Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Axfood minskar sin energianvändning

https://www.klimatsmart.se/images/news/ezethermostat200x150.png

Axfood har minskat sin energianvändning på huvudkontoret med 10 procent på ett år. Arbetet fortsätter mot målsättningen att minska ytterligare 5 procent under 2011. I början av 2010 installerade Axfood i sitt huvudkontor i Solna en lösning för att mäta och visualisera energianvändningen Projektet började med en nollmätning under en dryg månad och i februari 2010 lanserades visualiseringen. - Vi har en målsättning att ständigt minska vår miljöpåverkan, säger Åsa Domeij, miljöchef på Axfood. För att komma vidare i arbetet med vårt huvudkontor var det viktigt att engagera våra kollegor och öka kunskap och förståelse för att man som individ faktiskt kan påverka. Lösningen som Axfood valt möjliggör att mäta och följa energianvändningen på varje våningsplan i huvudkontoret och sedan visualisera detta på skärmar i gemensamma utrymmen. Visualiseringen visar dels hur energianvändningen ser ut just nu, dels hur den har utvecklats över tiden. De olika våningsplanen visas också separat och hur de har förändrats över tiden. - Innan vi började mäta och visualisera energianvändningen kunde vi bara göra grova uppskattningar av vad som drog vad och vad vi skulle kunna göra för att minska energianvändningen säger Åsa Domeij. Nu har vi en klar bild över hur det ser ut, vilka resultat vi får av olika åtgärder och framförallt möjligheten att jobba aktivt med våra mål. Sedan årsskiftet har Axfood kompletterat visualiseringen med mål. Visualiseringen visar hur hög energianvändningen skall vara vid olika tidpunkter under dagen och natten. Det ger även en bild av summan per vecka och hur detta ligger i förhållande till målen. - När man väl mäter och har tillgång till energidata i realtid är det mycket lättare att ta fram relevanta mål, säger Niklas Zandelin, VD för eze System som levererat lösningen till Axfood. Målen utgår från hur det ser ut idag och vad som är möjligt att göra. Dessutom får man genom visualiseringen en direkt feedback till var vi står idag och myr långt det är kvar till målet. En stor del av organisationens energianvändning sker utanför ordinarie verksamhetstid. För Axfood är detta drygt 25 procent. - Vi arbetar för att minska den onödiga energianvändningen, säger Åsa Domeij. Om vi kan halvera energianvändningen på de tider när ingen är på kontoret så skulle vi spara upp emot 100.000 kWh ytterligare per år, avslutar hon. För ytterligare information, kontakta: Niklas Zandelin, eze System, 070-542 27 35, niklas.zandelin@ezesys.com Åsa Domeij, chef miljö och socialt ansvar Axfood, 08-553 990 00, asa.domeij@axfood.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Axfood minskar sin energianvändning

2011-03-14
Axfood har minskat sin energianvändning på huvudkontoret med 10 procent på ett år. Arbetet fortsätter mot målsättningen att minska ytterligare 5 procent under 2011.

I början av 2010 installerade Axfood i sitt huvudkontor i Solna en lösning för att mäta och visualisera energianvändningen Projektet började med en nollmätning under en dryg månad och i februari 2010 lanserades visualiseringen.

- Vi har en målsättning att ständigt minska vår miljöpåverkan, säger Åsa Domeij, miljöchef på Axfood. För att komma vidare i arbetet med vårt huvudkontor var det viktigt att engagera våra kollegor och öka kunskap och förståelse för att man som individ faktiskt kan påverka.

Lösningen som Axfood valt möjliggör att mäta och följa energianvändningen på varje våningsplan i huvudkontoret och sedan visualisera detta på skärmar i gemensamma utrymmen. Visualiseringen visar dels hur energianvändningen ser ut just nu, dels hur den har utvecklats över tiden. De olika våningsplanen visas också separat och hur de har förändrats över tiden.

- Innan vi började mäta och visualisera energianvändningen kunde vi bara göra grova uppskattningar av vad som drog vad och vad vi skulle kunna göra för att minska energianvändningen säger Åsa Domeij. Nu har vi en klar bild över hur det ser ut, vilka resultat vi får av olika åtgärder och framförallt möjligheten att jobba aktivt med våra mål.

Sedan årsskiftet har Axfood kompletterat visualiseringen med mål. Visualiseringen visar hur hög energianvändningen skall vara vid olika tidpunkter under dagen och natten. Det ger även en bild av summan per vecka och hur detta ligger i förhållande till målen.

- När man väl mäter och har tillgång till energidata i realtid är det mycket lättare att ta fram relevanta mål, säger Niklas Zandelin, VD för eze System som levererat lösningen till Axfood. Målen utgår från hur det ser ut idag och vad som är möjligt att göra. Dessutom får man genom visualiseringen en direkt feedback till var vi står idag och myr långt det är kvar till målet.

En stor del av organisationens energianvändning sker utanför ordinarie verksamhetstid. För Axfood är detta drygt 25 procent.

- Vi arbetar för att minska den onödiga energianvändningen, säger Åsa Domeij. Om vi kan halvera energianvändningen på de tider när ingen är på kontoret så skulle vi spara upp emot 100.000 kWh ytterligare per år, avslutar hon.

För ytterligare information, kontakta:
Niklas Zandelin, eze System, 070-542 27 35, niklas.zandelin@ezesys.com
Åsa Domeij, chef miljö och socialt ansvar Axfood, 08-553 990 00, asa.domeij@axfood.se.
Källor: Axfood, eze System

Senaste nyheter