Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

FTI ger besked på Avfallsutredningen

https://www.klimatsmart.se/images/news/fti202x100pa.gif

I remissyttrandet över Avfallsutredningen är Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) mycket kritisk till betänkandet och presenterar sitt fempunktsprogram för hur dagens insamlingssystem för förpackningar och tidningar ska utvecklas. Bland annat vill FTI genomföra en kraftigt utbyggd fastighetsnära insamling. FTI avvisar samtidigt förslaget att återkommunalisera insamlingen. I FTI:s svar som överlämnades till Miljödepartementet idag är man i likhet med många andra remissinstanser kritisk till avsaknaden av analys och belägg som motiverar den omfattande och kostsamma förändring som föreslås i huvudalternativet för insamling av förpackningar och tidningar. FTI har därför låtit göra oberoende konsekvensanalyser av både huvud- och alternativförslagen. FTI redovisar också ett fempunktsprogram som innebär att FTI och producenterna accelererar sina satsningar på insamlings- och återvinningssystemet i form av bland annat förbättrad drift, skötsel, kraftigt utbyggd fastighetsnära insamling och nya behållare. FTI:s fempunktsprogram innehåller följande: 1. Samarbete. Tydliga samverkansavtal med alla Sveriges 290 kommuner. FTI satsar dessutom vidare på att driva olika utvecklings- och samarbetsprojekt med kommuner och andra intressenter 2. Fastighetsnära insamling. En utbyggd fastighetsnära insamling för hushåll, med en över 50 procentig ökning i ett första steg. 3. Återvinningsstationer. En tydlig satsning på upprustning och skötsel av landets närmre 6 000 återvinningsstationer. 4. Kvalitetskontroller. Löpande kvalitetskontroller längs hela återvinningskedjan där hushållens betyg är vägledande för förbättringarna. 5. Informationsinitiativ. FTI tar hela ansvaret för direktinformation till hushållen om källsortering av förpackningar och tidningar - för enhetlig information och för att tydliggöra FTI:s ansvar för insamlings- och återvinningssystem. – Vårt program förutsätter att avfallsutredarens alternativförslag genomförs, där vi behåller ansvaret för insamlingen och där en tillsynsmyndighet införs i kombination med ett tydligt regelverk med förhandsgodkända insam­lings­system. På så vis får vi förutsättningar att utveckla insamlingssystemet och öka återvinningen så att det svarar mot medborgarnas och samhällets krav, säger FTI:s vd Kent Carlsson. – Alternativförslaget för insamling av förpackningar och tidningar ger oss de verktyg vi saknat och det kan genomföras utan fördröjning till skillnad mot den minst femåriga övergångsperiod som en återkommunalisering innebär. För mer information, kontakta: Kent Carlsson, vd Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, 08-566 144 12, 070-563 14 56, kent.carlsson@ftiab.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

FTI ger besked på Avfallsutredningen

2012-12-21
I remissyttrandet över Avfallsutredningen är Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) mycket kritisk till betänkandet och presenterar sitt fempunktsprogram för hur dagens insamlingssystem för förpackningar och tidningar ska utvecklas. Bland annat vill FTI genomföra en kraftigt utbyggd fastighetsnära insamling. FTI avvisar samtidigt förslaget att återkommunalisera insamlingen.

I FTI:s svar som överlämnades till Miljödepartementet idag är man i likhet med många andra remissinstanser kritisk till avsaknaden av analys och belägg som motiverar den omfattande och kostsamma förändring som föreslås i huvudalternativet för insamling av förpackningar och tidningar. FTI har därför låtit göra oberoende konsekvensanalyser av både huvud- och alternativförslagen.

FTI redovisar också ett fempunktsprogram som innebär att FTI och producenterna accelererar sina satsningar på insamlings- och återvinningssystemet i form av bland annat förbättrad drift, skötsel, kraftigt utbyggd fastighetsnära insamling och nya behållare.

FTI:s fempunktsprogram innehåller följande:

1. Samarbete. Tydliga samverkansavtal med alla Sveriges 290 kommuner. FTI satsar dessutom vidare på att driva olika utvecklings- och samarbetsprojekt med kommuner och andra intressenter

2. Fastighetsnära insamling. En utbyggd fastighetsnära insamling för hushåll, med en över 50 procentig ökning i ett första steg.

3. Återvinningsstationer. En tydlig satsning på upprustning och skötsel av landets närmre 6 000 återvinningsstationer.

4. Kvalitetskontroller. Löpande kvalitetskontroller längs hela återvinningskedjan där hushållens betyg är vägledande för förbättringarna.

5. Informationsinitiativ. FTI tar hela ansvaret för direktinformation till hushållen om källsortering av förpackningar och tidningar - för enhetlig information och för att tydliggöra FTI:s ansvar för insamlings- och återvinningssystem.

– Vårt program förutsätter att avfallsutredarens alternativförslag genomförs, där vi behåller ansvaret för insamlingen och där en tillsynsmyndighet införs i kombination med ett tydligt regelverk med förhandsgodkända insam­lings­system. På så vis får vi förutsättningar att utveckla insamlingssystemet och öka återvinningen så att det svarar mot medborgarnas och samhällets krav, säger FTI:s vd Kent Carlsson.

– Alternativförslaget för insamling av förpackningar och tidningar ger oss de verktyg vi saknat och det kan genomföras utan fördröjning till skillnad mot den minst femåriga övergångsperiod som en återkommunalisering innebär.

För mer information, kontakta:
Kent Carlsson, vd Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, 08-566 144 12, 070-563 14 56, kent.carlsson@ftiab.se.

Senaste nyheter