Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ansökan för vindkraftspark Risbrunn

https://www.klimatsmart.se/images/news/wpd119x100.gif

Tillståndsansökan och en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) för Risbrunns planerade vindkraftspark sydväst om Sveg har inlämnats till Länsstyrelsen för prövning. Wpd har ansökt om tillstånd för uppförande och drift av vindkraftverk vid Risbrunn, ca åtta kilometer sydväst om Sveg i Härjedalens kommun, Jämtlands län. Anläggningen kommer att bestå av maximalt 10 vindkraftverk med en uteffekt av cirka 30 MW. Området lämpar sig väl för en vindkraftsetablering tack vare det goda vindklimatet och närheten till möjlig elanslutning. Projektområdet är ca 300 hektar och avståndet till närmaste bostadshus är mer än 1 200 meter. Vindkarteringen för Sverige (s.k. MIUU) har visat sig stämma dåligt, främst i flacka skogsområden. Det är därför av vikt att områden på bergstoppar som främst finns i norra Sverige kan användas för vindkraftsetablering, Risbrunn är just ett sådant område och därför högprioriterat. – Vi har slutfört en rad olika miljöinventeringar av området och resultaten finns utförligt presenterade i MKB:n för Risbrunn. Analyserna påvisar att det inte finns några arkeologiska värden i området och de naturvärden som finns kan undvikas vid placering av vindkraftverk och vägar. Studierna från ornitologerna tyder på att det inte finns häckande kungsörn i närområdet. Vi är medvetna om att kommunen arbetar med en översiktsplan för vindkraft, men vi har valt att gå vidare med ansökan och prövning hos Länsstyrelsen parallellt, säger projektledaren Angelica Widing. MKB:n för Risbrunn finns tillgänglig på wpd:s hemsida: http://www.wpd.de/se/aktuella-projekt/landbaserade/risbrunn.html Fakta om vindkraftsparken Risbrunn: Vindkraftsparken är lokaliserad cirka åtta kilometer sydväst om Sveg i Härjedalens kommun. Inom projekteringsområdet finns det möjlighet att bygga 10 stycken vindkraftverk med en samlad uteffekt på maximalt 30 MW. Det föreslagna exemplet skulle ge en årsproduktion på cirka 55 GWh eller 55 miljoner kWh och skulle räcka att försörja drygt 18 000 personer med hushållsel. Vindkraftsparken planeras börja byggas under år 2011. För vidare information, kontakta: Angelica Widing, projektledare Wpd Scandinavia AB, 08-501 091 72 Suzana Johansson, informationschef, wpd Scandinavia AB, 08-501 091 54 wpd Scandinavia AB med säte i Stockholm är ett helägt dotterbolag inom wpd koncernen – en av Europas ledande vindkraftaktörer. wpd har erfarenhet av utveckling, byggnation, finansiering och drift av mer än 1 600 vindkraftturbiner i Europa och andra delar av världen med en sammanlagd kapacitet av 2 000 MW. Mer information om wpd finns på www.wpd.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ansökan för vindkraftspark Risbrunn

2009-12-17
Tillståndsansökan och en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) för Risbrunns planerade vindkraftspark sydväst om Sveg har inlämnats till Länsstyrelsen för prövning.

Wpd har ansökt om tillstånd för uppförande och drift av vindkraftverk vid Risbrunn, ca åtta kilometer sydväst om Sveg i Härjedalens kommun, Jämtlands län. Anläggningen kommer att bestå av maximalt 10 vindkraftverk med en uteffekt av cirka 30 MW.

Området lämpar sig väl för en vindkraftsetablering tack vare det goda vindklimatet och närheten till möjlig elanslutning. Projektområdet är ca 300 hektar och avståndet till närmaste bostadshus är mer än 1 200 meter. Vindkarteringen för Sverige (s.k. MIUU) har visat sig stämma dåligt, främst i flacka skogsområden. Det är därför av vikt att områden på bergstoppar som främst finns i norra Sverige kan användas för vindkraftsetablering, Risbrunn är just ett sådant område och därför högprioriterat.

– Vi har slutfört en rad olika miljöinventeringar av området och resultaten finns utförligt presenterade i MKB:n för Risbrunn. Analyserna påvisar att det inte finns några arkeologiska värden i området och de naturvärden som finns kan undvikas vid placering av vindkraftverk och vägar. Studierna från ornitologerna tyder på att det inte finns häckande kungsörn i närområdet. Vi är medvetna om att kommunen arbetar med en översiktsplan för vindkraft, men vi har valt att gå vidare med ansökan och prövning hos Länsstyrelsen parallellt, säger projektledaren Angelica Widing.

MKB:n för Risbrunn finns tillgänglig på wpd:s hemsida:
http://www.wpd.de/se/aktuella-projekt/landbaserade/risbrunn.html

Fakta om vindkraftsparken Risbrunn:
Vindkraftsparken är lokaliserad cirka åtta kilometer sydväst om Sveg i Härjedalens kommun. Inom projekteringsområdet finns det möjlighet att bygga 10 stycken vindkraftverk med en samlad uteffekt på maximalt 30 MW. Det föreslagna exemplet skulle ge en årsproduktion på cirka 55 GWh eller 55 miljoner kWh och skulle räcka att försörja drygt 18 000 personer med hushållsel. Vindkraftsparken planeras börja byggas under år 2011.


För vidare information, kontakta: Angelica Widing, projektledare Wpd Scandinavia AB, 08-501 091 72
Suzana Johansson, informationschef, wpd Scandinavia AB, 08-501 091 54

wpd Scandinavia AB med säte i Stockholm är ett helägt dotterbolag inom wpd koncernen – en av Europas ledande vindkraftaktörer. wpd har erfarenhet av utveckling, byggnation, finansiering och drift av mer än 1 600 vindkraftturbiner i Europa och andra delar av världen med en sammanlagd kapacitet av 2 000 MW.

Mer information om wpd finns på www.wpd.se

Senaste nyheter