Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Cramos energisparverktyg för byggbodar

https://www.klimatsmart.se/images/news/cramo179x40d.jpg

Studier från Uppsala Universitet visar att uppvärmning av bodar, tillsammans med belysning, står för mer än 70% av elanvändningen på en genomsnittlig svensk byggarbetsplats. Varje byggbod drar i genomsnitt 8000 kWh per år. I Sverige finns det cirka 40.000 byggbodar vilket innebär en sammanlagd energianvändning på över 200 miljoner kWh enbart för uppvärmning. Uthyrningsföretaget Cramo lanserade redan 2008 sitt så kallade Energietableringskoncept, som huvudsakligen besår av bättre isolerade bodar, bättre isolering mellan och under bodarna i större etableringar, sensorstyrd lågenergibelysning, frekvensstyrda hissar och möjlighet till vattenburen uppvärmning. Nu kommer nästa steg. ”Våra beräkningar visar att vi kan spara upp till 50% av energianvändningen genom vårt Energietableringskoncept” säger Jan Isgård Produktområdeschef flyttbara lokaler. ”Genom att vi nu ha utvecklat ett mätinstrument som enkelt mäter såväl elanvändning samt ute och innetemperaturer kan vi tillsammans med kunderna analysera etableringens el-effektivitet och användarpåverkan och prioritera insatser för ständig förbättring av elanvändningen.”. Genom Cramos energimätning får kunden tillgång till genomsnittliga energivärden på sina olika byggarbetsplatser, samt en sammanställd graf med referenssiffror för genomsnittliga byggprojekt i branschen. ”Om de egna siffrorna är mycket högre än genomsnittet kan man sätta till åtgärder genast, säger Mikael Holmqvist, Regionansvarig El Öst på Cramo, som har till uppdrag att utveckla Cramos koncept Energietablering. ”Dessutom kan man enkelt följa och styra temperaturen i bodarna över dygnet för att ’ringa in” eventuella problem och undvika att ’elda för kråkorna’” Att små medel har gjort stor skillnad kan miljöchef Patrik Andersson på JM AB intyga. -Energiåtgärderna ger oss stora besparingar. På ett byggprojekt i Göteborg sparades det in 220.000 kWh! I takt med att vi startar nya projekt förses de med energietableringar. Det betyder att vi kommer att kunna spara in omkring 9 miljoner kWh på ett år då alla våra cirka 60 byggarbetsplatser har dessa etableringar. Patrik Andersson ser energimätningen som ett viktigt första steg i miljöarbete. -Vi måste först och främst få koll på vår energianvändning för att kunna genomföra åtgärder för att minska användningen. På JM har vi stor nytta av att se siffrorna i energimätningen som Cramo sammanställer, eftersom vi efter avslutat projekt kan kontrollera exakt hur energiförbrukningen har sett ut. På så sätt kan vi jämföra våra projekt och medarbetarna kan lära av varandra. För ytterligare information, kontakta: Erik Bengtsson, vd Cramo Sverige AB, 08-623 54 00.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Cramos energisparverktyg för byggbodar

2011-05-11
Studier från Uppsala Universitet visar att uppvärmning av bodar, tillsammans med belysning, står för mer än 70% av elanvändningen på en genomsnittlig svensk byggarbetsplats. Varje byggbod drar i genomsnitt 8000 kWh per år. I Sverige finns det cirka 40.000 byggbodar vilket innebär en sammanlagd energianvändning på över 200 miljoner kWh enbart för uppvärmning.

Uthyrningsföretaget Cramo lanserade redan 2008 sitt så kallade Energietableringskoncept, som huvudsakligen besår av bättre isolerade bodar, bättre isolering mellan och under bodarna i större etableringar, sensorstyrd lågenergibelysning, frekvensstyrda hissar och möjlighet till vattenburen uppvärmning. Nu kommer nästa steg.

”Våra beräkningar visar att vi kan spara upp till 50% av energianvändningen genom vårt Energietableringskoncept” säger Jan Isgård Produktområdeschef flyttbara lokaler. ”Genom att vi nu ha utvecklat ett mätinstrument som enkelt mäter såväl elanvändning samt ute och innetemperaturer kan vi tillsammans med kunderna analysera etableringens el-effektivitet och användarpåverkan och prioritera insatser för ständig förbättring av elanvändningen.”.

Genom Cramos energimätning får kunden tillgång till genomsnittliga energivärden på sina olika byggarbetsplatser, samt en sammanställd graf med referenssiffror för genomsnittliga byggprojekt i branschen.

”Om de egna siffrorna är mycket högre än genomsnittet kan man sätta till åtgärder genast, säger Mikael Holmqvist, Regionansvarig El Öst på Cramo, som har till uppdrag att utveckla Cramos koncept Energietablering. ”Dessutom kan man enkelt följa och styra temperaturen i bodarna över dygnet för att ’ringa in” eventuella problem och undvika att ’elda för kråkorna’”

Att små medel har gjort stor skillnad kan miljöchef Patrik Andersson på JM AB intyga.
-Energiåtgärderna ger oss stora besparingar. På ett byggprojekt i Göteborg sparades det in 220.000 kWh! I takt med att vi startar nya projekt förses de med energietableringar. Det betyder att vi kommer att kunna spara in omkring 9 miljoner kWh på ett år då alla våra cirka 60 byggarbetsplatser har dessa etableringar.

Patrik Andersson ser energimätningen som ett viktigt första steg i miljöarbete.
-Vi måste först och främst få koll på vår energianvändning för att kunna genomföra åtgärder för att minska användningen. På JM har vi stor nytta av att se siffrorna i energimätningen som Cramo sammanställer, eftersom vi efter avslutat projekt kan kontrollera exakt hur energiförbrukningen har sett ut. På så sätt kan vi jämföra våra projekt och medarbetarna kan lära av varandra.

För ytterligare information, kontakta:
Erik Bengtsson, vd Cramo Sverige AB, 08-623 54 00.
Källa: Cramo

Senaste nyheter