Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Byaföreningen möjliggjorde vindkraftpark

https://www.klimatsmart.se/images/news/invigning250x118.jpg

I dag, onsdag 25 april, har Skellefteå Krafts vindkraftparker i Storliden och Jokkmokksliden utanför Malå invigts. Ett unikt och nära samarbete med de närliggande byarna Springliden, Lainejaur och Mörttjärn har stor del i den nu förverkligade vindkraftsatsningen. Roland Lundqvist, aktiv i Springlidens Byaförening, tog det allra första initiativet till vindkraftparken: – Det är fantastiskt vad man kan åstadkomma med en förflugen tanke. Jag och min hustru promenerade här en dag och småpratade lite om att det kanske kunde funka med vindkraft på bergen. Det skrattades först åt idén, men sedan gjorde vi en förstudie, saker började hända och nu står vi här med en investering på 700 miljoner kronor. Totalt 18 vindkraftverk finns på två lokaliseringar i området runt byarna Lainejaur, Springliden och Mörttjärn. Totalt produceras 130 GWh per år, vilket motsvarar hushållsförbrukningen hos 5 100 villor. – Det är glädjande och viktigt att vi nu blivit än starkare som producent och leverantör av förnybar energi från vindkraft i kallt klimat. Jag vill verkligen framhålla det goda samarbetet med lokalbefolkningen i Malå Sameby. Utan deras initiativförmåga hade vindkraftparken inte stått här i dag, säger Thomas Mannelqvist, projektledare, Skellefteå Kraft. Onsdagens invigning vid vindkraftparken i Storliden innehöll tal av Martin Norehn, kommunalråd i Malå, Gunnar Eikeland, vd Skellefteå Kraft samt Alf Marklund, styrelseordförande Skellefteå Kraft. Visning av vindkraftparken anordnas på lördag 28 april för allmänheten. Då finns guider från Skellefteå Kraft på plats för visning och det serveras kaffe och kaka. Buss avgår från Malå torg klockan 13.00, åter i Malå cirka klockan 15.00. På den bifogade bilden klipper Malås kommunalråd Martin Norehn bandet, medan Skellefteå Krafts vd Gunnar Eikeland (till vänster) och styrelseordförande Alf Marklund (till höger) tittar på. För mer information, kontakta: Thomas Mannelqvist, Projektledare, Skellefteå Kraft, 070-699 28 02, tomas.mannelqvist@skekraft.se Catarina Hägglund, Skellefteå Kraft, 070-511 11 55, catarina.hagglund@skekraft.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Byaföreningen möjliggjorde vindkraftpark

2012-04-25
Malås kommunalråd Martin Norehn klipper bandet.
I dag, onsdag 25 april, har Skellefteå Krafts vindkraftparker i Storliden och Jokkmokksliden utanför Malå invigts. Ett unikt och nära samarbete med de närliggande byarna Springliden, Lainejaur och Mörttjärn har stor del i den nu förverkligade vindkraftsatsningen.

Roland Lundqvist, aktiv i Springlidens Byaförening, tog det allra första initiativet till vindkraftparken:
– Det är fantastiskt vad man kan åstadkomma med en förflugen tanke. Jag och min hustru promenerade här en dag och småpratade lite om att det kanske kunde funka med vindkraft på bergen. Det skrattades först åt idén, men sedan gjorde vi en förstudie, saker började hända och nu står vi här med en investering på 700 miljoner kronor.

Totalt 18 vindkraftverk finns på två lokaliseringar i området runt byarna Lainejaur, Springliden och Mörttjärn. Totalt produceras 130 GWh per år, vilket motsvarar hushållsförbrukningen hos 5 100 villor.

– Det är glädjande och viktigt att vi nu blivit än starkare som producent och leverantör av förnybar energi från vindkraft i kallt klimat. Jag vill verkligen framhålla det goda samarbetet med lokalbefolkningen i Malå Sameby. Utan deras initiativförmåga hade vindkraftparken inte stått här i dag, säger Thomas Mannelqvist, projektledare, Skellefteå Kraft.

Onsdagens invigning vid vindkraftparken i Storliden innehöll tal av Martin Norehn, kommunalråd i Malå, Gunnar Eikeland, vd Skellefteå Kraft samt Alf Marklund, styrelseordförande Skellefteå Kraft. Visning av vindkraftparken anordnas på lördag 28 april för allmänheten. Då finns guider från Skellefteå Kraft på plats för visning och det serveras kaffe och kaka. Buss avgår från Malå torg klockan 13.00, åter i Malå cirka klockan 15.00.

På den bifogade bilden klipper Malås kommunalråd Martin Norehn bandet, medan Skellefteå Krafts vd Gunnar Eikeland (till vänster) och styrelseordförande Alf Marklund (till höger) tittar på.

För mer information, kontakta:
Thomas Mannelqvist, Projektledare, Skellefteå Kraft, 070-699 28 02, tomas.mannelqvist@skekraft.se
Catarina Hägglund, Skellefteå Kraft, 070-511 11 55, catarina.hagglund@skekraft.se.

Senaste nyheter