Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Dag tre i Durban

https://www.klimatsmart.se/images/news/tricorona250x28pe.jpg

Onsdagen den 30 november började mötet ta sin form, klimatförhandlarna har börjat bli varma i kläderna och på sidoevenemangen är det full aktivitet. Klimatförhandlingarna i korthet: - Tisdagen 29 november talade EU om att de ville ha en process för att få ett lagligt bindande avtal färdigt till 2015. - AFRICAN GROUP, G-77/CHINA, AOSIS och LDC-grupperna vill se en andra åtagandeperiod. - BINGO (Business NGO group) vill se tydliga och positiva signaler i Durban för att kunna få näringslivet att fortsätta att investera i hållbar utveckling. Den svenska delegationen bjöd på onsdag eftermiddag in alla svenska deltagare på COP17 till ett möte för att svara på frågor och ge en statusrapport på hur det går i förhandlingarna. Anna Lindstedt, Sveriges chefsförhandlare på COP17 sa lite skämtsamt under mötet: ”Jag blev lurad in i den här processen, det verkade ju väldigt enkelt och trevligt och jag hade nog inte förstått hur komplicerat detta var." Anna fortsatte: "Med en till visshet gränsande sannolikhet så kommer vi inte att nå fram till ett legalt bindande avtal som täcker alla länder och alla de delar som behöver täckas in.” Hon tyckte även att Afrikas och EU:s position har blivit alltmer samstämmig under mötets gång. På frågan om EU håller på att skapa ett gap mellan att det nuvarande utsläppsmålet för 2012 och EU:s nästa, som kan börja år 2015, så avvisade Anna detta; ”Det stämmer inte. En andra åtagandeperiod ska gälla till 2020, men det är inte vårt enda mål. Vi vill nå resultat så snabbt det bara går.” Som svar på en fråga om villkoren för en andra åtagandeperiod för Kyotoprotokollet svarade Anna: ”Vi kan konstatera att de som är med i Kyotoåtagande står för en minskade del av utsläppen. Vi vill inte ändra EU:s position, och vi har blivit tydligare på att vi vill ha en andra åtgandeperiod som ska ratificeras. Man ska inte användas conditions eller conditionality, det har väldigt negativa konnotationer som inte överbryggar motsättningar. Det viktiga är att vi kan ta tydliga steg som överbryggar motsättningarna.” För mer information om vad som sades under mötet, kontakta: Elin Bergman, Tricorona, elin.bergman@tricorona.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Dag tre i Durban

2011-11-30
Onsdagen den 30 november började mötet ta sin form, klimatförhandlarna har börjat bli varma i kläderna och på sidoevenemangen är det full aktivitet.

Klimatförhandlingarna i korthet:
- Tisdagen 29 november talade EU om att de ville ha en process för att få ett lagligt bindande avtal färdigt till 2015.
- AFRICAN GROUP, G-77/CHINA, AOSIS och LDC-grupperna vill se en andra åtagandeperiod.
- BINGO (Business NGO group) vill se tydliga och positiva signaler i Durban för att kunna få näringslivet att fortsätta att investera i hållbar utveckling.

Den svenska delegationen bjöd på onsdag eftermiddag in alla svenska deltagare på COP17 till ett möte för att svara på frågor och ge en statusrapport på hur det går i förhandlingarna.

Anna Lindstedt, Sveriges chefsförhandlare på COP17 sa lite skämtsamt under mötet: ”Jag blev lurad in i den här processen, det verkade ju väldigt enkelt och trevligt och jag hade nog inte förstått hur komplicerat detta var."

Anna fortsatte: "Med en till visshet gränsande sannolikhet så kommer vi inte att nå fram till ett legalt bindande avtal som täcker alla länder och alla de delar som behöver täckas in.”

Hon tyckte även att Afrikas och EU:s position har blivit alltmer samstämmig under mötets gång.

På frågan om EU håller på att skapa ett gap mellan att det nuvarande utsläppsmålet för 2012 och EU:s nästa, som kan börja år 2015, så avvisade Anna detta; ”Det stämmer inte. En andra åtagandeperiod ska gälla till 2020, men det är inte vårt enda mål. Vi vill nå resultat så snabbt det bara går.”

Som svar på en fråga om villkoren för en andra åtagandeperiod för Kyotoprotokollet svarade Anna: ”Vi kan konstatera att de som är med i Kyotoåtagande står för en minskade del av utsläppen. Vi vill inte ändra EU:s position, och vi har blivit tydligare på att vi vill ha en andra åtgandeperiod som ska ratificeras. Man ska inte användas conditions eller conditionality, det har väldigt negativa konnotationer som inte överbryggar motsättningar. Det viktiga är att vi kan ta tydliga steg som överbryggar motsättningarna.”

För mer information om vad som sades under mötet, kontakta:
Elin Bergman, Tricorona, elin.bergman@tricorona.se.
Källa: Tricorona

Senaste nyheter