Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Dammsugare ska bli bättre och elsnålare

https://www.klimatsmart.se/images/news/

Om ett år finns ett tak för hur mycket el en dammsugare får dra. Samtidigt kommer regler för hur bra de ska dammsuga och hur mycket de får bullra. Det har nu EU röstat igenom. Dammsugare finns i nästan alla hem och även om varje apparat inte drar så mycket energi, så blir den totala energianvändningen för dammsugare ändå stor. Ekodesign och energimärkning för dammsugare förväntas spara 19 terawattimmar (TWh) årligen i EU från 2020. Det kan jämföras med Sveriges totala elanvändning som förra året var 142 terawattimmar. Dammsugare har sedan 1960-talet utvecklats till att få allt starkare motorer, från 500 watt år 1960 till drygt 2 500 watt år 2010. Tester från Energimyndighetens Testlab visar att det inte finns något direkt samband mellan hög effekt och dammupptagningsförmåga. I testerna har dammsugare med motoreffekt på 1 200 watt lika bra och ibland bättre dammupptagning är dammsugare på 2 000 watt. – För att snabbt få ner elanvändningen hos dammsugare har nu EU röstat igenom nya ekodesignkrav för dammsugare, samtidigt som det nu också ställs krav på hållbarhet, säger Johanna Whitlock som bevakar dammsugare för Energimyndighetens räkning i EU-förhandlingarna. Kraven reglerar maxeffekt och energianvändning per år. I beslutet finns även mininivåer på funktion som en dammsugare måste uppfylla, som dammupptagningsförmåga och maximal tillåten ljudnivå. Även energimärkning på dammsugare antas inom kort. Energimärkningsetiketten talar om årlig energianvändning, ljudnivå, dammupptagning på matta och hårt golv samt filtreringsförmåga. – Energimärkningen är till stor hjälp för konsumenten när det är dags att köpa ny dammsugare. Symbolen gör det lätt att jämföra både energianvändning och prestanda mellan olika märken, säger Johanna Whitlock. Både energimärkningen och ekodesign för dammsugare börjar gälla om drygt ett år, den 1 september 2014. För mer information, kontakta: Johanna Whitlock, handläggare på resurseffektiva produkter, 016-544 23 19 Anna Johansson, stf enhetschef resurseffektiva produkter, 016-544 23 83.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Dammsugare ska bli bättre och elsnålare

2013-03-14
Om ett år finns ett tak för hur mycket el en dammsugare får dra. Samtidigt kommer regler för hur bra de ska dammsuga och hur mycket de får bullra. Det har nu EU röstat igenom.

Dammsugare finns i nästan alla hem och även om varje apparat inte drar så mycket energi, så blir den totala energianvändningen för dammsugare ändå stor. Ekodesign och energimärkning för dammsugare förväntas spara 19 terawattimmar (TWh) årligen i EU från 2020. Det kan jämföras med Sveriges totala elanvändning som förra året var 142 terawattimmar.

Dammsugare har sedan 1960-talet utvecklats till att få allt starkare motorer, från 500 watt år 1960 till drygt 2 500 watt år 2010. Tester från Energimyndighetens Testlab visar att det inte finns något direkt samband mellan hög effekt och dammupptagningsförmåga. I testerna har dammsugare med motoreffekt på 1 200 watt lika bra och ibland bättre dammupptagning är dammsugare på 2 000 watt.

– För att snabbt få ner elanvändningen hos dammsugare har nu EU röstat igenom nya ekodesignkrav för dammsugare, samtidigt som det nu också ställs krav på hållbarhet, säger Johanna Whitlock som bevakar dammsugare för Energimyndighetens räkning i EU-förhandlingarna.

Kraven reglerar maxeffekt och energianvändning per år. I beslutet finns även mininivåer på funktion som en dammsugare måste uppfylla, som dammupptagningsförmåga och maximal tillåten ljudnivå.

Även energimärkning på dammsugare antas inom kort. Energimärkningsetiketten talar om årlig energianvändning, ljudnivå, dammupptagning på matta och hårt golv samt filtreringsförmåga.

– Energimärkningen är till stor hjälp för konsumenten när det är dags att köpa ny dammsugare. Symbolen gör det lätt att jämföra både energianvändning och prestanda mellan olika märken, säger Johanna Whitlock.

Både energimärkningen och ekodesign för dammsugare börjar gälla om drygt ett år, den 1 september 2014.

För mer information, kontakta:
Johanna Whitlock, handläggare på resurseffektiva produkter, 016-544 23 19
Anna Johansson, stf enhetschef resurseffektiva produkter, 016-544 23 83.

Senaste nyheter