Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fem enkla tips för att sänka matavfallet

https://www.klimatsmart.se/images/news/enlagomdosgront250x74pf.png

Visste du att en tredje del av all mat som produceras i världen aldrig äts upp? Inte? Visste du att den här maten påverkar miljön mycket negativt? Det känner du säkert till. Mer mat än vad som egentligen behövs produceras, vilket bidrar till onödiga koldioxidutsläpp, kort sagt. Här kommer därför några tips på hur man undviker att slänga mat i onödan: Glöm datummärkning – litar du också blint på ”bäst före” datumet? Gör inte det. I många fall (inte alla dock) går det alldeles utmärkt att äta maten efter att bäst före datumet har gått ut. Använd dina sinnen: titta, känn, lukta och smaka! Var logisk. Luktar mjölken surt? Släng den! Har äggen röda små prickar i sig? Släng dem! Har brödet utvecklat ett eget litet samhälle av gröna, ludna prickar? Ja då är det dags att göra sig av med det. Ät rester - Det kanske låter tråkigt, men varför inte? Du spar pengar, du slipper gå till affären lika ofta och du gör miljön en tjänst. Improvisera och fantisera! Gårdagens kycklingfilé kan lätt förvandlas till en fantastisk caesarsallad, tro mig! Köp inte hem mer mat än vad du förbrukar – Kanske lockas du precis som många andra av butikernas ständiga försök till att få dig att köpa så mycket som möjligt. Köp 3 betala för 2! Men varför ska du köpa tre om du ändå bara behöver två? Undvik impulsköp - Skriv ner en handlingslista och följ den slaviskt. Och för guds skull, gå aldrig till affären hungrig! Då slinker gärna både det ena och det andra impulsköpet ner i korgen, i alla fall för mig. Ta reda på hur olika livsmedel bör förvaras – det händer ju faktiskt att maten blir dålig. Men även detta kan du till viss del fördröja med lite kunskap. Visste du till exempel att gurka ska ligga i rumstemperatur och apelsiner i kylskåpet? Skrivet av Josefine Grahn på bloggen En lagom dos grönt.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fem enkla tips för att sänka matavfallet

2011-09-16
Visste du att en tredje del av all mat som produceras i världen aldrig äts upp? Inte? Visste du att den här maten påverkar miljön mycket negativt? Det känner du säkert till. Mer mat än vad som egentligen behövs produceras, vilket bidrar till onödiga koldioxidutsläpp, kort sagt. Här kommer därför några tips på hur man undviker att slänga mat i onödan:

Glöm datummärkning – litar du också blint på ”bäst före” datumet? Gör inte det. I många fall (inte alla dock) går det alldeles utmärkt att äta maten efter att bäst före datumet har gått ut. Använd dina sinnen: titta, känn, lukta och smaka! Var logisk.

Luktar mjölken surt? Släng den! Har äggen röda små prickar i sig? Släng dem! Har brödet utvecklat ett eget litet samhälle av gröna, ludna prickar? Ja då är det dags att göra sig av med det.

Ät rester - Det kanske låter tråkigt, men varför inte? Du spar pengar, du slipper gå till affären lika ofta och du gör miljön en tjänst. Improvisera och fantisera! Gårdagens kycklingfilé kan lätt förvandlas till en fantastisk caesarsallad, tro mig!

Köp inte hem mer mat än vad du förbrukar – Kanske lockas du precis som många andra av butikernas ständiga försök till att få dig att köpa så mycket som möjligt. Köp 3 betala för 2! Men varför ska du köpa tre om du ändå bara behöver två?

Undvik impulsköp - Skriv ner en handlingslista och följ den slaviskt. Och för guds skull, gå aldrig till affären hungrig! Då slinker gärna både det ena och det andra impulsköpet ner i korgen, i alla fall för mig.

Ta reda på hur olika livsmedel bör förvaras – det händer ju faktiskt att maten blir dålig. Men även detta kan du till viss del fördröja med lite kunskap. Visste du till exempel att gurka ska ligga i rumstemperatur och apelsiner i kylskåpet?

Skrivet av Josefine Grahn på bloggen En lagom dos grönt.

Konsumentföreningen Stockholm har utformat en riktigt bra guide för hur du förlänger hållbarheten på maten: www.konsumentforeningenstockholm.se/templates/form____3394.aspx

Senaste nyheter