Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Danska energikrav är tuffare än svenska

https://www.klimatsmart.se/images/news/sverigescentrumforlagenergihus250x93.jpg

De danska energikraven ger lägre energianvändning än de svenska och ger dessutom större rättvisa och bättre måluppfyllelse. Det visar en utredning från Sveriges Centrum för Nollenergihus och föreslår att de svenska energikraven ses över från grunden. I ett EU-direktiv föreskrivs att varje land skall anpassa sitt framtida byggande till ”Nära Nollenergihus”. Det svenska förslaget remissbehandlas just nu. Föreningen har genomfört en studie som visar att de danska energikraven är 10 – 30 % skarpare än de svenska. Det är vilseledande att uttala att Sverige har de skarpaste energikraven i Europa, som Boverket anför i sin utredning, inte minst när flera länder nu aviserar större skärpningar. De danska kraven för byggnaders energianvändning kombinerar krav som minimerar byggnadernas värmeförluster och separata krav på tillförd årsenergi beroende på energislagens värde. Dessa två separata kravdelarna kompletterar varandra genom att den ena säkrar energieffektiva byggnader oavsett tillförselsystem och den andra att olika energislag ses ur ett systemperspektiv. Samma strategi som den danska tillämpas i kriterierna för nollenergihus, minienergihus och passivhus som nyligen publicerats av föreningen och som kan vara ett gott stöd i en framtida revidering av byggreglerna. Föreningen rekommenderar regeringen i sitt remissvar att de svenska energikraven ses över från grunden. För mer information, kontakta: Eje Sandberg, Sveriges Centrum för Nollenergihus, 08-626 71 80.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Danska energikrav är tuffare än svenska

2012-02-09
De danska energikraven ger lägre energianvändning än de svenska och ger dessutom större rättvisa och bättre måluppfyllelse. Det visar en utredning från Sveriges Centrum för Nollenergihus och föreslår att de svenska energikraven ses över från grunden.

I ett EU-direktiv föreskrivs att varje land skall anpassa sitt framtida byggande till ”Nära Nollenergihus”. Det svenska förslaget remissbehandlas just nu.

Föreningen har genomfört en studie som visar att de danska energikraven är 10 – 30 % skarpare än de svenska. Det är vilseledande att uttala att Sverige har de skarpaste energikraven i Europa, som Boverket anför i sin utredning, inte minst när flera länder nu aviserar större skärpningar.

De danska kraven för byggnaders energianvändning kombinerar krav som minimerar byggnadernas värmeförluster och separata krav på tillförd årsenergi beroende på energislagens värde. Dessa två separata kravdelarna kompletterar varandra genom att den ena säkrar energieffektiva byggnader oavsett tillförselsystem och den andra att olika energislag ses ur ett systemperspektiv. Samma strategi som den danska tillämpas i kriterierna för nollenergihus, minienergihus och passivhus som nyligen publicerats av föreningen och som kan vara ett gott stöd i en framtida revidering av byggreglerna.

Föreningen rekommenderar regeringen i sitt remissvar att de svenska energikraven ses över från grunden.

För mer information, kontakta:
Eje Sandberg, Sveriges Centrum för Nollenergihus, 08-626 71 80.

Senaste nyheter