Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Classic kaffe planterar träd i Nicaragua

https://www.klimatsmart.se/images/news/arvidnordquisttradplanteringnicaragua233x170.png

Att plantera träd är ett av många sätt att kompensera växthusgasutsläpp. Ca 17%, ungefär 6 miljarder ton av jordens CO2 -utsläpp, kommer från ohållbar markanvändning, däribland skövling av skog. Ett medelstort träd absorberar hundratals kilo CO2 under sin livstid. Att plantera träd är därför ett effektivt sätt att binda koldioxid och förbättra klimatet. Träd förbättrar även jordmånen, vattentillgången samt växt- och djurlivet i området, och ger nya ekonomiska möjligheter för de människor och samhällen som involveras. Att plantera träd och reducera avskogning anses vara det mest kostnadseffektiva sättet att kämpa mot växthuseffekten. Nicaragua är ett av de fattigaste länderna i Latinamerika och ett av de länder som Arvid Nordquist köper kaffe från. Genom Arvid Nordquists klimatkompensation av Classic kaffe planteras årligen hundratusentals träd, vilket bidrar till en positiv utveckling i Nicaragua som annars ser en snabb avskogning. Koldioxidbindningen sker i takt med att träden växer och därigenom ökar även bondens tillgång till frukt, bränsle och virke. Genom att plantera inhemska trädarter, odla olika typer av lokala växtarter gynnas den biologiska mångfalden. Dessutom, genom tillverkning och distribution av effektiva spisar som kräver mindre ved och har mindre påverkan på hälsan förbättrar man också livsvillkoren för bönderna och deras familjer. Projektet i Nicaragua initierades och drivs av den Kanadensiska icke vinstdrivande jordbruksstödsorgani-sationen Taking Root som verkar i bland annat Nicaragua. Projektet är utvecklad i enlighet med Plan Vivo. Det är Plan Vivo som utfärdar kompensationscertifikaten som hör till trädplanteringsprojektet i Nicaragua. För ytterligare information, kontakta Arvid Nordquist HAB, 08-799 18 00, info@arvidnordquist.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Classic kaffe planterar träd i Nicaragua

2011-06-20
Classic kaffes projekt San Juan de Limay i Nicaragua
Att plantera träd är ett av många sätt att kompensera växthusgasutsläpp. Ca 17%, ungefär 6 miljarder ton av jordens CO2 -utsläpp, kommer från ohållbar markanvändning, däribland skövling av skog. Ett medelstort träd absorberar hundratals kilo CO2 under sin livstid. Att plantera träd är därför ett effektivt sätt att binda koldioxid och förbättra klimatet.

Träd förbättrar även jordmånen, vattentillgången samt växt- och djurlivet i området, och ger nya ekonomiska möjligheter för de människor och samhällen som involveras. Att plantera träd och reducera avskogning anses vara det mest kostnadseffektiva sättet att kämpa mot växthuseffekten.

Nicaragua är ett av de fattigaste länderna i Latinamerika och ett av de länder som Arvid Nordquist köper kaffe från. Genom Arvid Nordquists klimatkompensation av Classic kaffe planteras årligen hundratusentals träd, vilket bidrar till en positiv utveckling i Nicaragua som annars ser en snabb avskogning.

Koldioxidbindningen sker i takt med att träden växer och därigenom ökar även bondens tillgång till frukt, bränsle och virke. Genom att plantera inhemska trädarter, odla olika typer av lokala växtarter gynnas den biologiska mångfalden. Dessutom, genom tillverkning och distribution av effektiva spisar som kräver mindre ved och har mindre påverkan på hälsan förbättrar man också livsvillkoren för bönderna och deras familjer.

Projektet i Nicaragua initierades och drivs av den Kanadensiska icke vinstdrivande jordbruksstödsorgani-sationen Taking Root som verkar i bland annat Nicaragua. Projektet är utvecklad i enlighet med Plan Vivo. Det är Plan Vivo som utfärdar kompensationscertifikaten som hör till trädplanteringsprojektet i Nicaragua.

För ytterligare information, kontakta Arvid Nordquist HAB, 08-799 18 00, info@arvidnordquist.se.

Senaste nyheter