Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Besök köksträdgårdarna med växtkarta

https://www.klimatsmart.se/images/news/tradgarden250x165.jpg

När du besöker Gunnebos prunkande köksträdgårdar kan du låna med dig en karta över vilka växter som odlas i år. Nu finns växtkartorna även här på hemsidan! Du kan läsa kartan direkt i din dator, eller ladda ner den och skriva ut den hemma. Kring byggnaderna grönskar trädgårdar och park. Dessa skapades vid samma tid som övriga anläggningen och ritades i de flesta fall av Gunnebos arkitekt, Carl Wilhelm Carlberg. I anläggningen finns tre typer av trädgård: stilträdgård, engelsk park och köksträdgårdar. Alla trädgårdarna är KRAV-märkta. Gamla köksträdgården fanns troligen redan innan nyanläggningarna på 1780-90-talen, men omgestaltades av arkitekten Carl Wilhelm Carlberg. I Gamla köksträdgården odlas sparris, rabarber, kryddor och snittblommor. Mot muren växer spaljerade päronträd av sorterna Espargne, sockerpäron, Windsor, Fikonpäron, Höstbergamott, Taffelpäron och Fullerö. Trädgårdsodlingen planeras varje år i nära samarbete med kockarna i Gunnebo Kaffehus och Krog och de grönsaker som skördas här serveras i restaurangen. Nya köksträdgården är placerad nedanför drivhuset. Här är ambitionen att förtydliga vad som är en typisk svensk köksträdgård från 1700-talet. Här odlas grönsaker av gamla kulturarvssorter. Odlingsbäddarna är inramade av fruktträd och bärbuskar. I Nya köksträdgårdens trädskola står bland annat gamla äpple- och päronsorter på tillväxt. Äpplesorter: Rött järnäpple, Citronäpple, Eldrött duväpple, Kanikeräpple, Rosenhäger, Grågylling, Borsdorfer och Läderrenett. Päronsorter: Lundström, Gränna rödpäron, Göteborgs diamant , Larsmässepäron och Gråpäron. På drivhusterassen i Nya köksträdgården återskapades drivhuset 1996-1999. Byggnaden är inte baserad på bevarade ritningar utan källmaterialet var teckningar, arkeologiska undersökningar och jämförande studier av andra samtida drivhus. I drivhuset drivs en del av grönsakerna upp under våren, med början i februari med kronärtsskocka, purjolök och kardon. På sommaren växer här tomater, chili och paprika. Under vintern förvaras de växter som stått i urna i stilträdgården i drivhuset som skydd mot kylan. Besök i trädgårdarna är kostnadsfritt, men man får gärna avlägga frivillig entré vid sitt besök. Pengarna går till trädgårdarnas omvårdnad. Anläggningen är tillgänglig från soluppgång till solnedgång.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Besök köksträdgårdarna med växtkarta

2012-06-22
När du besöker Gunnebos prunkande köksträdgårdar kan du låna med dig en karta över vilka växter som odlas i år. Nu finns växtkartorna även här på hemsidan! Du kan läsa kartan direkt i din dator, eller ladda ner den och skriva ut den hemma.

Kring byggnaderna grönskar trädgårdar och park. Dessa skapades vid samma tid som övriga anläggningen och ritades i de flesta fall av Gunnebos arkitekt, Carl Wilhelm Carlberg.
I anläggningen finns tre typer av trädgård: stilträdgård, engelsk park och köksträdgårdar. Alla trädgårdarna är KRAV-märkta.

Gamla köksträdgården fanns troligen redan innan nyanläggningarna på 1780-90-talen, men omgestaltades av arkitekten Carl Wilhelm Carlberg. I Gamla köksträdgården odlas sparris, rabarber, kryddor och snittblommor. Mot muren växer spaljerade päronträd av sorterna Espargne, sockerpäron, Windsor, Fikonpäron, Höstbergamott, Taffelpäron och Fullerö. Trädgårdsodlingen planeras varje år i nära samarbete med kockarna i Gunnebo Kaffehus och Krog och de grönsaker som skördas här serveras i restaurangen.

Nya köksträdgården är placerad nedanför drivhuset. Här är ambitionen att förtydliga vad som är en typisk svensk köksträdgård från 1700-talet. Här odlas grönsaker av gamla kulturarvssorter. Odlingsbäddarna är inramade av fruktträd och bärbuskar.

I Nya köksträdgårdens trädskola står bland annat gamla äpple- och päronsorter på tillväxt.
Äpplesorter: Rött järnäpple, Citronäpple, Eldrött duväpple, Kanikeräpple, Rosenhäger, Grågylling, Borsdorfer och Läderrenett.
Päronsorter: Lundström, Gränna rödpäron, Göteborgs diamant , Larsmässepäron och Gråpäron.

På drivhusterassen i Nya köksträdgården återskapades drivhuset 1996-1999. Byggnaden är
inte baserad på bevarade ritningar utan källmaterialet var teckningar, arkeologiska undersökningar och jämförande studier av andra samtida drivhus. I drivhuset drivs en del av grönsakerna upp under våren, med början i februari med kronärtsskocka, purjolök och kardon. På sommaren växer här tomater, chili och paprika. Under vintern förvaras de växter som stått i urna i stilträdgården i drivhuset som skydd mot kylan.

Besök i trädgårdarna är kostnadsfritt, men man får gärna avlägga frivillig entré vid sitt besök. Pengarna går till trädgårdarnas omvårdnad. Anläggningen är tillgänglig från soluppgång till solnedgång.

Senaste nyheter