Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Blir 2015 ett år i hållbarhetens tecken?

https://www.klimatsmart.se/images/news/ecoeducate-logo250x73.jpg

Blir 2015 blir ett tungt klimatår? Lär dig mer här: 2015 blir ett tungt klimatår med toppmötet i Paris (COP 21) som final i december. Förenta nationernas klimatkonferens i Paris 2015 (COP21) är den 21:a i ordningen och förväntningarna på mötet är stora och resultaten från denna konferens är av yttersta vikt för hur det globala arbetet mot klimatförändringar skall ske ur ett långsiktigt perspektiv. Tanken är att ett nytt bindande klimatavtal ska komma till stånd senast år 2015. Hållbarhet kommer att ligga högt på agendan under hela året även p g a det fortsatta arbetet med nya utvecklingsmål i FN och handelsavtalet mellan EU och USA. Ökade krav på företagen är också att vänta inom korruptionsområdet. Frågor kring korruption, transparens och skatter är högt på agendan både inom EU och internationellt och företag bör göra sig redo för hårdare krav. Arbetet med att implementera EU:s CSR-direktiv i Sverige startar nu för att vara inarbetat i svensk lagstiftning senast i slutet av år 2016. Det nya EU-direktivet om rapportering av icke-finansiell information som rör miljö och socialt ansvar, väntas beröra cirka 2 000 svenska företag. Direktivet är tvingande för företag som haft i genomsnitt 500 anställda under räkenskapsåret. Lagförslaget gick ut på remiss i Sverige i veckan som gick. Klimatet låter sig dock inte vänta på några avtal. Nya varningar om ett försämrat världsklimat publicerades i december 2014. Uppgifter från World Meteorological Organization, WMO, gör gällande att nivåerna av växthusgaser som koldioxid nått en ny rekordnivå i atmosfären under 2013. Ökningen i årstakt var den största sedan 1984, enligt de meteorologiska forskarna. Och värmen ökar på klotet. Enligt den amerikanska klimatgranskande myndigheten NOAA blev medeltemperaturen under det gångna året 0,7 grader högre än snittet för hela 1900-talet. Det gör 2014 till det varmaste året någonsin, sedan man började mäta och registrera uppgifterna 1880. Jordens hav var så pass rekordvarma att det räckte för att dra upp hela klotets snitt. 2014 var det varmaste året hittills i Sverige. Det tidigare rekordet var från 1934. Medeltemperaturen 2014 blev ungefär 0,15° högre jämfört med de tidigare rekordåren som i rangordning är 1934, 1938 och 1990. Allt enligt SMHI. Välkommen till EcoEducate för mer kunskap om miljö- och hållbarhetsfrågor.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Blir 2015 ett år i hållbarhetens tecken?

2015-01-20
Blir 2015 blir ett tungt klimatår? Lär dig mer här:

2015 blir ett tungt klimatår med toppmötet i Paris (COP 21) som final i december. Förenta nationernas klimatkonferens i Paris 2015 (COP21) är den 21:a i ordningen och förväntningarna på mötet är stora och resultaten från denna konferens är av yttersta vikt för hur det globala arbetet mot klimatförändringar skall ske ur ett långsiktigt perspektiv.

Tanken är att ett nytt bindande klimatavtal ska komma till stånd senast år 2015.

Hållbarhet kommer att ligga högt på agendan under hela året även p g a det fortsatta arbetet med nya utvecklingsmål i FN och handelsavtalet mellan EU och USA.

Ökade krav på företagen är också att vänta inom korruptionsområdet. Frågor kring korruption, transparens och skatter är högt på agendan både inom EU och internationellt och företag bör göra sig redo för hårdare krav.

Arbetet med att implementera EU:s CSR-direktiv i Sverige startar nu för att vara inarbetat i svensk lagstiftning senast i slutet av år 2016. Det nya EU-direktivet om rapportering av icke-finansiell information som rör miljö och socialt ansvar, väntas beröra cirka 2 000 svenska företag. Direktivet är tvingande för företag som haft i genomsnitt 500 anställda under räkenskapsåret. Lagförslaget gick ut på remiss i Sverige i veckan som gick.

Klimatet låter sig dock inte vänta på några avtal. Nya varningar om ett försämrat världsklimat publicerades i december 2014. Uppgifter från World Meteorological Organization, WMO, gör gällande att nivåerna av växthusgaser som koldioxid nått en ny rekordnivå i atmosfären under 2013. Ökningen i årstakt var den största sedan 1984, enligt de meteorologiska forskarna.

Och värmen ökar på klotet. Enligt den amerikanska klimatgranskande myndigheten NOAA blev medeltemperaturen under det gångna året 0,7 grader högre än snittet för hela 1900-talet. Det gör 2014 till det varmaste året någonsin, sedan man började mäta och registrera uppgifterna 1880.

Jordens hav var så pass rekordvarma att det räckte för att dra upp hela klotets snitt.

2014 var det varmaste året hittills i Sverige. Det tidigare rekordet var från 1934. Medeltemperaturen 2014 blev ungefär 0,15° högre jämfört med de tidigare rekordåren som i rangordning är 1934, 1938 och 1990. Allt enligt SMHI.

Välkommen till EcoEducate för mer kunskap om miljö- och hållbarhetsfrågor.

Senaste nyheter