
Redaktör:
Jens Ljunggren
Fem enkla tips för att sänka matavfallet
2011-09-16

Visste du att en tredje del av all mat som produceras i världen aldrig äts upp? Inte? Visste du att den här maten påverkar miljön mycket negativt? Det känner du säkert till. Mer mat än vad som egentligen behövs produceras, vilket bidrar till onödiga koldioxidutsläpp, kort sagt. Här kommer därför några tips på hur man undviker att slänga mat i onödan:
Glöm datummärkning – litar du också blint på ”bäst före” datumet? Gör inte det. I många fall (inte alla dock) går det alldeles utmärkt att äta maten efter att bäst före datumet har gått ut. Använd dina sinnen: titta, känn, lukta och smaka! Var logisk.
Luktar mjölken surt? Släng den! Har äggen röda små prickar i sig? Släng dem! Har brödet utvecklat ett eget litet samhälle av gröna, ludna prickar? Ja då är det dags att göra sig av med det.
Ät rester - Det kanske låter tråkigt, men varför inte? Du spar pengar, du slipper gå till affären lika ofta och du gör miljön en tjänst. Improvisera och fantisera! Gårdagens kycklingfilé kan lätt förvandlas till en fantastisk caesarsallad, tro mig!
Köp inte hem mer mat än vad du förbrukar – Kanske lockas du precis som många andra av butikernas ständiga försök till att få dig att köpa så mycket som möjligt. Köp 3 betala för 2! Men varför ska du köpa tre om du ändå bara behöver två?
Undvik impulsköp - Skriv ner en handlingslista och följ den slaviskt. Och för guds skull, gå aldrig till affären hungrig! Då slinker gärna både det ena och det andra impulsköpet ner i korgen, i alla fall för mig.
Ta reda på hur olika livsmedel bör förvaras – det händer ju faktiskt att maten blir dålig. Men även detta kan du till viss del fördröja med lite kunskap. Visste du till exempel att gurka ska ligga i rumstemperatur och apelsiner i kylskåpet?
Skrivet av Josefine Grahn på bloggen En lagom dos grönt.
Konsumentföreningen Stockholm har utformat en riktigt bra guide för hur du förlänger hållbarheten på maten: www.konsumentforeningenstockholm.se/templates/form____3394.aspx
Glöm datummärkning – litar du också blint på ”bäst före” datumet? Gör inte det. I många fall (inte alla dock) går det alldeles utmärkt att äta maten efter att bäst före datumet har gått ut. Använd dina sinnen: titta, känn, lukta och smaka! Var logisk.
Luktar mjölken surt? Släng den! Har äggen röda små prickar i sig? Släng dem! Har brödet utvecklat ett eget litet samhälle av gröna, ludna prickar? Ja då är det dags att göra sig av med det.
Ät rester - Det kanske låter tråkigt, men varför inte? Du spar pengar, du slipper gå till affären lika ofta och du gör miljön en tjänst. Improvisera och fantisera! Gårdagens kycklingfilé kan lätt förvandlas till en fantastisk caesarsallad, tro mig!
Köp inte hem mer mat än vad du förbrukar – Kanske lockas du precis som många andra av butikernas ständiga försök till att få dig att köpa så mycket som möjligt. Köp 3 betala för 2! Men varför ska du köpa tre om du ändå bara behöver två?
Undvik impulsköp - Skriv ner en handlingslista och följ den slaviskt. Och för guds skull, gå aldrig till affären hungrig! Då slinker gärna både det ena och det andra impulsköpet ner i korgen, i alla fall för mig.
Ta reda på hur olika livsmedel bör förvaras – det händer ju faktiskt att maten blir dålig. Men även detta kan du till viss del fördröja med lite kunskap. Visste du till exempel att gurka ska ligga i rumstemperatur och apelsiner i kylskåpet?
Skrivet av Josefine Grahn på bloggen En lagom dos grönt.
Konsumentföreningen Stockholm har utformat en riktigt bra guide för hur du förlänger hållbarheten på maten: www.konsumentforeningenstockholm.se/templates/form____3394.aspx
Källa: En lagom dos grönt
Senaste nyheter
-
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-04-19
Klädbytardagen 22 april – få ny vårgarderob gratisPå lördag 22 april är det dags för årets populära Klädbytardag. Vinsten är stor för både plånboken… -
2022-12-23
Förbättrad insamling av matavfall ger mer biogasFör att uppfylla krav i EU:s avfallsdirektiv ska kommunerna senast den 1 januari 2024 samla in… -
2022-11-04
Spillvärme från Boliden Rönnskär ska värma bostäderI ett samarbete mellan Skellefteå Kraft och Boliden tas hittills outnyttjad spillvärme från Boliden… -
2022-08-26
Blandat avfall blir plast utan klimatpåverkanIdag återvinns en bråkdel av allt material som skulle kunna bli ny plast. Nu har forskare på… -
2022-03-25
71% tycker det är viktigt med återvunnet materialKonsumenterna vill se mer återvunna material i nya produkter, tydligare märkningar och ett… -
2022-03-11
EU inför hårda krav på batterierna från elbilarEU-parlamentet har godkänt nya hård krav på återvinning av batterier från till exempel elbilar,… -
2022-03-04
FN inför globalt avtal för att minska plastföroreningarFN:s medlemsländer har under sitt miljömöte (UNEA-5.2) enhälligt beslutat att införa ett globalt… -
2022-02-28
Matsvinnkampanj räddar 100 ton bröd från soptunnanBröd är en av de största matsvinnsbovarna i hemmen, men också i matbutikerna. Willys har därför…