Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Är solceller något för Sverige?

https://www.klimatsmart.se/images/news/greenmatch-solceller250x250.gif

Om du inte redan visste det så har Sverige stort potential att öka användningen av solenergi! Det svenska folket har blivit mer medvetna om miljöpåverkan under de senaste åren, således har marknaden för förnyelsebar energi ökat. Faktum är att under de senaste åren har försäljningen av solceller ökat med mer än 2500 procent. Tack vare en ökad efterfrågan och en teknikutveckling som ständigt går framåt, utvecklas solcellerna allt mer till en effektivare energikälla. Således har inköpspriset för solceller minskat marginellt mellan 2000 och 2012. Dessvärre kvarstår det ett essentiellt problem än idag, den stora skillnaden utav solinstråling mellan sommar och vintern. Förvisso är solcellernas verkningsgrad högre på vintern, dock är solljuset betydligt svagare. För att kunna producera lika mycket energi som på sommaren krävs det hela sju gånger så stor yta på solcellerna ska verka vintern. Detta problem är något som exempelvis SolElprogrammet forskar intensivt för att nå fram till en lösning på. Å andra sidan sparar man stora mängder energi med solceller, vilket har en god inverkan på miljön. Samtidigt som det inte frigörs några miljöfarliga ämnen när vi använder solenergi, då solenergi varken avger koldioxid eller andra utsläpp som påverkar atmosfären. Solcellerna är dessutom återvinningsbara då det går att återvinna stora delar av komponenterna, som består till största del av glas och metall. I takt med en ständigt ökad efterfrågan, pressas priserna för solenergi. Utvecklingen har dessutom gjort det billigare att producera komponenter för marknaden och solcellerna har blivit effektivare Dessutom har de en livstid på mellan 20 - 30 år, beroende på kvalité. Men trots den kraftiga ökningen av försäljning har Sverige ännu inte uppnått våra mål, då den största delen av svenskproducerad energi kommer ifrån vatten- och kärnkraft. Än finns det hopp för Sverige, trotts att vi har karga vintrar som minskar styrkan på solens strålar. Tekniken rör sig framåt och snart kommer vi förhoppningsvis ha en stor energiproduktion av solenergi året runt. Idag finns det dock statliga subventioner att söka vilket kan reducera priset kraftigt och på så vis blir solceller en mycket bra investering även idag. Mer om solenergi hittar du på: Greenmatch.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Är solceller något för Sverige?

2014-10-16
Om du inte redan visste det så har Sverige stort potential att öka användningen av solenergi!

Det svenska folket har blivit mer medvetna om miljöpåverkan under de senaste åren, således har marknaden för förnyelsebar energi ökat. Faktum är att under de senaste åren har försäljningen av solceller ökat med mer än 2500 procent. Tack vare en ökad efterfrågan och en teknikutveckling som ständigt går framåt, utvecklas solcellerna allt mer till en effektivare energikälla. Således har inköpspriset för solceller minskat marginellt mellan 2000 och 2012.

Dessvärre kvarstår det ett essentiellt problem än idag, den stora skillnaden utav solinstråling mellan sommar och vintern. Förvisso är solcellernas verkningsgrad högre på vintern, dock är solljuset betydligt svagare. För att kunna producera lika mycket energi som på sommaren krävs det hela sju gånger så stor yta på solcellerna ska verka vintern. Detta problem är något som exempelvis SolElprogrammet forskar intensivt för att nå fram till en lösning på.

Å andra sidan sparar man stora mängder energi med solceller, vilket har en god inverkan på miljön. Samtidigt som det inte frigörs några miljöfarliga ämnen när vi använder solenergi, då solenergi varken avger koldioxid eller andra utsläpp som påverkar atmosfären. Solcellerna är dessutom återvinningsbara då det går att återvinna stora delar av komponenterna, som består till största del av glas och metall.

I takt med en ständigt ökad efterfrågan, pressas priserna för solenergi. Utvecklingen har dessutom gjort det billigare att producera komponenter för marknaden och solcellerna har blivit effektivare Dessutom har de en livstid på mellan 20 - 30 år, beroende på kvalité. Men trots den kraftiga ökningen av försäljning har Sverige ännu inte uppnått våra mål, då den största delen av svenskproducerad energi kommer ifrån vatten- och kärnkraft.

Än finns det hopp för Sverige, trotts att vi har karga vintrar som minskar styrkan på solens strålar. Tekniken rör sig framåt och snart kommer vi förhoppningsvis ha en stor energiproduktion av solenergi året runt. Idag finns det dock statliga subventioner att söka vilket kan reducera priset kraftigt och på så vis blir solceller en mycket bra investering även idag.

Mer om solenergi hittar du på: Greenmatch.se

Senaste nyheter