Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Cortus ny miljövänlig förgasningsteknik

https://www.klimatsmart.se/images/news/

Affären innebär inledningsvis uppförande av en 5 MW demonstrationsanläggning, med leveransstart planerad till andra halvan av 2011. Efter två år är planen att anläggningen expanderas till 25 MW och blir därmed den dominerande energikällan för Köpingsfabriken. I förlängningen innebär det att Cortus kommer att leverera biogas till Nordkalk som motsvarar en reduktion av koldioxidutsläppen med 70.000 ton årligen vid full utbyggnad. Affären är villkorad av att Cortus finansierar uppförandet av anläggningen i Köping. ”Vi har under flera år sökt framtidens energiförsörjning till våra kalkugnar. Förgasning av biomassa har länge varit i fokus men det är först när vi sett resultaten från Cortus förgasningsprocess WoodRoll som vi valt väg för vår framtida energiförsörjning” säger Mikael Wendel, Teknisk chef på Nordkalk i Sverige. ”Leveransavtalet med Nordkalk innebär att vi tar steget in i en kommersiell leverans av biogas i stor skala och bekräftar styrkan med vår nya patenterade förgasningsteknik WoodRoll för processindustrier” säger Rolf Ljunggren VD och grundare av Cortus AB. Cortus AB grundades 2006 och har fått stöd inom affärsutveckling, finansiering och nätverk av affärsinkubatorn STING. Cortus AB har även tagit in pengar från riskkapitalfonden STING Capital, som investerar i innovativa tillväxtbolag i tidiga skeden. För mer information, kontakta: Rolf Ljunggren, Cortus 070-694 48 98, rlj@cortus.se, Mikael Wendel, Nordkalk, 073-920 17 27, mikael.wendel@nordkalk.com Cortus vision är att bygga framtidens innovativa och hållbara energiförsörjning för kraft och processindustrier. Cortus arbetar med att bli en internationellt ledande aktör inom industriell försörjning av ren förnyelsebar energigas från biomassa baserat på den patenterade förgasningstekniken WoodRoll®. Förgasningstekniken bygger på hög verkningsgrad, bränsleflexibilitet och en ren energigas utan föroreningar. Grön energi genom kostnadseffektiv produktion av biogas.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Cortus ny miljövänlig förgasningsteknik

2010-08-23
Affären innebär inledningsvis uppförande av en 5 MW demonstrationsanläggning, med leveransstart planerad till andra halvan av 2011. Efter två år är planen att anläggningen expanderas till 25 MW och blir därmed den dominerande energikällan för Köpingsfabriken. I förlängningen innebär det att Cortus kommer att leverera biogas till Nordkalk som motsvarar en reduktion av koldioxidutsläppen med 70.000 ton årligen vid full utbyggnad. Affären är villkorad av att Cortus finansierar uppförandet av anläggningen i Köping.

”Vi har under flera år sökt framtidens energiförsörjning till våra kalkugnar. Förgasning av biomassa har länge varit i fokus men det är först när vi sett resultaten från Cortus förgasningsprocess WoodRoll som vi valt väg för vår framtida energiförsörjning” säger Mikael Wendel, Teknisk chef på Nordkalk i Sverige.

”Leveransavtalet med Nordkalk innebär att vi tar steget in i en kommersiell leverans av biogas i stor skala och bekräftar styrkan med vår nya patenterade förgasningsteknik WoodRoll för processindustrier” säger Rolf Ljunggren VD och grundare av Cortus AB.

Cortus AB grundades 2006 och har fått stöd inom affärsutveckling, finansiering och nätverk av affärsinkubatorn STING. Cortus AB har även tagit in pengar från riskkapitalfonden STING Capital, som investerar i innovativa tillväxtbolag i tidiga skeden.

För mer information, kontakta:
Rolf Ljunggren, Cortus 070-694 48 98, rlj@cortus.se,
Mikael Wendel, Nordkalk, 073-920 17 27, mikael.wendel@nordkalk.com

Cortus vision är att bygga framtidens innovativa och hållbara energiförsörjning för kraft och processindustrier. Cortus arbetar med att bli en internationellt ledande aktör inom industriell försörjning av ren förnyelsebar energigas från biomassa baserat på den patenterade förgasningstekniken WoodRoll®. Förgasningstekniken bygger på hög verkningsgrad, bränsleflexibilitet och en ren energigas utan föroreningar. Grön energi genom kostnadseffektiv produktion av biogas.
Källa: Cortus

Senaste nyheter