Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Bergslagen i fokus för hållbar utveckling

https://www.klimatsmart.se/images/news/SLUlogob.gif

Under första veckan i september möts forskare och praktiker från när och fjärran i Skinnskatteberg för att diskutera hållbar utveckling, inbjudna av Hållbara Bergslagen och SLU. För att främja regionens fortsatta utveckling samverkar en rad intressenter i partnerskapet ”Hållbara Bergslagen”. Avsikten är att arbeta för en långsiktigt hållbar markanvändning, som förutom de traditionella näringarna gruvor, skogsbruk och vattenkraft även inbegriper kulturmiljöer, turism, friluftsliv och rekreation. Den 2–6 september 2013 anordnar Hållbara Bergslagen en internationell mötesvecka om kunskap och samverkan för långsiktigt hållbara landskap, med basen i Skinnskatteberg och Bergslagen. Hur vi använder marken har stor betydelse för flera näringar, som jordbruk, skogsbruk, turism och energiproduktion. Markanvändningen spelar även en väsentlig roll för gröna och tekniska infrastrukturer, regional utveckling, kulturmiljöer, friluftsliv och rekreation. För att åstadkomma en långsiktigt hållbar markanvändning måste olika intressen och anspråk beaktas och det måste göras långsiktiga avvägningar mellan olika samhällsmål. Detta kräver samverkan mellan aktörer och intressenter samt ett helhetsperspektiv som fångas in av begreppet landskapsansats. Hållbara Bergslagen är ett regionalt nätverk för samverkan, och samlar intressenter från näringslivet, kommuner, statliga organisationer, föreningar, akademi och skolor. – Vi arbetar för hållbara landskap i Bergslagen, säger Robert Axelsson från SLU och ordförande i Hållbara Bergslagens styrelse. Och nu kommer folk till Skinnskatteberg från en mängd andra områden och länder för att höra vad vi gör och för att berätta om sina egna erfarenheter. Programmet i korthet: 2–3/9 Exkursionsworkshop med praktiska exempel på hållbarhetsarbete på landskapsnivå; flera orter, flera branscher. 4/9 Invigning av Hållbara Bergslagens medlemskap i det internationella Model Forest-nätverket och i LTSER, med bl.a. landshövdingen i Västmanlands län och Kanadas ambassadör. Moderator Malcolm Dixelius. 5/9 Kunskapsuppbyggande och lärande. Skog, landskap och samhälle – en stark forskningsmiljö vid SLU i Skinnskatteberg – presenterar sin forskning. 6/9 Diskussion om hur olika platser i Europas Öst och Väst kan samverka och lära sig tillsammans för hållbar utveckling mot hållbara landskap. För mer information, kontakta: Robert Axelsson (Skogsmästarskolan, SLU), ordförande Hållbara Bergslagens styrelse, 0589-894 68, 070-113 09 91, robert.axelsson@slu.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Bergslagen i fokus för hållbar utveckling

2013-08-29
Under första veckan i september möts forskare och praktiker från när och fjärran i Skinnskatteberg för att diskutera hållbar utveckling, inbjudna av Hållbara Bergslagen och SLU. För att främja regionens fortsatta utveckling samverkar en rad intressenter i partnerskapet ”Hållbara Bergslagen”. Avsikten är att arbeta för en långsiktigt hållbar markanvändning, som förutom de traditionella näringarna gruvor, skogsbruk och vattenkraft även inbegriper kulturmiljöer, turism, friluftsliv och rekreation.

Den 2–6 september 2013 anordnar Hållbara Bergslagen en internationell mötesvecka om kunskap och samverkan för långsiktigt hållbara landskap, med basen i Skinnskatteberg och Bergslagen.

Hur vi använder marken har stor betydelse för flera näringar, som jordbruk, skogsbruk, turism och energiproduktion. Markanvändningen spelar även en väsentlig roll för gröna och tekniska infrastrukturer, regional utveckling, kulturmiljöer, friluftsliv och rekreation. För att åstadkomma en långsiktigt hållbar markanvändning måste olika intressen och anspråk beaktas och det måste göras långsiktiga avvägningar mellan olika samhällsmål. Detta kräver samverkan mellan aktörer och intressenter samt ett helhetsperspektiv som fångas in av begreppet landskapsansats.

Hållbara Bergslagen är ett regionalt nätverk för samverkan, och samlar intressenter från näringslivet, kommuner, statliga organisationer, föreningar, akademi och skolor.

– Vi arbetar för hållbara landskap i Bergslagen, säger Robert Axelsson från SLU och ordförande i Hållbara Bergslagens styrelse. Och nu kommer folk till Skinnskatteberg från en mängd andra områden och länder för att höra vad vi gör och för att berätta om sina egna erfarenheter.

Programmet i korthet:

2–3/9
Exkursionsworkshop med praktiska exempel på hållbarhetsarbete på landskapsnivå; flera orter, flera branscher.

4/9
Invigning av Hållbara Bergslagens medlemskap i det internationella Model Forest-nätverket och i LTSER, med bl.a. landshövdingen i Västmanlands län och Kanadas ambassadör.
Moderator Malcolm Dixelius.

5/9
Kunskapsuppbyggande och lärande. Skog, landskap och samhälle – en stark forskningsmiljö vid SLU i Skinnskatteberg – presenterar sin forskning.

6/9
Diskussion om hur olika platser i Europas Öst och Väst kan samverka och lära sig tillsammans för hållbar utveckling mot hållbara landskap.

För mer information, kontakta:
Robert Axelsson (Skogsmästarskolan, SLU), ordförande Hållbara Bergslagens styrelse, 0589-894 68, 070-113 09 91, robert.axelsson@slu.se.

För detaljerat program, se: www.bergslagen.org/sv/nyheter/sustainable-landscapes-in-bergslagen/

Senaste nyheter