Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Avenyfamiljen KRAV-märker 10 verksamheter i krogbranschen

https://www.klimatsmart.se/images/news/tak-odling250x167.jpg

En av de största aktörerna i Göteborgs krognäring satsar på ekologisk mat i stor skala. Avenyfamiljen har KRAV-certifierat åtta restauranger, ett kafé och ett ekologiskt mikrobageri. Inte nog med det så har de även startat en ekoodling – mitt i stan’. Avenyfamiljen bedriver “casual dining and drinking” i Göteborg. Koncernen startades 2002 och har ett dussin restauranger. Redan förra året blev Avenyfamiljens restaurang Yaki-Da KRAV-certifierad, och har sedan dess fungerat som en testpilot för ledning och personal. Nu har man gått vidare och KRAV-certifierat hela verksamheten på första nivån. – Vi tror på en hållbar värld där ett steg i den riktningen är att äta mer KRAV-märkt mat. Som en relativt stor aktör kan vi få våra grossister att ta in ett större utbud av KRAV-märkta råvaror vilket underlättar för andra restauranger att följa efter, säger Tobias Hamberg, vd för Avenyfamiljens verksamheter på Tredje Långgatan. Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med KRAV-godkända råvaror. Ju mer KRAV-godkända råvaror desto fler KRAV-märken: - Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel - Två märken = minst 50 % KRAV-godkända produkter - Tre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkter Idag finns cirka 800 KRAV-certifierade restauranger i Sverige. – Antal KRAV-märken är minst lika viktigt som antalet stjärnor på en restaurang. Vi hoppas att det ska underlätta för alla som vill äta på en restaurang som bidrar till en hållbar gastronomi, säger Johan Cejie, försäljningschef på KRAV. För att garantera att en hittar de råvaror som en vill ha så måste man ibland vara kreativ. Det har Avenyfamiljen visat prov på: – Vi har jobbat tillsammans med våra grossister för att få in bra ekologiska produkter utan att detta ska påverka priset till gäst. Men bland det svåraste att hitta har varit ekologiska örter som vi nu istället kommer att odla på vår ekologiska takodling på 180 kvadratmeter på Tredje Långgatan, berättar Tobias Hamberg.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Avenyfamiljen KRAV-märker 10 verksamheter i krogbranschen

2015-03-07
Avenyfamiljens nya eko-odling
En av de största aktörerna i Göteborgs krognäring satsar på ekologisk mat i stor skala. Avenyfamiljen har KRAV-certifierat åtta restauranger, ett kafé och ett ekologiskt mikrobageri. Inte nog med det så har de även startat en ekoodling – mitt i stan’.

Avenyfamiljen bedriver “casual dining and drinking” i Göteborg. Koncernen startades 2002 och har ett dussin restauranger. Redan förra året blev Avenyfamiljens restaurang Yaki-Da KRAV-certifierad, och har sedan dess fungerat som en testpilot för ledning och personal. Nu har man gått vidare och KRAV-certifierat hela verksamheten på första nivån.

– Vi tror på en hållbar värld där ett steg i den riktningen är att äta mer KRAV-märkt mat. Som en relativt stor aktör kan vi få våra grossister att ta in ett större utbud av KRAV-märkta råvaror vilket underlättar för andra restauranger att följa efter, säger Tobias Hamberg, vd för Avenyfamiljens verksamheter på Tredje Långgatan.

Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med KRAV-godkända råvaror. Ju mer KRAV-godkända råvaror desto fler KRAV-märken:

- Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel
- Två märken = minst 50 % KRAV-godkända produkter
- Tre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkter

Idag finns cirka 800 KRAV-certifierade restauranger i Sverige.

– Antal KRAV-märken är minst lika viktigt som antalet stjärnor på en restaurang. Vi hoppas att det ska underlätta för alla som vill äta på en restaurang som bidrar till en hållbar gastronomi, säger Johan Cejie, försäljningschef på KRAV.

För att garantera att en hittar de råvaror som en vill ha så måste man ibland vara kreativ. Det har Avenyfamiljen visat prov på:

– Vi har jobbat tillsammans med våra grossister för att få in bra ekologiska produkter utan att detta ska påverka priset till gäst. Men bland det svåraste att hitta har varit ekologiska örter som vi nu istället kommer att odla på vår ekologiska takodling på 180 kvadratmeter på Tredje Långgatan, berättar Tobias Hamberg.
Källa: KRAV

Senaste nyheter