Derome bygger 3000 kvm klimatsmart hall
https://www.klimatsmart.se/images/news/derome.gif
Derome valde stomme av trä till den stora hallbyggnaden på Larsfrids industriområde i Halmstad. Jämfört med stål eller betong minskas koldioxidutsläppet med hundratals ton. Carl-Tore Bengtsson, VD för Derome Byggvaror & Träteknik, vill att fler ska inse potentialen hos det enda förnybara byggmaterialet när man planerar hallbyggnader.
I Halmstad pågår för fullt uppförandet av en drygt 3000 kvadratmeter stor hallbyggnad i trä. När träkoncernen Derome expanderar söderut med bygghandelsverksamheten kan det förefalla självklart att bygga med trästomme, men Carl-Tore Bengtsson betonar särskilt klimatfördelarna.
- Detta är den största hallkonstruktionen vi byggt någonsin och ett bevis på modernt och klimatsmart träbyggande, förklarar Carl-Tore Bengtsson. Med trästomme minskas kraftigt utsläppet av växthusgaser, något som fler bör känna till vid val av byggsätt.
Intensiv forskning för förnybart:
Ofta byggs hallbyggnader i stål eller betong, men träkonstruktioner och träbyggandet har ökat de senaste åren. Från slutet av 1800-talet till år 1994 rådde förbud mot användande av trä inom det storskaliga byggandet i svenska stadsmiljöer. Det har hämmat den tekniska utvecklingen när det gäller träkonstruktioner. Men idag pågår intensiv forskning på flera håll i landet och i det viktiga arbetet med att hitta klimatsmarta lösningar har den svenska skogsråvaran fått en central roll.
- Vi köper lokalt odlad skog och förädlar den till konstruktionsvirke i sågverken, säger Carl-Tore Bengtsson. Det svenska skogsbruket är hållbart och genom att använda trä gynnas klimatet. Tillväxten i skogen är större än avverkningen.
Bygget har lockat många:
Det är en imponerande syn att se de 142 trätakstolarna lyftas på plats med den stora kranen. Byggentreprenören Skanska har valt att sammanfoga dem till kassetter på marken, för att sedan lyfta upp flera på en gång. Under de senaste veckorna har byggnaden lockat många till Svarvaregatan för att se träkonstruktionerna med 44 meters spännvidd breda ut sig över den 84 meter långa hallen.
Trä binder koldioxid:
Enligt uppgifter från Sveriges Träbyggnadskansli visas tydligt att trästommar är att föredra ur klimatsynpunkt. Trä binder koldioxid och påverkar klimatet positivt, i motsats till betong och stål som ökar utsläppen och är fossila material. Sedan 2001 har antalet hallbyggnader med trästomme ökat från 5 % till 30 %. I östra och norra Sverige är man längre framme när det gäller att välja trä, men byggnaden i Halmstad är ännu ett bevis på att här också byggs en del.
- I många fall bygger man i stål för att man inte känner till träets möjligheter och klimatfördelar, tror Carl-Tore Bengtsson. Det många inte vet att trätakstolar står emot brand längre än ståltakstolar.
Energisnål kolsänka:
Svensk forskning visar att hus med trästomme en lägre miljöpåverkan. Förutom att trä binder koldioxid i luften och därmed fungerar som kolsänka, innebär användning av trä mindre nettoutsläpp än byggnation med icke förnybara byggmaterial som betong och stål. I de mätningar som gjorts tas hänsyn till hela processen – energiåtgång vid framställning av materialet och under byggnationen samt den framtida uppvärmningen för byggnaden.
Hela 2 ton koldioxid per använd kubikmeter trä sparas när man väljer trästomme istället för betong. Av detta avser 0,9 ton lagring i den färdiga trävaran och 1,1 ton i substitution (minskad användning av fossila bränslen). Stål som är vanligt vid hallkonstruktioner är ännu mer energikrävande och påverkar ytterligare negativt på miljön.
Besparar miljön motsvarande 200 personbilar:
Till den hallbyggnad som Derome uppför i Halmstad går det åt tre bil+släp med trävara. Trästommen i en hall av denna storlek besparar miljön på koldioxidutsläpp närmare 600 ton. Vid stomme i annat än trä hade det medfört utsläpp motsvarat ett års utsläpp från 200 bensindrivna personbilar. Utvändigt har man också valt att klä med träpanel istället för plåt.
- Givetvis är trä det naturliga materialet för oss inom Derome, men vi hoppas att fler får upp ögonen för klimatsmart byggande inom såväl industri som lantbruk, avslutar Carl-Tore Bengtsson.
För mer information kontakta:
Carl-Tore Bengtsson, VD Derome Byggvaror & Träteknik, 0340-66 64 45, carl-tore.bengtsson@derome.se
Lena Sandersson, Derome AB, informationsavdelningen, 0340-66 65 10, lena.sandersson@derome.se