Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Åtta företag nominerade i Startup 4 Climate

https://www.klimatsmart.se/images/news/godel-startup4climate250x167.jpg

Innovationstävlingen Startup 4 Climate vill hitta framtidens bästa energilösningar. Nu har åtta startup-företag blivit nominerade. Flera av dem arbetar med innovationer inom material och energilagring. De åtta nominerade bidragen som går vidare och får presentera sina lösningar för juryn är: - Blixt Tech är först i världen med att utveckla uppkopplade och intelligenta strömbrytare som ersätter de mekaniska brytarna som bostäder ofta har i sina elcentraler. Blixt´s smarta panel kan mäta, styra och optimera bostäders elanvändning i realtid. - Celcibus innovation möter det växande behovet av energilagring med en bränslecellskatalysator som inte kräver ädelmetaller som exempelvis platina. Innovationen är fri från konfliktmineraler, kan återvinnas enklare och ger en kostnadsbesparing på upp till 30%. - Elonroad har utvecklat smarta vägar med dynamisk el-laddning som kan nyttjas av alla typer av fordon, när de kör och när de står stilla. - Enjays innovation Lepido är ett energiåtervinningsaggregat anpassat för restaurangventilation. Det ger en effekt på mellan 17 och 106 kWh vilket minskar de årliga utsläppen med cirka 34 ton CO₂ på restauranger som implementerat lösningen. Lepido är självrengörande vilket ger en ekonomisk besparing samtidigt som innovationen ger klimatnytta. - EVLedger ger begagnade batterier från exempelvis elbilar och mobiltelefoner nytt liv genom att bygga in dem i nya, intelligenta energilagringssystem. - Greenlytics Enertopian är världens första och enda plattform för innovatörer och utvecklare inom energiområdet och stödjer utveckling av smarta nät, styrsystem och elhandel och tar även in väderdata och marknadsinformation. Lite som Tink för energi. - Peafowl Solar Power har utvecklat en helt transparent solcell som skrivs ut och integreras diskret i befintliga byggnader. - Thyni & Viketoft Innovation Nebula är en molnbaserad energihanteringsplattform som optimerar användning och produktion av el samtidigt som den kontrollerar laddning och urladdning av energilagring. - Det är väldigt inspirerande att få se vad dessa fantastiska entreprenörer gör. Klimatkrisen är en av de största utmaningarna mänskligheten står inför så det behövs både nya perspektiv och nya lösningar. Genom tävlingen vill vi ge innovationerna en skjuts för framtiden, säger Pontus Winberg, vd på GodEl. Prisutdelningen sker den 1 oktober. I prispotten ligger två miljoner kronor samt coachning för att ge de vinnande idéerna större vingar för att accelerera den hållbara energiomställningen. Initiativtagare till Startup 4 Climate är elbolaget GodEl och elnätsföretaget Ellevio. Syftet är att lyfta fram de innovationer som kan utveckla hela energibranschen. En expertjury inom energi, klimat och entreprenörskap kommer att utse vinnaren bland de nominerade. Juryn består av: - Stefan Krook GoodCause - Johan Lindehag VD för Ellevio - Jane Walerud Angel Investor och superentreprenör - Marie Fossum Strannegård VD för IVL - Markus Hökfelt chef för Almi Invests GreenTech-fond

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Åtta företag nominerade i Startup 4 Climate

2020-08-24
Innovationstävlingen Startup 4 Climate vill hitta framtidens bästa energilösningar. Nu har åtta startup-företag blivit nominerade. Flera av dem arbetar med innovationer inom material och energilagring.

De åtta nominerade bidragen som går vidare och får presentera sina lösningar för juryn är:

- Blixt Tech är först i världen med att utveckla uppkopplade och intelligenta strömbrytare som ersätter de mekaniska brytarna som bostäder ofta har i sina elcentraler. Blixt´s smarta panel kan mäta, styra och optimera bostäders elanvändning i realtid.

- Celcibus innovation möter det växande behovet av energilagring med en bränslecellskatalysator som inte kräver ädelmetaller som exempelvis platina. Innovationen är fri från konfliktmineraler, kan återvinnas enklare och ger en kostnadsbesparing på upp till 30%.

- Elonroad har utvecklat smarta vägar med dynamisk el-laddning som kan nyttjas av alla typer av fordon, när de kör och när de står stilla.

- Enjays innovation Lepido är ett energiåtervinningsaggregat anpassat för restaurangventilation. Det ger en effekt på mellan 17 och 106 kWh vilket minskar de årliga utsläppen med cirka 34 ton CO₂ på restauranger som implementerat lösningen. Lepido är självrengörande vilket ger en ekonomisk besparing samtidigt som innovationen ger klimatnytta.

- EVLedger ger begagnade batterier från exempelvis elbilar och mobiltelefoner nytt liv genom att bygga in dem i nya, intelligenta energilagringssystem.

- Greenlytics Enertopian är världens första och enda plattform för innovatörer och utvecklare inom energiområdet och stödjer utveckling av smarta nät, styrsystem och elhandel och tar även in väderdata och marknadsinformation. Lite som Tink för energi.

- Peafowl Solar Power har utvecklat en helt transparent solcell som skrivs ut och integreras diskret i befintliga byggnader.

- Thyni & Viketoft Innovation Nebula är en molnbaserad energihanteringsplattform som optimerar användning och produktion av el samtidigt som den kontrollerar laddning och urladdning av energilagring.

- Det är väldigt inspirerande att få se vad dessa fantastiska entreprenörer gör. Klimatkrisen är en av de största utmaningarna mänskligheten står inför så det behövs både nya perspektiv och nya lösningar. Genom tävlingen vill vi ge innovationerna en skjuts för framtiden, säger Pontus Winberg, vd på GodEl.

Prisutdelningen sker den 1 oktober. I prispotten ligger två miljoner kronor samt coachning för att ge de vinnande idéerna större vingar för att accelerera den hållbara energiomställningen.

Initiativtagare till Startup 4 Climate är elbolaget GodEl och elnätsföretaget Ellevio. Syftet är att lyfta fram de innovationer som kan utveckla hela energibranschen. En expertjury inom energi, klimat och entreprenörskap kommer att utse vinnaren bland de nominerade.

Juryn består av:
- Stefan Krook GoodCause
- Johan Lindehag VD för Ellevio
- Jane Walerud Angel Investor och superentreprenör
- Marie Fossum Strannegård VD för IVL
- Markus Hökfelt chef för Almi Invests GreenTech-fond
Källa: Godel

Senaste nyheter