Barnens skog planteras i Örebro
https://www.klimatsmart.se/images/news/planterat250x163.jpg
Örebro kommun startar i år planteringen av Barnens skog. Det innebär att ett träd planteras för varje barn som föds i - eller adopteras till - Örebro.
Barnens skog planteras i Näsby. I år planteras ett träd för varje barn som föddes i Örebro, eller adopterades av örebropar, under 2009. Sammanlagt är det cirka 2000 träd som planteras.
– Vi vill på det här sättet uppmärksamma att Örebro växer och att det är så roligt att det föds många barn. Förutom att kommunen tillägnar varje barn ett nytt träd är initiativet viktigt för miljön. Träden är stadens gröna lungor som hjälper till att rena luften och bidrar till ett bättre klimat, säger Gunnar Andersson (M), ordförande i Tekniska nämnden.
– Att vistas i skogen har stor betydelse för barns utveckling. Därför är det perfekt att Barnens skog kommer att ligga alldeles intill en förskola. Barnen där kan förhoppningsvis agera faddrar för skogen. Genom barnens skog kan de också få en förståelse för den process som det faktiskt är när ett träd blir till, säger Charlotte Edberger Jangdin (C), 1:e vice ordförande i Tekniska nämnden.
Barnen på Näsby förskola tycker det är spännande med träden som planteras utanför förskolan. Men de tror att träden kommer att växa sakta.
Forskning visar att barns utemiljö har en avgörande betydelse för barns hälsa, inlärning och fysiska aktivitet. Barn som vistas mycket i naturen är ofta friskare, mindre stressade, har bättre motorik, högre koncentrationsförmåga och bättre minne än andra barn. Undervisning som sker i skog och mark blir mer varierad och där ute kan teori förklaras på nya sätt med praktiska inslag. Barn får även möjlighet att lära känna vilda växter och djur, vilket kan skapa ett ökat intresse för naturen och för samhällets hållbara utveckling.
Skogen behöver inte vara stor för att uppfylla barnens behov. För att barn ska trivas och tycka att det är roligt att vara i skogen är det viktigt att den är variationsrik. Det ska finnas klätterträd och täta snår att gömma sig i och massor av grenar, pinnar och ris att bygga kojor av. Det är också viktigt med trygghet och det gäller att skapa en balans mellan spänning och trygghet. Viktigast är dock att det är nära till skogen och lätt att ta sig dit.
Både barn och pedagoger vid Näsby förskola är glada att få Barnens skog in på knuten.
– Eftersom vi är en förskola med utomhusprofil är det förstås väldigt lyckat att vi nu får en skog alldeles in på knuten. Nu kan vi lära oss mer om träden och följa deras utveckling. Dessutom blåser det mycket på vår gård eftersom det är öppna ytor mot Oset så därför känns det också bra att få lite vindskydd så småningom, säger Johanna Siljefelt, en av pedagogerna vid Näsby förskola.
Under senare år har det byggts många nya hus i Näsby. Många har flyttat hit och förutom barnfamiljer kommer alla som bor här att kunna finna rekreation och avkoppling genom att att ströva omkring i Barnens skog.
Barnens skog kommer att få en rik och varierad flora. I år är det cirka 2000 träd och buskar som planteras består av en mångfald olika sorter.
– Det som planteras 2010 är blandskog, både lövträd och buskar. Här kommer att finnas mycket för barn att leka med och så småningom också klättra i. Vi planterar nu trädsorter som björk, al, lönn, rönn och ek. Dessutom planterar vi större buskar, till exempel hassel och nyponrosor, säger Lars-Erik Krafve, kommunens stadsträdgårdsmästare.
Projektet Barnens skog kommer att fortsätta:
I år går startskottet för planteringen av Barnens skog. Därefter är det tänkt att bli en fortsättning under flera år framöver. Nästa år kommer ett träd att planteras för varje barn som föds i - eller adopteras till - Örebro under 2010.
– Vi planerar att nästa år fortsätta planteringen av Barnens skog i Näsby. När sedan ytorna fyllts får vi leta ut en annan plats i Örebro och plantera en ny Barnens skog där. För att få en vacker och välväxt skog är det också viktigt att vi håller efter den och gallrar den, säger Lars-Erik Krafve.
Träd och buskar som planteras i Barnens skog 2010:
Vårtbjörk, klibbal, skogslönn, trubbhagtorn, skogslind, fågelbär, skogsek, rönn, oxel, avenbok, hassel, skogstry, nyponros och slån.