Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Även en mjuk plastförpackning vill få ett nytt liv

https://www.klimatsmart.se/images/news/plas250x291.jpg

De boende i Jönköping är duktiga på att sortera sitt avfall. I en undersökning som Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) gjorde i våras angav hela 97 % att de sorterade avfallet. Däremot var det flera som inte trodde på att just plastförpackningar återvanns till nytt material. Och de med lågt förtroende var också mindre benägna att lämna just dessa till återvinning. Det här vill FTI ändra på och planerar i dagarna en kampanj för att uppmärksamma att även en plastförpackning vill få ett nytt liv och bli till en bildel, blomkruka eller till byggmaterial. Förra året lämnade Jönköpingsborna till FTI i snitt drygt fem kilo per person av sina använda plastförpackningar så att dessa skulle återvinnas till nytt material. Jönköping ligger därmed strax över rikssnittet som är på 4,87 kilo. Men fortfarande hamnar alltför många plastförpackningar i hushållsavfallet. Av alla förpackningar av plast som når svenska hushåll materialåtervinns knappt 30 % beroende på att för få kommer i retur. Det kan jämföras pappersförpackningar där återvinningen faktiskt översteg hela 75 %. – Vi vill få in fler plastförpackningar till materialåtervinning. Framför allt kan svenskarna bli mycket bättre på att lämna in mjuka plastförpackningar, säger Annica Dahlberg, informationschef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen. – Ett exempel är plastpåsen inuti Bag-in-boxkartongen som Jönköpingsborna glömmer bort att ta med sig när de går till återvinningen. Det är FTI, inte kommunen, som ansvarar för insamling och materialåtervinning av förpackningar och tidningar i hela landet. FTI har Sveriges producenters förtroende att sköta återvinningsstationer och subventionera fastighetsnära insamling för att därefter säkerställa att det man får in verkligen går till materialåtervinning. Plastförpackningar från hela landet sänds till Swerec i Bredaryd utanför Värnamo. Där sorteras och behandlas förpackningarna för att sedan säljas som sekundär råvara. Denna ersätter den olja som annars används vid plasttillverkning. Nästa vecka återupptar FTI den informationsaktivitet som under året ska öka medvetenheten om och förtroendet för att även plastförpackningar som lämnas till FTI verkligen återvinns många gånger om. För mer information, kontakta: Annica Dahlberg, informationschef på Förpacknings-och Tidningsinsamlingen, 0705-864 420, annica.dahlberg@ftiab.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Även en mjuk plastförpackning vill få ett nytt liv

2013-08-07
De boende i Jönköping är duktiga på att sortera sitt avfall. I en undersökning som Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) gjorde i våras angav hela 97 % att de sorterade avfallet. Däremot var det flera som inte trodde på att just plastförpackningar återvanns till nytt material. Och de med lågt förtroende var också mindre benägna att lämna just dessa till återvinning. Det här vill FTI ändra på och planerar i dagarna en kampanj för att uppmärksamma att även en plastförpackning vill få ett nytt liv och bli till en bildel, blomkruka eller till byggmaterial.

Förra året lämnade Jönköpingsborna till FTI i snitt drygt fem kilo per person av sina använda plastförpackningar så att dessa skulle återvinnas till nytt material. Jönköping ligger därmed strax över rikssnittet som är på 4,87 kilo. Men fortfarande hamnar alltför många plastförpackningar i hushållsavfallet. Av alla förpackningar av plast som når svenska hushåll materialåtervinns knappt 30 % beroende på att för få kommer i retur. Det kan jämföras pappersförpackningar där återvinningen faktiskt översteg hela 75 %.

– Vi vill få in fler plastförpackningar till materialåtervinning. Framför allt kan svenskarna bli mycket bättre på att lämna in mjuka plastförpackningar, säger Annica Dahlberg, informationschef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen. – Ett exempel är plastpåsen inuti Bag-in-boxkartongen som Jönköpingsborna glömmer bort att ta med sig när de går till återvinningen.

Det är FTI, inte kommunen, som ansvarar för insamling och materialåtervinning av förpackningar och tidningar i hela landet. FTI har Sveriges producenters förtroende att sköta återvinningsstationer och subventionera fastighetsnära insamling för att därefter säkerställa att det man får in verkligen går till materialåtervinning. Plastförpackningar från hela landet sänds till Swerec i Bredaryd utanför Värnamo. Där sorteras och behandlas förpackningarna för att sedan säljas som sekundär råvara. Denna ersätter den olja som annars används vid plasttillverkning.

Nästa vecka återupptar FTI den informationsaktivitet som under året ska öka medvetenheten om och förtroendet för att även plastförpackningar som lämnas till FTI verkligen återvinns många gånger om.

För mer information, kontakta:
Annica Dahlberg, informationschef på Förpacknings-och Tidningsinsamlingen, 0705-864 420, annica.dahlberg@ftiab.se.

Senaste nyheter