Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Bryt inte vallöftet om solvärme

https://www.klimatsmart.se/images/news/naturskyddsforeningen158x110cs.gif

Inför riksdagsvalet för snart ett år sedan lämnade allianspartierna ett mycket tydligt vallöfte i sitt gemensamma valmanifest: ”Ytterligare insatser görs för att stimulera utvecklingen av solceller och solvärme.” I den kommande budgetpropositionen kan detta vallöfte, detta ”skarpa förslag”, komma att brytas eftersom regeringen vill fasa ut stödet till den som installerar solvärme. Solvärmen kan utnyttjas utan miljö- och klimatpåverkan och når brukaren direkt. Solen är en flödande energikälla som bör utnyttjas bättre. Det verkar alla vara överens om. Hela 72 procent av de borgerliga riksdagsledamöter som inför valet deltog i en enkät från Svensk Solenergi var positiva till ett myndighetsförslag om utökade satsningar på solvärme. Under åren 2009-2011 har det funnits ett statligt stöd på 24-25 miljoner kronor om året till installation av solvärmeanläggningar. Förra året föreslog Energimyndigheten och Boverket att det samlade stödet till solvärme under en femårsperiod skulle fyrdubblas till 100 miljoner kronor om året. Det fanns, enligt myndigheterna, flera skäl för en sådan satsning: Solvärmestödet bidrar till utfasningen av fossila bränslen, skapar nya arbetstillfällen, ställer kvalitetskrav på leverantörerna och dessutom kan en växande solenergimarknad leda till lägre priser. Men i stället för att förverkliga sitt vallöfte om ytterligare satsningar på solvärme aviserade regeringen direkt efter valet en ”successiv utfasning av stödet”. Och nu i sommar meddelade Boverket en frysning av nya beslut om solvärmestöd, eftersom hittills anslagna medel är slut. Det minsta man kan begära är att regeringen, i enlighet med Energimyndighetens nya förslag, i den kommande budgetpropositionen låter det nuvarande solvärmestödet vara kvar också under åren 2012 och 2013. Men regeringen bör också leva upp till sitt vallöfte om ”ytterligare satsningar” och genomföra myndigheternas tidigare förslag om en fyrdubbling av solvärmestödet. Det skulle ligga helt i linje med Sveriges klimatpolitik och ambition att ställa om till ett förnybart energisystem. Kommer de borgerliga riksdagsledamöterna i Blekinge att försöka påverka sina partier att inte svika alliansens vallöfte? Lars Andrén, ordförande Svensk Solenergi Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen Anders Lago, ordförande HSB Riksförbund

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Bryt inte vallöftet om solvärme

2011-08-23
Inför riksdagsvalet för snart ett år sedan lämnade allianspartierna ett mycket tydligt vallöfte i sitt gemensamma valmanifest: ”Ytterligare insatser görs för att stimulera utvecklingen av solceller och solvärme.”

I den kommande budgetpropositionen kan detta vallöfte, detta ”skarpa förslag”, komma att brytas eftersom regeringen vill fasa ut stödet till den som installerar solvärme.

Solvärmen kan utnyttjas utan miljö- och klimatpåverkan och når brukaren direkt. Solen är en flödande energikälla som bör utnyttjas bättre. Det verkar alla vara överens om.

Hela 72 procent av de borgerliga riksdagsledamöter som inför valet deltog i en enkät från Svensk Solenergi var positiva till ett myndighetsförslag om utökade satsningar på solvärme.

Under åren 2009-2011 har det funnits ett statligt stöd på 24-25 miljoner kronor om året till installation av solvärmeanläggningar. Förra året föreslog Energimyndigheten och Boverket att det samlade stödet till solvärme under en femårsperiod skulle fyrdubblas till 100 miljoner kronor om året.

Det fanns, enligt myndigheterna, flera skäl för en sådan satsning: Solvärmestödet bidrar till utfasningen av fossila bränslen, skapar nya arbetstillfällen, ställer kvalitetskrav på leverantörerna och dessutom kan en växande solenergimarknad leda till lägre priser.

Men i stället för att förverkliga sitt vallöfte om ytterligare satsningar på solvärme aviserade regeringen direkt efter valet en ”successiv utfasning av stödet”. Och nu i sommar meddelade Boverket en frysning av nya beslut om solvärmestöd, eftersom hittills anslagna medel är slut.

Det minsta man kan begära är att regeringen, i enlighet med Energimyndighetens nya förslag, i den kommande budgetpropositionen låter det nuvarande solvärmestödet vara kvar också under åren 2012 och 2013.

Men regeringen bör också leva upp till sitt vallöfte om ”ytterligare satsningar” och genomföra myndigheternas tidigare förslag om en fyrdubbling av solvärmestödet. Det skulle ligga helt i linje med Sveriges klimatpolitik och ambition att ställa om till ett förnybart energisystem. Kommer de borgerliga riksdagsledamöterna i Blekinge att försöka påverka sina partier att inte svika alliansens vallöfte?

Lars Andrén, ordförande Svensk Solenergi
Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen
Anders Lago, ordförande HSB Riksförbund

Läs mer om stöd till utbyggnad av solceller genom Naturskyddsföreningen: www.naturskyddsforeningen.se/Templates/WidePage.aspx

Senaste nyheter