Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Nu kan du köra elbil mellan Oslo och Helsingfors

https://www.klimatsmart.se/images/news/fortum-charge-drive-oslo-helsingfors250x179.jpg

Fortum Charge & Drive bygger nu första etappen av sin High Power Charging (HPC) på sträckan mellan Oslo, via Stockholm till Helsingfors. Utbyggnaden startade 2017. Och när den väl är färdigställd kan du enkelt hoppa in i din elbil i Helsingfors för att sedan ljudlöst rulla in på Karl Johann i Oslo på samma restid som en bensin eller dieseldriven bil. Tack vare HPC stationerna längs med sträckan kommer man snabbt kunna ladda de elfordon som har större batterier, har längre räckvidd och därigenom kräver snabbare laddning. Till de fordonen räknas i huvudsak de som har en längre räckvidd än 30 mil på enbart elkraft. I praktiken innebär det att alla nya elfordon som kommer finnas på marknaden från våren 2018 kan köra sträckan Helsingfors- Oslo på samma tid som en konventionell fossilbil. På detta sätt visar man att det är fullt möjligt att likställa elbilens och fossilbilens räckvidd och tidsaspekt. Men med den stora skillnaden att utsläppen av växthusgaser och andra skadliga ämnen inte längre belastar klimat och miljö. Sedan är det en extra bonus att själva resan blir billigare. HPC laddstationerna har en laddkapacitet på mellan 150-350 kW och är utrustade för att ta emot alla modeller och kopplingar. Du är med andra ord inte längre tvungen att ta med dig adapter eller leta efter laddstationer som passar just ditt fordon. Det gör ju att valfriheten och flexibiliteten ökar för alla elbilister. Det här är Fortum Charge & Drives första steg att etablera ett Nordiskt nätverk som gör långresor möjliga med enbart eldrift. Hittills finns över 1 800 laddstationer i deras nordiska nätverk. Och det byggs ut kontinuerligt. ”Nu tar vi Fortum Charge & Drive till en högre nivå. Vilket gör att elbilarnas potential kan nyttjas till fullo av kunderna,” säger Tobias Henmark, Landschef Sverige, Fortum Charge & Drive. Det är allmänt känt att det bara är där engagemanget finns som lösningarna dyker upp. Att nu kunna resa helt elektriskt mellan tre av våra nordiska huvudstäder utan tidsförlust, visar att vägen till utsläppsfritt bilande är framkomlig, …inte i morgon, utan redan idag. /Jonas Jernberg, redaktör Klimatsmart.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Nu kan du köra elbil mellan Oslo och Helsingfors

2018-02-12
Fortums laddstationer i Norden
Fortum Charge & Drive bygger nu första etappen av sin High Power Charging (HPC) på sträckan mellan Oslo, via Stockholm till Helsingfors.

Utbyggnaden startade 2017. Och när den väl är färdigställd kan du enkelt hoppa in i din elbil i Helsingfors för att sedan ljudlöst rulla in på Karl Johann i Oslo på samma restid som en bensin eller dieseldriven bil.

Tack vare HPC stationerna längs med sträckan kommer man snabbt kunna ladda de elfordon som har större batterier, har längre räckvidd och därigenom kräver snabbare laddning. Till de fordonen räknas i huvudsak de som har en längre räckvidd än 30 mil på enbart elkraft.

I praktiken innebär det att alla nya elfordon som kommer finnas på marknaden från våren 2018 kan köra sträckan Helsingfors- Oslo på samma tid som en konventionell fossilbil. På detta sätt visar man att det är fullt möjligt att likställa elbilens och fossilbilens räckvidd och tidsaspekt. Men med den stora skillnaden att utsläppen av växthusgaser och andra skadliga ämnen inte längre belastar klimat och miljö. Sedan är det en extra bonus att själva resan blir billigare.

HPC laddstationerna har en laddkapacitet på mellan 150-350 kW och är utrustade för att ta emot alla modeller och kopplingar. Du är med andra ord inte längre tvungen att ta med dig adapter eller leta efter laddstationer som passar just ditt fordon. Det gör ju att valfriheten och flexibiliteten ökar för alla elbilister.

Det här är Fortum Charge & Drives första steg att etablera ett Nordiskt nätverk som gör långresor möjliga med enbart eldrift. Hittills finns över 1 800 laddstationer i deras nordiska nätverk. Och det byggs ut kontinuerligt.

”Nu tar vi Fortum Charge & Drive till en högre nivå. Vilket gör att elbilarnas potential kan nyttjas till fullo av kunderna,” säger Tobias Henmark, Landschef Sverige, Fortum Charge & Drive.

Det är allmänt känt att det bara är där engagemanget finns som lösningarna dyker upp.

Att nu kunna resa helt elektriskt mellan tre av våra nordiska huvudstäder utan tidsförlust, visar att vägen till utsläppsfritt bilande är framkomlig, …inte i morgon, utan redan idag.

/Jonas Jernberg, redaktör Klimatsmart.se

Senaste nyheter