Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Begränsa hormonstörande ämnen

https://www.klimatsmart.se/images/news/groninterior250x63.jpg

Den 14 mars 2013, rapporterade Sveriges Radios Ekot att EU har beslutat lägga fram förslag om att begränsa hormonstörande kemikalier i bl. a möbler. Grön Interiör, den ekologiska inredningsbutiken, tar emot nyheten med stor glädje och hoppas på att flera företag redan i förväg skapar möbler av naturliga och ofarliga material. EU-kommissionen ska senast om drygt två år lägga fram förslag om att förbjuda eller begränsa användningen av hormonstörande ämnen i människors vardag. Kopplingen mellan hormonstörande kemikalier i till exempel läkemedel, smink, möbler, plastförpackningar och leksaker och flera folksjukdomar är betydligt starkare än vad man hittills trott, konstaterade forskare i en WHO-rapport nyligen. Ämnena kan bidra till cancer, dålig spermakvalitet, diabetes, tidig bröstutveckling eller avbrutna graviditeter. - Det är med oerhört stor glädje som jag hörde nyheten på radio nyss, säger Kaisa Frank, grundare av den miljövänliga möbelhandeln Grön Interiör. - Tänk att få uppleva att myndigheterna faktiskt erkänner att det finns hormonstörande farliga ämnen i våra vanliga möbler! Det här är ju något som vi har kämpat med att informera om i åratal. Särskilt blivande föräldrar är ofta oroliga för att deras barn ska ta skada av gifter, men att gifterna finns i särskilt stora mängder i just barnprodukter som leksaker, barnkläder, barnvagnar och andra produkter för små barn har de nog inte trott, fortsätter Kaisa Frank, Grön Interiör. Hos Grön Interiör är möblerna tillverkade av naturmaterial som certifieras ekologiskt och även för rättvis- och trygg handel och därmed även schyssta arbetsvillkor. Madrasser av ekologiskt certifierat naturgummi (QUL), lammull från garanterat god djurhållning och eko-bomull märkt GOTS är de huvudsakliga materialen vid sidan av rent obehandlat trä av mycket hög europeisk kvalitet certifierat av FSC. Alla produkter och mycket information finns även på hemsidan gröninteriör.se. I Stockholm finns en fysisk butik och show room, Grön Interiör, på Renstiernas gata 19 Södermalm. För mer information, kontakta: Kaisa Frank, 0258-108 80, kaisa@edura.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Begränsa hormonstörande ämnen

2013-03-15
Den 14 mars 2013, rapporterade Sveriges Radios Ekot att EU har beslutat lägga fram förslag om att begränsa hormonstörande kemikalier i bl. a möbler. Grön Interiör, den ekologiska inredningsbutiken, tar emot nyheten med stor glädje och hoppas på att flera företag redan i förväg skapar möbler av naturliga och ofarliga material.

EU-kommissionen ska senast om drygt två år lägga fram förslag om att förbjuda eller begränsa användningen av hormonstörande ämnen i människors vardag.

Kopplingen mellan hormonstörande kemikalier i till exempel läkemedel, smink, möbler, plastförpackningar och leksaker och flera folksjukdomar är betydligt starkare än vad man hittills trott, konstaterade forskare i en WHO-rapport nyligen.

Ämnena kan bidra till cancer, dålig spermakvalitet, diabetes, tidig bröstutveckling eller avbrutna graviditeter.

- Det är med oerhört stor glädje som jag hörde nyheten på radio nyss, säger Kaisa Frank, grundare av den miljövänliga möbelhandeln Grön Interiör.

- Tänk att få uppleva att myndigheterna faktiskt erkänner att det finns hormonstörande farliga ämnen i våra vanliga möbler! Det här är ju något som vi har kämpat med att informera om i åratal. Särskilt blivande föräldrar är ofta oroliga för att deras barn ska ta skada av gifter, men att gifterna finns i särskilt stora mängder i just barnprodukter som leksaker, barnkläder, barnvagnar och andra produkter för små barn har de nog inte trott, fortsätter Kaisa Frank, Grön Interiör.

Hos Grön Interiör är möblerna tillverkade av naturmaterial som certifieras ekologiskt och även för rättvis- och trygg handel och därmed även schyssta arbetsvillkor. Madrasser av ekologiskt certifierat naturgummi (QUL), lammull från garanterat god djurhållning och eko-bomull märkt GOTS är de huvudsakliga materialen vid sidan av rent obehandlat trä av mycket hög europeisk kvalitet certifierat av FSC.

Alla produkter och mycket information finns även på hemsidan gröninteriör.se. I Stockholm finns en fysisk butik och show room, Grön Interiör, på Renstiernas gata 19 Södermalm.

För mer information, kontakta:
Kaisa Frank, 0258-108 80, kaisa@edura.se.

Senaste nyheter