Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Bra Miljövals krav på textil

https://www.klimatsmart.se/images/news/naturskyddsforeningen187x32afkfkbc.gif

För att en produkt ska få bära märket Bra Miljöval måste företaget leva upp till de krav som ställs i Naturskyddsföreningens kriterier. Kraven är hårda men inte omöjliga att nå. Istället skärps de efter hand och produkterna måste successivt utvecklas och bli mindre skadliga för miljön. Med miljömärkningen påverkar Naturskyddsföreningen inte bara marknaden utan också andra märkningssystem. Märkning med Bra Miljöval av textil är indelad i två steg. Det första gäller framställningen av fibrerna. Det andra gäller beredningen av textilen. Det är lättare att förändra beredningen än fiberframställningen. Att gå över till ekologisk bomullsodling tar tid. Beredningsprocesserna däremot, kan ofta miljöanpassas så fort viljan finns. Det är därför miljömärkningen än så länge är i två steg: för att slippa vänta tills produktionen av ekologiska fibrer kommit igång. För att få kryss i rutan "Bra fibrer" för garnet, måste fibergrödorna vara ekologiskt odlade, eller djurhållningen vara ekologisk. För regenererade, syntetsiska och återvunna fibrer ställs processpecifika krav. Syntetfibrer får ingå med högst 30 procent, eftersom det är så energikrävande att framställa dem. Plagg som är tillverkade av återanvänt material godkänns oavsett vad det är för fibrer. Beredningen av textilen är, till exempel, rötning, ginning, kardning, spinning, stickning eller vävning, blekning, färgning och efterbehandling. Alltså de processer fibrerna genomgår innan de blir färdiga plagg. De krav som skall vara uppfyllda för Bra beredning gäller främst kemikalieanvändning, avloppsrening och energiåtgång vid tillverkning. Det är även möjligt att märka återvunnen textil med kategorin Second hand. Detta gäller både för hela second hand-plagg och redesignade produkter. Inga formella krav ställs på beredningshistoriken för den återvunna textilien, då denna är omöjlig att spåra. Att återanvända ett plagg innebär emellertid oftast en energivinst och kemikalievinst jämfört med att nyproducera ett plagg.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Bra Miljövals krav på textil

2010-03-15
För att en produkt ska få bära märket Bra Miljöval måste företaget leva upp till de krav som ställs i Naturskyddsföreningens kriterier. Kraven är hårda men inte omöjliga att nå. Istället skärps de efter hand och produkterna måste successivt utvecklas och bli mindre skadliga för miljön. Med miljömärkningen påverkar Naturskyddsföreningen inte bara marknaden utan också andra märkningssystem.

Märkning med Bra Miljöval av textil är indelad i två steg. Det första gäller framställningen av fibrerna. Det andra gäller beredningen av textilen.

Det är lättare att förändra beredningen än fiberframställningen. Att gå över till ekologisk bomullsodling tar tid. Beredningsprocesserna däremot, kan ofta miljöanpassas så fort viljan finns. Det är därför miljömärkningen än så länge är i två steg: för att slippa vänta tills produktionen av ekologiska fibrer kommit igång.

För att få kryss i rutan "Bra fibrer" för garnet, måste fibergrödorna vara ekologiskt odlade, eller djurhållningen vara ekologisk. För regenererade, syntetsiska och återvunna fibrer ställs processpecifika krav. Syntetfibrer får ingå med högst 30 procent, eftersom det är så energikrävande att framställa dem. Plagg som är tillverkade av återanvänt material godkänns oavsett vad det är för fibrer.

Beredningen av textilen är, till exempel, rötning, ginning, kardning, spinning, stickning eller vävning, blekning, färgning och efterbehandling. Alltså de processer fibrerna genomgår innan de blir färdiga plagg. De krav som skall vara uppfyllda för Bra beredning gäller främst kemikalieanvändning, avloppsrening och energiåtgång vid tillverkning.

Det är även möjligt att märka återvunnen textil med kategorin Second hand. Detta gäller både för hela second hand-plagg och redesignade produkter. Inga formella krav ställs på beredningshistoriken för den återvunna textilien, då denna är omöjlig att spåra. Att återanvända ett plagg innebär emellertid oftast en energivinst och kemikalievinst jämfört med att nyproducera ett plagg.

Läs Naturskyddsföreningens kriterier för textil här: www2.snf.se/pdf/bmv/bmv-textil-kriterier-kort.pdf

Senaste nyheter