Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Bevarande av biologisk mångfald kartlagt

https://www.klimatsmart.se/images/news/Naturvardsverket-logga_1_72x80.gif

Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har kartlagt hur vi arbetar med bevarande av biologisk mångfald idag och vilka för- och nackdelar det finns med olika bevarandeinstrument. Detta blir ett viktigt underlag till Miljömålsberedningen i arbetet med att ta fram en långsiktigt hållbar markanvändningsstrategi. Att bevara landområden är nödvändigt för att upprätthålla den biologiska mångfalden i Sverige. Rapporten ”Bevarande av biologisk mångfald – instrument och omfattning” beskriver Sveriges arbete med bevarande av biologisk mångfald i landmiljön och ger en överblick över olika bevarandeinstrument som till exempel naturreservat och naturvårdsavtal. Rapporten har tagits fram gemensamt av Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket. – Vår rapport blir ytterligare en pusselbit till den parlamentariskt tillsatta Miljömålsberedningen och deras viktiga arbete med att ta fram en strategi för långsiktigt hållbar markanvändning i Sverige, säger Maria Ågren, generaldirektör Naturvårdsverket. – Paletten över instrument som vi presenterar för bevarandet av biologisk mångfald kommer förhoppningsvis ge det underlag de behöver för att kunna hitta framkomliga vägar, säger Monika Stridsman, generaldirektör Skogsstyrelsen. Det finns idag ett stort antal olika bevarandeinstrument, såväl offentligt beslutade och finansierade som andra former. Dessa beskrivs utförligt i rapporten, och en bedömning ges om deras för- och nackdelar för bevarande av biologisk mångfald. Rapporten redovisar också statistik över arealer fördelat på bevarandeinstrument, geografisk fördelning och fördelning över naturtyper så långt det är möjligt med hänsyn till de statistiska uppgifter som är tillgängliga. Däremot presenteras inte en total siffra över andelen skyddad land- och skogsmarksareal eftersom de instrument som presenteras är alltför olika för att kunna summeras. Det har inte heller varit uppdragets syfte. För mer information, kontakta: Bo Lundin, sakkunnig Naturvårdsverket, 010-698 14 20, bo.lundin@naturvardsverket.se Karl Duvemo, projektledare Skogsstyrelsen, 060-55 31 71, karl.duvemo@skogsstyrelsen.se Anneli Nivrén, Naturvårdsverket, 010-698 13 00, 070-206 37 27, anneli.nivren@naturvardsverket.se Ulrika Lamberth, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, ulrika.lamberth@skogsstyrelsen.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Bevarande av biologisk mångfald kartlagt

2012-10-01
Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har kartlagt hur vi arbetar med bevarande av biologisk mångfald idag och vilka för- och nackdelar det finns med olika bevarandeinstrument. Detta blir ett viktigt underlag till Miljömålsberedningen i arbetet med att ta fram en långsiktigt hållbar markanvändningsstrategi.

Att bevara landområden är nödvändigt för att upprätthålla den biologiska mångfalden i Sverige. Rapporten ”Bevarande av biologisk mångfald – instrument och omfattning” beskriver Sveriges arbete med bevarande av biologisk mångfald i landmiljön och ger en överblick över olika bevarandeinstrument som till exempel naturreservat och naturvårdsavtal. Rapporten har tagits fram gemensamt av Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket.

– Vår rapport blir ytterligare en pusselbit till den parlamentariskt tillsatta Miljömålsberedningen och deras viktiga arbete med att ta fram en strategi för långsiktigt hållbar markanvändning i Sverige, säger Maria Ågren, generaldirektör Naturvårdsverket.

– Paletten över instrument som vi presenterar för bevarandet av biologisk mångfald kommer förhoppningsvis ge det underlag de behöver för att kunna hitta framkomliga vägar, säger Monika Stridsman, generaldirektör Skogsstyrelsen.

Det finns idag ett stort antal olika bevarandeinstrument, såväl offentligt beslutade och finansierade som andra former. Dessa beskrivs utförligt i rapporten, och en bedömning ges om deras för- och nackdelar för bevarande av biologisk mångfald. Rapporten redovisar också statistik över arealer fördelat på bevarandeinstrument, geografisk fördelning och fördelning över naturtyper så långt det är möjligt med hänsyn till de statistiska uppgifter som är tillgängliga. Däremot presenteras inte en total siffra över andelen skyddad land- och skogsmarksareal eftersom de instrument som presenteras är alltför olika för att kunna summeras. Det har inte heller varit uppdragets syfte.

För mer information, kontakta:
Bo Lundin, sakkunnig Naturvårdsverket, 010-698 14 20, bo.lundin@naturvardsverket.se
Karl Duvemo, projektledare Skogsstyrelsen, 060-55 31 71, karl.duvemo@skogsstyrelsen.se
Anneli Nivrén, Naturvårdsverket, 010-698 13 00, 070-206 37 27, anneli.nivren@naturvardsverket.se
Ulrika Lamberth, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, ulrika.lamberth@skogsstyrelsen.se.

Senaste nyheter