Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Borås fick kungligt återvinningsbesök

https://www.klimatsmart.se/images/news/borasstad_small250x51pa.jpg

H.M. Kung Carl XIV Gustaf och H.M. Drottning Silvia gästade under torsdagen den 1 september Borås. Kungaparet var i staden främst för ett studiebesök på återvinningsprojektet Waste Recovery, men hann även med en skulpturvandring i Borås. Kungaparet anlände först till SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Där besåg de en av institutets labmiljöer och fick där information om projektet Waste Recovery och de organisationer som driver projektet. Informationen lämnades här av Maria Khorsand, vd för SP, Björn Brorström, rektor för Högskolan i Borås, Gunnar Peters, vd för det kommunala Borås Energi och Miljö AB, samt Olle Engström, koordinator för Waste Recovery. Kungaparet avreste sedan till avfallsanläggningen Sobacken, som drivs av Borås Energi och Miljö och där Borås Stad återvinner hushållsavfall genom att röta komposterbart avfall till fordonsgas. Kungaparet deltog intresserat i en genomgripande visning av anläggningen, och gick bland annat in i själva sorteringsanläggningen. Vid studiebesöket på Sobacken deltog Gunnar Peters och Olle Engström samt Jessica Magnusson, projektledare vid SP, Mohammad Taherzade, professor vid Högskolan, Pär Carlsson, koordinator vid Borås Energi och Miljö, samt Nanna Siewertz Tulinius, internationell näringslivssamordnare i Borås Stad. Lunchen intog Kungaparet på Sinnenas hus tillsammans med ett 80-tal inbjudna. För maten svarade eleverna vid restaurangprogrammet på Almåsgymnasiet. I samband med lunchen var det en modevisning med kreationer gjorda av elever vid Textilhögskolan. En gåva från Borås Stad överlämnades av Kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög. Gåvan består av en tavla föreställande Pinocchioskulpturen i Borås, framställd i en stickteknik och producerad vid Textilhögskolan. Efter lunch gick Kungaparet en promenad genom delar av skulpturstaden Borås. Promenaden utgick från Walking to Borås (Pinocchio). Därifrån gick Kungaparet Fabriksgatan och Bryggaregatan till Non-Violence i Anna Lindhs park. Sedan passerade de skulpturen Ute på Södra torget på vägen till Declination på Sandwalls plats. Vid den sistnämnda skulpturen fick de även tillfälle att träffa konstnären Tony Cragg. Guide på skulpturvandringen var den avgående konstmuseichefen Hasse Persson. Från Sandwalls plats gick Kungaparet genom Stadsparken till Flaménska gården, där de fick se Cloned Frogs on a Dress, den skulptur som Borås förärade Kronprinsessparet i bröllopsgåva. Besöket avslutades i Borås Stads representationsvåning i Flaménska gården. För mer information, kontakta: Marie Ingvarsson, 0768-88 71 18, marie.ingvarsson@boras.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Borås fick kungligt återvinningsbesök

2011-09-02
H.M. Kung Carl XIV Gustaf och H.M. Drottning Silvia gästade under torsdagen den 1 september Borås. Kungaparet var i staden främst för ett studiebesök på återvinningsprojektet Waste Recovery, men hann även med en skulpturvandring i Borås.

Kungaparet anlände först till SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Där besåg de en av institutets labmiljöer och fick där information om projektet Waste Recovery och de organisationer som driver projektet. Informationen lämnades här av Maria Khorsand, vd för SP, Björn Brorström, rektor för Högskolan i Borås, Gunnar Peters, vd för det kommunala Borås Energi och Miljö AB, samt Olle Engström, koordinator för Waste Recovery.

Kungaparet avreste sedan till avfallsanläggningen Sobacken, som drivs av Borås Energi och Miljö och där Borås Stad återvinner hushållsavfall genom att röta komposterbart avfall till fordonsgas. Kungaparet deltog intresserat i en genomgripande visning av anläggningen, och gick bland annat in i själva sorteringsanläggningen.

Vid studiebesöket på Sobacken deltog Gunnar Peters och Olle Engström samt Jessica Magnusson, projektledare vid SP, Mohammad Taherzade, professor vid Högskolan, Pär Carlsson, koordinator vid Borås Energi och Miljö, samt Nanna Siewertz Tulinius, internationell näringslivssamordnare i Borås Stad. Lunchen intog Kungaparet på Sinnenas hus tillsammans med ett 80-tal inbjudna. För maten svarade eleverna vid restaurangprogrammet på Almåsgymnasiet.

I samband med lunchen var det en modevisning med kreationer gjorda av elever vid Textilhögskolan. En gåva från Borås Stad överlämnades av Kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög. Gåvan består av en tavla föreställande Pinocchioskulpturen i Borås, framställd i en stickteknik och producerad vid Textilhögskolan.

Efter lunch gick Kungaparet en promenad genom delar av skulpturstaden Borås. Promenaden utgick från Walking to Borås (Pinocchio). Därifrån gick Kungaparet Fabriksgatan och Bryggaregatan till Non-Violence i Anna Lindhs park. Sedan passerade de skulpturen Ute på Södra torget på vägen till Declination på Sandwalls plats. Vid den sistnämnda skulpturen fick de även tillfälle att träffa konstnären Tony Cragg. Guide på skulpturvandringen var den avgående konstmuseichefen Hasse Persson.

Från Sandwalls plats gick Kungaparet genom Stadsparken till Flaménska gården, där de fick se Cloned Frogs on a Dress, den skulptur som Borås förärade Kronprinsessparet i bröllopsgåva. Besöket avslutades i Borås Stads representationsvåning i Flaménska gården.

För mer information, kontakta:
Marie Ingvarsson, 0768-88 71 18, marie.ingvarsson@boras.se.
Källa: Borås Stad

Senaste nyheter