Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Branschens utmaningar i årets första Fjärrvärmetidning

https://www.klimatsmart.se/images/news/fjarrvarmetidningen250x120.jpg

Ett nytt år har startat och med det kommer nya utmaningar och möjligheter för fjärrvärmebranschen. Under våren handlar de om energieffektivisering, Boverkets byggregler och kundrelationer. I årets första Fjärrvärmetidning kan du fördjupa dig mer i dessa utmaningar. EU:s energieffektiviseringsdirektiv infördes i svensk lag under våren. I spåren av det har det nu kommit nya regelverk, som lagar och föreskrifter om kostnadsnyttoanalyser och om energikartläggning i stora företag. I artikeln Aggressiv tidsplan för kartläggning konstaterar Erik Thornström, områdesansvarig för skatter och styrmedel på Svensk Fjärrvärme, att det är hög tid att börja förbereda sig för dessa projekt nu. Det är inte lätt med energimarknaden. Det erkänner nya energiministern Ibrahim Baylan, i en längre intervju i tidningen. Examensarbetet är att få ihop en energikommission och han lovar att kommissionen kommer att gräva djupare i energifrågan. I detta nummer kan du även läsa om betydelsen av att prata med sina kunder. Som när en bostadsrättsförening funderade på att lämna fjärrvärmen. Energibolaget på orten stämde träff med föreningen och tog det viktiga samtalet. Det resulterade i samarbeten som varit positiva för bägge parter. Det är ofta den personliga kontakten som är det förlösande när det knakar i kundrelationen. En bra ingång till tätare dialog med kunderna är förstås Prisdialogen, men även energieffektiviseringsåtgärder. Ett exempel på en framgångsrik åtgärd är från Umeå där Umeå Energi och allmännyttiga AB Bostaden tog ett helhetsgrepp om upprustningen av stadsdelen Ålidhem. "Skillnaden mot tidigare är att vi har ett ordentligt energisystemperspektiv där fjärrvärme är en del för att uppnå minsta möjliga klimatpåverkan", säger Jörgen Carlsson, som varit Umeå Energis projektchef, i artikeln Laststyrning banade väg för halverad förbrukning.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Branschens utmaningar i årets första Fjärrvärmetidning

2015-02-11
Ett nytt år har startat och med det kommer nya utmaningar och möjligheter för fjärrvärmebranschen. Under våren handlar de om energieffektivisering, Boverkets byggregler och kundrelationer. I årets första Fjärrvärmetidning kan du fördjupa dig mer i dessa utmaningar.

EU:s energieffektiviseringsdirektiv infördes i svensk lag under våren. I spåren av det har det nu kommit nya regelverk, som lagar och föreskrifter om kostnadsnyttoanalyser och om energikartläggning i stora företag. I artikeln Aggressiv tidsplan för kartläggning konstaterar Erik Thornström, områdesansvarig för skatter och styrmedel på Svensk Fjärrvärme, att det är hög tid att börja förbereda sig för dessa projekt nu.

Det är inte lätt med energimarknaden. Det erkänner nya energiministern Ibrahim Baylan, i en längre intervju i tidningen. Examensarbetet är att få ihop en energikommission och han lovar att kommissionen kommer att gräva djupare i energifrågan.

I detta nummer kan du även läsa om betydelsen av att prata med sina kunder. Som när en bostadsrättsförening funderade på att lämna fjärrvärmen. Energibolaget på orten stämde träff med föreningen och tog det viktiga samtalet. Det resulterade i samarbeten som varit positiva för bägge parter. Det är ofta den personliga kontakten som är det förlösande när det knakar i kundrelationen.

En bra ingång till tätare dialog med kunderna är förstås Prisdialogen, men även energieffektiviseringsåtgärder. Ett exempel på en framgångsrik åtgärd är från Umeå där Umeå Energi och allmännyttiga AB Bostaden tog ett helhetsgrepp om upprustningen av stadsdelen Ålidhem.

"Skillnaden mot tidigare är att vi har ett ordentligt energisystemperspektiv där fjärrvärme är en del för att uppnå minsta möjliga klimatpåverkan", säger Jörgen Carlsson, som varit Umeå Energis projektchef, i artikeln Laststyrning banade väg för halverad förbrukning.

Här kan du läsa årets första Fjärrvärmetidning som e-tidning. Det är ett fullmatat nummer med fokus på energieffektivisering. Trevlig läsning:
www.e-magin.se/paper/bv0qnx0v/paper/1

Senaste nyheter