Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Classic kaffe nu 100% klimatkompenserat

https://www.klimatsmart.se/images/news/classickaffe-klimatkompensation250x84.jpg

Genom att plantera träd i Nicaragua klimatkompenserar Arvid Nordquist nu hela sitt Classic kaffe-sortiment. En genomsnittlig svensk kaffedrickare genererar cirka 30 kilo växthusgaser på ett år. Nu väljer Arvid Nordquist Classic att klimatkompensera hela sitt kaffesortiment genom omfattande trädplantering i Nicaragua. – Vi kommer att plantera 100.000 träd per år, säger Anders Nordquist, vd för Arvid Nordquist. Classic kaffe blir första dagligvarumärket i Sverige, och enda kaffemärket, som fullt ut klimatkompenseras. Det gäller hela kaffesortimentet och hela produktionskedjan från plantage till butikshylla. Det handlar inte bara om företagets egna utsläpp från rosteri och transporter. – Vi tar det ett steg till. Runt 80 procent av utsläppen ligger långt tillbaka i jordbruksledet i länder som Brasilien, Colombia och Nicaragua, säger Anders Nordquist. Företaget blir därmed en del i en växande global och frivillig marknad för klimatkompensering och utsläppshandel i Kyotoprotokollets anda. Ekonomisk utveckling: – Vi tycker egentligen att detta är självklart och ett naturligt steg och vill inte slå oss för bröstet, säger Anders Nordquist. Förutom miljönytta ska projektet bidra till ekonomisk utveckling i en underprivilegierad region med många fattiga bönder. Avskogningen är ett stort problem i Nicaragua. Genom klimatkompenseringen kan fattiga jordägare få en inkomst på att plantera och ha träd på sin mark. Kaffedrickande blir träd: – Vi kommer att plantera träd i relation till hur mycket kaffe vi producerar och säljer, säger Anders Nordquist. Med dagens konsumtion av Classic kaffe handlar det i genomsnitt om cirka 275 nya träd per dag. Arvid Nordquist har tagit hjälp av miljökonsultföretaget You&We för att beräkna de växthusgasutsläpp som produktionen av Classics kaffesorter medför hela vägen från odling till butikshylla. Utsläpp av sex olika klimatgaser har beräknats i en klimatdeklaration för respektive produkt. Beräkningarna ligger till grund för den mängd utsläpp som Arvid Nordquist nu kompenserar för. Kontroll: Arvid Nordquists trädplantering är certifierad i enlighet med Plan Vivo-standarden som säkerställer att rätt mängd koldioxid binds i träden. Plan Vivo är ett kriteriesystem som utvecklats utifrån riktlinjerna kopplade till FN:s Kyotoprotokoll. Fotnot: Cirka 17 procent, ungefär sex miljarder ton, av jordens CO2-utsläpp kommer från skogsskövling och markförstöring. Klimatkompenserade och märkta Classic-produkter finns i butik från och med augusti. För restauranger och företag finns de att beställa nu.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Classic kaffe nu 100% klimatkompenserat

2011-06-01
Genom att plantera träd i Nicaragua klimatkompenserar Arvid Nordquist nu hela sitt Classic kaffe-sortiment.

En genomsnittlig svensk kaffedrickare genererar cirka 30 kilo växthusgaser på ett år. Nu väljer Arvid Nordquist Classic att klimatkompensera hela sitt kaffesortiment genom omfattande trädplantering i Nicaragua.

– Vi kommer att plantera 100.000 träd per år, säger Anders Nordquist, vd för Arvid Nordquist.

Classic kaffe blir första dagligvarumärket i Sverige, och enda kaffemärket, som fullt ut klimatkompenseras. Det gäller hela kaffesortimentet och hela produktionskedjan från plantage till butikshylla. Det handlar inte bara om företagets egna utsläpp från rosteri och transporter.

– Vi tar det ett steg till. Runt 80 procent av utsläppen ligger långt tillbaka i jordbruksledet i länder som Brasilien, Colombia och Nicaragua, säger Anders Nordquist.

Företaget blir därmed en del i en växande global och frivillig marknad för klimatkompensering och utsläppshandel i Kyotoprotokollets anda.

Ekonomisk utveckling:
– Vi tycker egentligen att detta är självklart och ett naturligt steg och vill inte slå oss för bröstet, säger Anders Nordquist.

Förutom miljönytta ska projektet bidra till ekonomisk utveckling i en underprivilegierad region med många fattiga bönder. Avskogningen är ett stort problem i Nicaragua. Genom klimatkompenseringen kan fattiga jordägare få en inkomst på att plantera och ha träd på sin mark.

Kaffedrickande blir träd:
– Vi kommer att plantera träd i relation till hur mycket kaffe vi producerar och säljer, säger Anders Nordquist.

Med dagens konsumtion av Classic kaffe handlar det i genomsnitt om cirka 275 nya träd per dag.
Arvid Nordquist har tagit hjälp av miljökonsultföretaget You&We för att beräkna de växthusgasutsläpp som produktionen av Classics kaffesorter medför hela vägen från odling till butikshylla. Utsläpp av sex olika klimatgaser har beräknats i en klimatdeklaration för respektive produkt.

Beräkningarna ligger till grund för den mängd utsläpp som Arvid Nordquist nu kompenserar för.

Kontroll:
Arvid Nordquists trädplantering är certifierad i enlighet med Plan Vivo-standarden som säkerställer att rätt mängd koldioxid binds i träden. Plan Vivo är ett kriteriesystem som utvecklats utifrån riktlinjerna kopplade till FN:s Kyotoprotokoll.

Fotnot: Cirka 17 procent, ungefär sex miljarder ton, av jordens CO2-utsläpp kommer från skogsskövling och markförstöring. Klimatkompenserade och märkta Classic-produkter finns i butik från och med augusti. För restauranger och företag finns de att beställa nu.

Senaste nyheter