Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Barn är oroliga för klimatförändringarna

https://www.klimatsmart.se/images/news/varldenschans242x341.jpg

Sju av tio högstadieelever oroar sig för klimatförändringarna. Klimatförändringarna oroar mer än familjens ekonomi och att inte ha några kompisar i skolan. Samtidigt pratar sex av tio barn sällan eller aldrig om klimatförändringar med sina föräldrar. Det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa. Inför Earth Hour den 31 mars, har Trygg-Hansa genomfört en undersökning för att ta reda på mer om hur barn ser på hotet om klimatförändringar och hur föräldrar bemöter barnens oro. Undersökningen visar att sju av tio barn mellan 11-15 år (68%) oroar sig för klimatförändringar. Bland deras föräldrar är siffran ännu högre, åtta av tio (80%). Samtidigt svarar sex av tio barn (63%) och över hälften av föräldrarna (54%) att de sällan eller aldrig diskuterar frågan hemma. När föräldrarna förklarar varför ämnet inte diskuteras oftare, svarar många att ämnet är för skrämmande eller att de inte vill oroa i onödan. Andra svarar att de har för lite kunskap eller att klimatförändringarna är naturliga och ingenting att oroa sig över. Men för Trygg-Hansa är klimatförändringarna redan en realitet. De senaste fem åren har antalet så kallade väderskador ökat med 50 procent. – Klimatförändringar är en av vår tids största utmaningar och för oss på Trygg-Hansa är klimatförändringarna en realitet. Med vår kunskap om skadeförebyggande arbete kan vi bidra till att stävja effekterna av klimatförändringarna, säger Sofia Hagman, CSR-ansvarig på Trygg-Hansa. Tre av fyra familjer (74%) som ofta diskuterar klimatfrågan har börjat köpa energieffektiva energivaror, jämfört med endast en av fem (19%) bland de som sällan diskuterar klimatfrågan. Motsvarande siffror när det gäller åtgärder för att minska energiförbrukningen i hemmet är 58 respektive 15 procent. Undersökningen i korthet: - Sju av tio barn mellan 11-15 år (68%) oroar sig för klimatförändringarna. Tjejer oroar sig mer än killar (70%/56%). - Klimatförändringar oroar barnen mer än familjens ekonomi eller att inte ha några kompisar i skolan. - En av fyra (27%) tror att jorden kommer att gå under på grund av klimatförändringarna. - Samtidigt pratar sex av tio barn (63%) sällan eller aldrig om klimatförändringar med sina föräldrar. - Pappor är sämst på att prata om klimatförändringar med sina barn. Bara vart sjunde barn svarar att det oftast är pappan som tar upp frågan, medan vart fjärde (26%) svarar mamman. - Diskussion leder till handling. De familjer som diskuterar frågan mest är också de som svarar att de gör mest för att motverka klimatförändringarna. - Sex av tio barn (61%) och lika många föräldrar svarar att de kommer att delta i Earth Hour den 31 mars. För mer information, kontakta: Sofia Hagman, 0701-683 225, sofia.hagman@trygghansa.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Barn är oroliga för klimatförändringarna

2012-03-28
Sju av tio högstadieelever oroar sig för klimatförändringarna. Klimatförändringarna oroar mer än familjens ekonomi och att inte ha några kompisar i skolan. Samtidigt pratar sex av tio barn sällan eller aldrig om klimatförändringar med sina föräldrar. Det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa.

Inför Earth Hour den 31 mars, har Trygg-Hansa genomfört en undersökning för att ta reda på mer om hur barn ser på hotet om klimatförändringar och hur föräldrar bemöter barnens oro.

Undersökningen visar att sju av tio barn mellan 11-15 år (68%) oroar sig för klimatförändringar. Bland deras föräldrar är siffran ännu högre, åtta av tio (80%). Samtidigt svarar sex av tio barn (63%) och över hälften av föräldrarna (54%) att de sällan eller aldrig diskuterar frågan hemma.

När föräldrarna förklarar varför ämnet inte diskuteras oftare, svarar många att ämnet är för skrämmande eller att de inte vill oroa i onödan. Andra svarar att de har för lite kunskap eller att klimatförändringarna är naturliga och ingenting att oroa sig över.

Men för Trygg-Hansa är klimatförändringarna redan en realitet. De senaste fem åren har antalet så kallade väderskador ökat med 50 procent.

– Klimatförändringar är en av vår tids största utmaningar och för oss på Trygg-Hansa är klimatförändringarna en realitet. Med vår kunskap om skadeförebyggande arbete kan vi bidra till att stävja effekterna av klimatförändringarna, säger Sofia Hagman, CSR-ansvarig på Trygg-Hansa.

Tre av fyra familjer (74%) som ofta diskuterar klimatfrågan har börjat köpa energieffektiva energivaror, jämfört med endast en av fem (19%) bland de som sällan diskuterar klimatfrågan. Motsvarande siffror när det gäller åtgärder för att minska energiförbrukningen i hemmet är 58 respektive 15 procent.

Undersökningen i korthet:
- Sju av tio barn mellan 11-15 år (68%) oroar sig för klimatförändringarna. Tjejer oroar sig mer än killar (70%/56%).
- Klimatförändringar oroar barnen mer än familjens ekonomi eller att inte ha några kompisar i skolan.
- En av fyra (27%) tror att jorden kommer att gå under på grund av klimatförändringarna.
- Samtidigt pratar sex av tio barn (63%) sällan eller aldrig om klimatförändringar med sina föräldrar.
- Pappor är sämst på att prata om klimatförändringar med sina barn. Bara vart sjunde barn svarar att det oftast är pappan som tar upp frågan, medan vart fjärde (26%) svarar mamman.
- Diskussion leder till handling. De familjer som diskuterar frågan mest är också de som svarar att de gör mest för att motverka klimatförändringarna.
- Sex av tio barn (61%) och lika många föräldrar svarar att de kommer att delta i Earth Hour den 31 mars.

För mer information, kontakta:
Sofia Hagman, 0701-683 225, sofia.hagman@trygghansa.se.
Källa: Trygg-Hansa

Senaste nyheter