Elektronikavfall ska alltid sorteras ut och lämnas in i särskilda behållare för elavfall. Med filmen har Svensk Fjärrvärme velat visa ett kretslopp där avfall blir en resurs, att avfallsförbränning är en del av återvinningskonceptet eftersom avfallet blir energi i form av el och värme. Ambitionen var inte att göra en informationsfilm, utan en film som berör.

- Berättelsen blir svår att berätta med en blöja eller nalle i elementet, även om det hade varit mindre problematiskt. Filmen bygger ju på flickans kontakt med roboten. Affären är en second-handaffär, återanvändning enligt avfallstrappan. När ingen vill ha roboten kommer han till nästa steg; återvinning av energi, förklarar Annika Johannesson, kommunikationschef Svensk Fjärrvärme.

Roboten har filmats så att det ska vara tydligt att batteriet är borttaget, men det har visat sig att inte alla uppmärksammar det. Det som går till förbränning är robotens hölje, även om man inte ser alla steg på vägen. Eftersom roboten är gammal och har stått ute länge i regn och rusk är plasten inte i skick att återvinna.

- För att minska risken för missförstånd har vi nu lagt till en informationstext till filmen på webben. Jag hoppas att våra förtydliganden ska bidra till att fler tänker på att återvinna sitt elektronikavfall, säger Annika Johannesson.

Senaste nyheter