Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Byt ut gammal kamin och tjäna 6 000

https://www.klimatsmart.se/images/news/conturakamin250x295.jpg

Vintern är här och därmed kylan och de stora elräkningarna. Men det finns stora pengar att tjäna på att byta ut sin gamla braskamin mot en ny – och ännu mer på att installera en braskamin om man inte har någon. En familj kan spara 6 000 kronor per år på att byta ut sin gamla kamin, och hela 12 000 kronor på att installera en om man inte har någon innan. Också miljövinsterna är stora. – En modern braskamin ger mer värme, slukar betydligt mindre ved och spar både pengar och miljö, säger Catharina Björkman, Marketing Communication Manager på Contura. Människan har använt elden i över en miljon år, och bemästrat den de senaste 100 000 åren. Fortfarande fyller elden en central roll i våra hem och en miljon villaägare har redan valt att installera en braskamin i sina hem. Utvecklingen av braskaminer har varit enorm de senaste åren och en modern braskamin är 60 procent effektivare och 90 procent renare än en 30 år gammal kamin. Med kraftigt stigande elpriser ser allt fler över sina värmesystem i hemmen – och allt fler installerar kamin. En familj kan enkelt spara upp till 6 000 kronor per år på att byta ut sin gamla kamin mot en ny, och upp till 12 000 kronor på att installera en braskamin om man inte har någon innan. – Det går inte att jämföra verkningsgraden mellan en gammal och en ny kamin, så mycket effektivare har de blivit. Oavsett om huset värms upp med fjärrvärme eller egen värmeanläggning är en braskamin ett bra komplement som ju också är en helt el-oberoende värmekälla, säger Catharina Björkman. En modern braskamin kan inte jämföras med gamla öppna spisar eller äldre braskaminer när det gäller förbränning. Nyare braskaminer har en teknik som säkerställer en fullständig förbränning vilket både ger bra värmeekonomi och miljövänlig eldning. Om kaminen eldas rätt blir det koldioxidneutral värme som inte bidrar till växthuseffekten. – En fullständig förbränning ger bara koldioxid, vattenånga och aska. Askan blir finfördelad och grå och passar perfekt för att använda som extra näring i trädgården. En extra fördel är att ved som bränsle är både förnybart och lokalt producerad, säger Catharina Björkman. Tips på hur man ska elda för att spara på pengarna och miljön: • Välj en modern braskamin. • Elda bara med torr ved. • Regelbunden sotning av skorstenen. • Elda inte hushållsavfall, plast, målat, impregnerat virke eller liknande, då bildas hälsofarliga rökgaser. • Välj hellre lövved, som ger mer värme än barrved. Brinner dessutom lugnare. • Kontrollera röken. Är den vit, nästan genomskinlig så vet du att du eldar rätt. För mer information, kontakta: Catharina Björkman, Contura, 070-190 04 26, catharina.bjorkman@contura.se Karin Pontén, 0708-66 66 31, karin.ponten@varprbyra.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Byt ut gammal kamin och tjäna 6 000

2011-11-11
Vintern är här och därmed kylan och de stora elräkningarna. Men det finns stora pengar att tjäna på att byta ut sin gamla braskamin mot en ny – och ännu mer på att installera en braskamin om man inte har någon. En familj kan spara 6 000 kronor per år på att byta ut sin gamla kamin, och hela 12 000 kronor på att installera en om man inte har någon innan. Också miljövinsterna är stora.

– En modern braskamin ger mer värme, slukar betydligt mindre ved och spar både pengar och miljö, säger Catharina Björkman, Marketing Communication Manager på Contura.

Människan har använt elden i över en miljon år, och bemästrat den de senaste 100 000 åren. Fortfarande fyller elden en central roll i våra hem och en miljon villaägare har redan valt att installera en braskamin i sina hem. Utvecklingen av braskaminer har varit enorm de senaste åren och en modern braskamin är 60 procent effektivare och 90 procent renare än en 30 år gammal kamin.

Med kraftigt stigande elpriser ser allt fler över sina värmesystem i hemmen – och allt fler installerar kamin. En familj kan enkelt spara upp till 6 000 kronor per år på att byta ut sin gamla kamin mot en ny, och upp till 12 000 kronor på att installera en braskamin om man inte har någon innan.

– Det går inte att jämföra verkningsgraden mellan en gammal och en ny kamin, så mycket effektivare har de blivit. Oavsett om huset värms upp med fjärrvärme eller egen värmeanläggning är en braskamin ett bra komplement som ju också är en helt el-oberoende värmekälla, säger Catharina Björkman.

En modern braskamin kan inte jämföras med gamla öppna spisar eller äldre braskaminer när det gäller förbränning. Nyare braskaminer har en teknik som säkerställer en fullständig förbränning vilket både ger bra värmeekonomi och miljövänlig eldning. Om kaminen eldas rätt blir det koldioxidneutral värme som inte bidrar till växthuseffekten.

– En fullständig förbränning ger bara koldioxid, vattenånga och aska. Askan blir finfördelad och grå och passar perfekt för att använda som extra näring i trädgården. En extra fördel är att ved som bränsle är både förnybart och lokalt producerad, säger Catharina Björkman.

Tips på hur man ska elda för att spara på pengarna och miljön:
• Välj en modern braskamin.
• Elda bara med torr ved.
• Regelbunden sotning av skorstenen.
• Elda inte hushållsavfall, plast, målat, impregnerat virke eller liknande, då bildas hälsofarliga rökgaser.
• Välj hellre lövved, som ger mer värme än barrved. Brinner dessutom lugnare.
• Kontrollera röken. Är den vit, nästan genomskinlig så vet du att du eldar rätt.

För mer information, kontakta:
Catharina Björkman, Contura, 070-190 04 26, catharina.bjorkman@contura.se
Karin Pontén, 0708-66 66 31, karin.ponten@varprbyra.se.
Källa: Contura

Senaste nyheter