Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Att ha mens och vara miljövänlig

https://www.klimatsmart.se/images/news/reneevoltairelingonvecka250x151.jpg

Jag vill påstå att om vi människor tillbringade mer tid i naturen och värnade mer om vår miljö skulle vi också ha en mer naturlig relation till vår egen kropp och/eller tvärt om. Ta mensperioden för oss kvinnor till exempel. En tid som egentligen är en inåtvänd tid, en tid när kroppen rensar ut och sinnet vill vila. En värdefull period för varje kvinna, några få dagar per månad att ”kompostera” gammalt och hämta kraft för nytt, både på insidan och utsidan. En kort tid då vi verkligen skulle ha glädje av att vara i naturen och låta kroppen läka sig själv tillbaks in i en naturlig rytm efter dagar och veckor av till exempel vanlig vardagsstress. I de flesta kvinnors vardag i vår kultur erbjuds ju dessvärre inte detta som en självklarhet. Därför skulle jag vilja uppmana dig som kvinna att ta eget ansvar. Känn efter vad din kropp vill på riktigt nästa gång du har mens och skapa tid i naturen och för dig själv så mycket som går. Jag lovar dig en helt annorlunda månad efter de dagarna. En annan aspekt av mensperioden som många av oss inte självklart är naturliga med är vilket mensskydd vi skall använda för att vara så snälla som vi kan mot både miljön och våra kroppar. Jag har provat många varianter men de mest älskade och använda i min kollektion är nog ändå ImseVimses dambindor i ekologiskt bomull. Har faktiskt haft de äldsta i över 20 år och de fungerar fortfarande utmärkt. De brukar jag använda när jag inte har så mycket mens och mest när jag är hemma eller inte är på resa då de givetvis måste tvättas och hängas på tork efter varje användning. När jag reser använder jag Renée Voltaire Lingonvecka en fin serie med ekologiska dambindor som fungerar mycket bra. Något annat spännande som jag hört talas om i många år men aldrig provat själv är ”LadyCup” eller ”Menskoppen”. En kopp som man försiktigt för upp i underlivet och som fylls och töms. Nej, den läcker inte om man bara har rätt storlek har jag hört. Jag har flera väninnor som är mycket nöjda. Den kan du till exempel hitta hos Alvehamn.se Och vill man vara väldigt enkel kanske en vanlig natursvamp i ett litet snöre passar. En bra tampong som jag själv har använt mycket. Fungerar helt perfekt om man bara tänker på att man behöver en ganska stor svamp (jämfört med en vanlig tampong) för att den inte skall läcka. Nu önskar jag dig bara en helt naturlig, vilsam och njutbar mensperiod nästa gång du har mens. Gita Ljunggren Ekosvensson.se Ekosvensson är ett projekt som utforskar och inspirerar kring hur man som en helt vanlig familj i ett helt vanligt hus kan leva mer miljövänligt och klimatsmart. Läs mer på www.ekosvensson.se.

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Att ha mens och vara miljövänlig

2011-11-18
Lingonveckan från Renée Voltaire - Ekologiska bindor
Jag vill påstå att om vi människor tillbringade mer tid i naturen och värnade mer om vår miljö skulle vi också ha en mer naturlig relation till vår egen kropp och/eller tvärt om.

Ta mensperioden för oss kvinnor till exempel. En tid som egentligen är en inåtvänd tid, en tid när kroppen rensar ut och sinnet vill vila. En värdefull period för varje kvinna, några få dagar per månad att ”kompostera” gammalt och hämta kraft för nytt, både på insidan och utsidan. En kort tid då vi verkligen skulle ha glädje av att vara i naturen och låta kroppen läka sig själv tillbaks in i en naturlig rytm efter dagar och veckor av till exempel vanlig vardagsstress.

I de flesta kvinnors vardag i vår kultur erbjuds ju dessvärre inte detta som en självklarhet. Därför skulle jag vilja uppmana dig som kvinna att ta eget ansvar. Känn efter vad din kropp vill på riktigt nästa gång du har mens och skapa tid i naturen och för dig själv så mycket som går. Jag lovar dig en helt annorlunda månad efter de dagarna.

En annan aspekt av mensperioden som många av oss inte självklart är naturliga med är vilket mensskydd vi skall använda för att vara så snälla som vi kan mot både miljön och våra kroppar.

Jag har provat många varianter men de mest älskade och använda i min kollektion är nog ändå ImseVimses dambindor i ekologiskt bomull. Har faktiskt haft de äldsta i över 20 år och de fungerar fortfarande utmärkt. De brukar jag använda när jag inte har så mycket mens och mest när jag är hemma eller inte är på resa då de givetvis måste tvättas och hängas på tork efter varje användning.

När jag reser använder jag Renée Voltaire Lingonvecka en fin serie med ekologiska dambindor som fungerar mycket bra.

Något annat spännande som jag hört talas om i många år men aldrig provat själv är ”LadyCup” eller ”Menskoppen”. En kopp som man försiktigt för upp i underlivet och som fylls och töms. Nej, den läcker inte om man bara har rätt storlek har jag hört. Jag har flera väninnor som är mycket nöjda. Den kan du till exempel hitta hos Alvehamn.se

Och vill man vara väldigt enkel kanske en vanlig natursvamp i ett litet snöre passar. En bra tampong som jag själv har använt mycket. Fungerar helt perfekt om man bara tänker på att man behöver en ganska stor svamp (jämfört med en vanlig tampong) för att den inte skall läcka.

Nu önskar jag dig bara en helt naturlig, vilsam och njutbar mensperiod nästa gång du har mens.

Gita Ljunggren
Ekosvensson.se

Ekosvensson är ett projekt som utforskar och inspirerar kring hur man som en helt vanlig familj i ett helt vanligt hus kan leva mer miljövänligt och klimatsmart. Läs mer på www.ekosvensson.se.

Lingonvecka hos Renée Voltaire: www.reneevoltaire.se/produkter/
Lady Cup hos Alvehamn.se: www.reneevoltaire.se/produkter/

Senaste nyheter