Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Barnens hållbara framtid byggs i trä

https://www.klimatsmart.se/images/news/martinsons138x100pa.jpg

Norska Skie kommun bygger barnhagar i massivträ. Den svenska leverantören Martinsons har fått förtroendet att leverera stommar till den första av tre planerade byggnader. Skies nya barnhagar, vilket är norska för förskola, är ett exempel på det växande träbyggandet i Norge. I Skie hittas bakgrunden till beställningen i kommunens egna miljömässiga hållbarhetskrav, där en del är att alla offentliga byggnader ska vara så kallade passivhus. Knut-Arne Johansen hos Martinsons beställare Splitkon ser något av träbyggnadsexplosion i Norge: – Det är väsentligt många fler träbyggnadsprojekt på gång nu än någonsin tidigare. Miljökraven höjs och efterfrågan på förnybara material som trä ökar. I Norge finns ett övergripande program som innebär att kommunerna ska satsa på trämaterial i allt sitt byggande. Mikael Lindberg, vd på Martinsons Byggsystem, ser också en ökad efterfrågan: – Vi har jobbat på den norska marknaden en lång tid och byggt både hallar och broar. Vi ser en fortsatt stark efterfrågan för alla våra produkter, inklusive bostäder. Martinsons KL-skivor är en av produkterna som används i de norska barnhagarna. Det är en skiva i korslimmat massivt trä som utgör ett lätt och formstarkt byggelement för exempelvis väggar, yttertak och bjälklag. Skivan används bland annat för att den är formstabil och har en hög bärkraft, vilket gjort den till en viktig beståndsdel i många av de påbyggnader som Martinsons genomfört. Knut-Arne Johansen ser ytterligare fördelar: – Med diffusionsspärrar i plast har det hänt att luften i huset ”dör”, partiklar klumpar ihop sig inomhus och lägger sig på olika ytor. I vissa fall med eldstäder har inomhusmiljön blivit helt nedsotad över en natt. Det blir framförallt allvarligt där det bor människor med astma eller andra luftrörsproblem. En massivträskiva är i sig en diffusionsspärr och tillåter att huset andas på ett bättre sätt, förklarar Knut-Arne. För mer information, kontakta: Mikael Lindberg, vd, Martinsons Byggsystem, 070–343 01 98, mikael.lindberg@martinsons.se Knut-Arne Johansen, Splitkon, +47 91 53 70 00, knut-arne.johansen@splitkon.no.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Barnens hållbara framtid byggs i trä

2011-11-17
Norska Skie kommun bygger barnhagar i massivträ. Den svenska leverantören Martinsons har fått förtroendet att leverera stommar till den första av tre planerade byggnader. Skies nya barnhagar, vilket är norska för förskola, är ett exempel på det växande träbyggandet i Norge.

I Skie hittas bakgrunden till beställningen i kommunens egna miljömässiga hållbarhetskrav, där en del är att alla offentliga byggnader ska vara så kallade passivhus. Knut-Arne Johansen hos Martinsons beställare Splitkon ser något av träbyggnadsexplosion i Norge:

– Det är väsentligt många fler träbyggnadsprojekt på gång nu än någonsin tidigare. Miljökraven höjs och efterfrågan på förnybara material som trä ökar.

I Norge finns ett övergripande program som innebär att kommunerna ska satsa på trämaterial i allt sitt byggande. Mikael Lindberg, vd på Martinsons Byggsystem, ser också en ökad efterfrågan:

– Vi har jobbat på den norska marknaden en lång tid och byggt både hallar och broar. Vi ser en fortsatt stark efterfrågan för alla våra produkter, inklusive bostäder.

Martinsons KL-skivor är en av produkterna som används i de norska barnhagarna. Det är en skiva i korslimmat massivt trä som utgör ett lätt och formstarkt byggelement för exempelvis väggar, yttertak och bjälklag. Skivan används bland annat för att den är formstabil och har en hög bärkraft, vilket gjort den till en viktig beståndsdel i många av de påbyggnader som Martinsons genomfört. Knut-Arne Johansen ser ytterligare fördelar:

– Med diffusionsspärrar i plast har det hänt att luften i huset ”dör”, partiklar klumpar ihop sig inomhus och lägger sig på olika ytor. I vissa fall med eldstäder har inomhusmiljön blivit helt nedsotad över en natt. Det blir framförallt allvarligt där det bor människor med astma eller andra luftrörsproblem. En massivträskiva är i sig en diffusionsspärr och tillåter att huset andas på ett bättre sätt, förklarar Knut-Arne.

För mer information, kontakta:
Mikael Lindberg, vd, Martinsons Byggsystem, 070–343 01 98, mikael.lindberg@martinsons.se
Knut-Arne Johansen, Splitkon, +47 91 53 70 00, knut-arne.johansen@splitkon.no.
Källa: Martinsons

Senaste nyheter