Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Bioenergin växer så det knakar i Sverige

https://www.klimatsmart.se/images/news/svebio196X52b.gif

Energimyndighetens kortsiktsprognos visar att bioenergin växer snabbt i Sverige. Från 127 TWh 2009 till 137 TWh i år. Därmed står bioenergin för 32,1 procent av energianvändningen och är större än oljan. Svebios vd Gustav Melin kommenterar prognosen: - Enbart ökningen av bioenergianvändningen mellan 2009 och 2010 prognostiseras till 10 terawattimmar. Det är lika mycket energi som elproduktionen från vår största kärnkraftsreaktor i Forsmark, och mer än elproduktionen från båda de nedlagda Barsebäcksreaktorerna, eller fyra gånger så mycket som hela vindkraftsproduktionen! - Observera att vi bara talar om ökningen under ett år. Den totala tillförseln av bioenergi hamnar i år på 137 TWh. Det betyder att bioenergin är större än vattenkraften och kärnkraften tillsammans och att drygt 32 procent av all energianvändning i Sverige kommer från bioenergi. Bioenergin passerade förra året oljan som största energikällan i vår energianvändning. Var finns den största användningen? - Den största delen används inom skogsindustrin, där man eldar restprodukter som bark, rötskadad ved och svartlut för att producera el, värme och framöver drivmedel. Det som hänt senast är att Södras massabruk Väro blev fossilfritt i våras som första massabruk i världen. Bioenergin är också mycket stor i fjärrvärmen - mer än 70 procent av fjärrvärmen är bioenergi. Bioenergin står faktiskt för huvuddelen av uppvärmningen i de flesta städer och tätorter i landet. Sedan har vi exempelvis pelletseldning, biogas och etanolanvändning som alla ökar på sina respektive marknader.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Bioenergin växer så det knakar i Sverige

2010-08-24
Energimyndighetens kortsiktsprognos visar att bioenergin växer snabbt i Sverige. Från 127 TWh 2009 till 137 TWh i år. Därmed står bioenergin för 32,1 procent av energianvändningen och är större än oljan.

Svebios vd Gustav Melin kommenterar prognosen:
- Enbart ökningen av bioenergianvändningen mellan 2009 och 2010 prognostiseras till 10 terawattimmar. Det är lika mycket energi som elproduktionen från vår största kärnkraftsreaktor i Forsmark, och mer än elproduktionen från båda de nedlagda Barsebäcksreaktorerna, eller fyra gånger så mycket som hela vindkraftsproduktionen!

- Observera att vi bara talar om ökningen under ett år. Den totala tillförseln av bioenergi hamnar i år på 137 TWh. Det betyder att bioenergin är större än vattenkraften och kärnkraften tillsammans och att drygt 32 procent av all energianvändning i Sverige kommer från bioenergi. Bioenergin passerade förra året oljan som största energikällan i vår energianvändning.

Var finns den största användningen?

- Den största delen används inom skogsindustrin, där man eldar restprodukter som bark, rötskadad ved och svartlut för att producera el, värme och framöver drivmedel. Det som hänt senast är att Södras massabruk Väro blev fossilfritt i våras som första massabruk i världen. Bioenergin är också mycket stor i fjärrvärmen - mer än 70 procent av fjärrvärmen är bioenergi. Bioenergin står faktiskt för huvuddelen av uppvärmningen i de flesta städer och tätorter i landet. Sedan har vi exempelvis pelletseldning, biogas och etanolanvändning som alla ökar på sina respektive marknader.
Källa: Svebio

Senaste nyheter