Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Bråda dagar på miljöfondsavdelningen

https://www.klimatsmart.se/images/news/bixia200x46.jpeg

Den här veckan har jag lusläst både ansökningar och rapporter i salig blandning. Ansökningsperiod två för Bixia Miljöfond gick ut 30 september och vi har fått in totalt tio ansökningar den här gången. Inom kort ska jag meddela vilka som får pengar och berätta mer om de olika projekten. Ansökningarna den här gången avser en blandad kompott, men det är kul att se att fler anammat solenergi. Det har vi i och för sig märkt tidigare - att solel är hett. Min kollega Arne har sålt hur många solcellsanläggningar som helst runt om i Sverige det här året. Men totalt sett så finns det inte så mycket solel i svenska elsystemet, även om det har ökat markant de senaste åren. På webbsidan www.solcell.nu kan du se var det finns installationer och klicka dig vidare till hur många kilowattimmar som genererats. Vi har köpt in så mycket solel vi kunnat sedan år 2010 och haft det i vår elmix sedan dess, så vi säljer inte solelen vidare till nåt prispåslag. Nej vi täcker upp elbehovet för alla våra privatkunder med 100% förnybar el från både stor- och småskalig produktion från energikällorna sol, vind, vatten och biomassa. För att göra verklig skillnad för klimatet och minska koldioxidutsläppen så tycker vi hellre att folk ska satsa på att köpa solceller och göra egen el istället för att betala extra för den lilla andelen solel som finns i systemet. Om den extra kostnaden däremot går till att bygga fler solcellsanläggningar till exempel, ja då ökar andelen förnybar el i systemet framöver och DET gillar vi. Flera elbolag har börjat sälja solcellspaket nu, men vi är nog de enda som rekommenderar att börja i liten skala och sen bygga ut när den egna ekonomin och lusten tillåter. Det är ett sätt att vara delaktig i omställningen och anta klimatutmaningen, men den svåraste omställningen vi står inför är använda mindre el. För den kilowattimme som vi slipper ”tillverka” är den bästa för klimatet. Förra året startade vi upp en grupp på Facebook som heter Vi som gillar solel och där finns det nu ganska många solel-diggare. Gå med du också! Skrivet av Kim på Bixias Energiblogg.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Bråda dagar på miljöfondsavdelningen

2012-10-11
Den här veckan har jag lusläst både ansökningar och rapporter i salig blandning. Ansökningsperiod två för Bixia Miljöfond gick ut 30 september och vi har fått in totalt tio ansökningar den här gången. Inom kort ska jag meddela vilka som får pengar och berätta mer om de olika projekten.

Ansökningarna den här gången avser en blandad kompott, men det är kul att se att fler anammat solenergi. Det har vi i och för sig märkt tidigare - att solel är hett. Min kollega Arne har sålt hur många solcellsanläggningar som helst runt om i Sverige det här året.

Men totalt sett så finns det inte så mycket solel i svenska elsystemet, även om det har ökat markant de senaste åren. På webbsidan www.solcell.nu kan du se var det finns installationer och klicka dig vidare till hur många kilowattimmar som genererats.

Vi har köpt in så mycket solel vi kunnat sedan år 2010 och haft det i vår elmix sedan dess, så vi säljer inte solelen vidare till nåt prispåslag. Nej vi täcker upp elbehovet för alla våra privatkunder med 100% förnybar el från både stor- och småskalig produktion från energikällorna sol, vind, vatten och biomassa.

För att göra verklig skillnad för klimatet och minska koldioxidutsläppen så tycker vi hellre att folk ska satsa på att köpa solceller och göra egen el istället för att betala extra för den lilla andelen solel som finns i systemet. Om den extra kostnaden däremot går till att bygga fler solcellsanläggningar till exempel, ja då ökar andelen förnybar el i systemet framöver och DET gillar vi.

Flera elbolag har börjat sälja solcellspaket nu, men vi är nog de enda som rekommenderar att börja i liten skala och sen bygga ut när den egna ekonomin och lusten tillåter. Det är ett sätt att vara delaktig i omställningen och anta klimatutmaningen, men den svåraste omställningen vi står inför är använda mindre el. För den kilowattimme som vi slipper ”tillverka” är den bästa för klimatet.

Förra året startade vi upp en grupp på Facebook som heter Vi som gillar solel och där finns det nu ganska många solel-diggare. Gå med du också!

Skrivet av Kim på Bixias Energiblogg.

Senaste nyheter