Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Årets Unga Ekokockar korade

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav-unga-eko-kockar250x166.jpg

Glenn Olsson, Joakim Olofsson och Ludwig Carlsson Samuelsson från Stockholms hotell- och restaurangskola vann kampen om juryns smaklökar i riksfinalen av Unga Ekokockar. Unga Ekokockar arrangerades för femte året i rad under matdagarna MAT2015 i Växjö och är den största tävlingen för elever på svenska restauranggymnasier. Tävlingen sponsras av KRAV, Arla, Växjö kommun med flera. Tanken är att lyfta de viktiga hållbarhetsfrågorna hos framtidens kockar, berättar tävlingsledare Erik Måneld från föreningen Ekokockar. – Det handlar om att så fröet. Vi bedömer starkt hur de hanterar råvarorna, hur de tar hand om sitt matsvinn och hur de lär sig arbeta med hela råvaran. Sedan försöker vi nå fram och prata med eleverna under hela resans gång, den här riksfinalen är bara toppen, säger Erik Måneld. Att välja råvara efter säsong och minska svinnet är något Ludwig Carlsson Samuelsson från det vinnande laget från Stockholms hotell- och restaurangskola har lärt sig. – Vi tänker mer på vilka råvaror vi väljer och har lärt oss att en enda råvara kan få många användningsområden, säger han. Det var också något den namnkunniga juryn lade märke till. Deras motivering löd: "I stenhård konkurrens har laget gjort en dessert vi länge kommer att minnas. En perfekt avslutning på en fräsch och naturligt smakande, välbalanserad meny. Genom välplanerad receptur, gott handlag med såväl utrustning som råvaror även klarat av att bibehålla föredömligt lågt svinn av de fantastiska ekologiska råvarorna." Vinnarmenyn: Förrätt: Gräddstekt vitkål serveras med rödkålspuré, picklad shiitake, syrad rödkål, lättrökt äggula, morotsärtor samt krispig svamp. Varmrätt: Örtbakad sotad lax med lökpuré, räkemultion, syrad lök, gravad lax, tomathjärtan, örtolja, örtchips samt gurk-kulor. Efterrätt: Crème fraiche-sorbet med rödbetsparfait, havtorns-curd, chokladkrumbel, rödbetsmaräng toppat med rödbetspulver. Övriga tävlande lag i Unga Ekokockar 2015 kom från Stockholms Internationella Restaurangskola, Wisbygymnasiet, Dackeskolan och Nyköpings Restaurangskola. På en hedrande andraplats kom Stockholms Internationella Restaurangskola.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Årets Unga Ekokockar korade

2015-09-13
Glenn Olsson, Joakim Olofsson och Ludwig Carlsson Samuelsson från Stockholms hotell- och restaurangskola vann kampen om juryns smaklökar i riksfinalen av Unga Ekokockar.

Unga Ekokockar arrangerades för femte året i rad under matdagarna MAT2015 i Växjö och är den största tävlingen för elever på svenska restauranggymnasier. Tävlingen sponsras av KRAV, Arla, Växjö kommun med flera. Tanken är att lyfta de viktiga hållbarhetsfrågorna hos framtidens kockar, berättar tävlingsledare Erik Måneld från föreningen Ekokockar.

– Det handlar om att så fröet. Vi bedömer starkt hur de hanterar råvarorna, hur de tar hand om sitt matsvinn och hur de lär sig arbeta med hela råvaran. Sedan försöker vi nå fram och prata med eleverna under hela resans gång, den här riksfinalen är bara toppen, säger Erik Måneld.

Att välja råvara efter säsong och minska svinnet är något Ludwig Carlsson Samuelsson från det vinnande laget från Stockholms hotell- och restaurangskola har lärt sig.

– Vi tänker mer på vilka råvaror vi väljer och har lärt oss att en enda råvara kan få många användningsområden, säger han.

Det var också något den namnkunniga juryn lade märke till. Deras motivering löd:

"I stenhård konkurrens har laget gjort en dessert vi länge kommer att minnas. En perfekt avslutning på en fräsch och naturligt smakande, välbalanserad meny.

Genom välplanerad receptur, gott handlag med såväl utrustning som råvaror även klarat av att bibehålla föredömligt lågt svinn av de fantastiska ekologiska råvarorna."

Vinnarmenyn:

Förrätt: Gräddstekt vitkål serveras med rödkålspuré, picklad shiitake, syrad rödkål, lättrökt äggula, morotsärtor samt krispig svamp.

Varmrätt: Örtbakad sotad lax med lökpuré, räkemultion, syrad lök, gravad lax, tomathjärtan, örtolja, örtchips samt gurk-kulor.

Efterrätt: Crème fraiche-sorbet med rödbetsparfait, havtorns-curd, chokladkrumbel, rödbetsmaräng toppat med rödbetspulver.

Övriga tävlande lag i Unga Ekokockar 2015 kom från Stockholms Internationella Restaurangskola, Wisbygymnasiet, Dackeskolan och Nyköpings Restaurangskola. På en hedrande andraplats kom Stockholms Internationella Restaurangskola.
Källa: KRAV

Senaste nyheter