Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ännu en västgötsk skog kan bli naturarv

https://www.klimatsmart.se/images/news/ettklickforskogen105X96e.jpg

Vi följer stigen längs Råttån och skogens dofter möter oss. Nyfiket låter jag blicken svepa runt för att få en överblick. Tallar mest, men också ekar, aspar, enar, lönnar och så björk och gran förstås. Träden växer på den plats de själva valt och hela livscykeln finns där! Döda trädstammar som ännu står upprätta är perforerade av uthackade bohål. På marken ligger omkullfallna träd i olika fas av nedbrytning. En unik livsmiljö som bara finns i naturlig skog. Det finns inga spår av avverkning för det har inte bedrivits skogsbruk här på många, många år. Hur länge ska det förbli så? Vårsolen silar genom lövträdens skira bladverk. Fjärilar fladdrar som blommor i luften och det är full fart på fåglarna i bohål och grenverk. Vi passerar sjön Iglekärr och stannar till inför en gammelgran som säkert är 150 år gammal. Den är mäktig! Längre in övergår skogen i en hällmarkstallskog där den hotade nattskärran har en fristad. Paulina, Naturarvets ekolog, hittar den ena intressanta arten efter den andra. Det är svampar, mossor och lavar som visar att detta är en skog med höga naturvärden. Själv fotograferar jag och tänker: - Den här skogen vill jag att mina barns barnbarn ska få uppleva. Den måste bli ett naturarv. Skrivet av Mats Abrahamsson, skogsansvarig Naturarvet. Nu är vi där! Under sommaren har Naturarvet förhandlat med ägarna till skogen som Mats och Paulina besökte i våras, och nu har vi kommit överens. Iglekärrs gammelskog blir nästa skog som kan bevaras av Naturarvet! Skogen, ca 70 ha stor, ligger i Risveden, i Västra Götaland, och gränsar till ett sedan tidigare bevarat område, Eklidens naturreservat. Om Iglekärrs gammelskog bevaras ökar det skyddade området med nästan det dubbla. Det gör att förutsättningarna för gammelskogens alla arter blir ännu bättre. Vid inventeringarna i skogen har man hittat mer än 40 arter som visar på höga naturvärden varav 12 är rödlistade (utrotningshotade). Det återstår några juridiska frågetecken kring samfälligheter och dylikt att räta ut och vi beräknar att själva kontraktskrivningen kommer att ske i början av 2012. Men det finns ingen tid att förlora! Nu gäller det att få in de cirka 5,5 miljoner som behövs för att kunna bevara skogen. Var med och bevara Iglekärrs gammelskog, bli skogsfadder!

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ännu en västgötsk skog kan bli naturarv

2011-08-25
Vi följer stigen längs Råttån och skogens dofter möter oss. Nyfiket låter jag blicken svepa runt för att få en överblick. Tallar mest, men också ekar, aspar, enar, lönnar och så björk och gran förstås. Träden växer på den plats de själva valt och hela livscykeln finns där! Döda trädstammar som ännu står upprätta är perforerade av uthackade bohål. På marken ligger omkullfallna träd i olika fas av nedbrytning. En unik livsmiljö som bara finns i naturlig skog. Det finns inga spår av avverkning för det har inte bedrivits skogsbruk här på många, många år. Hur länge ska det förbli så?

Vårsolen silar genom lövträdens skira bladverk. Fjärilar fladdrar som blommor i luften och det är full fart på fåglarna i bohål och grenverk. Vi passerar sjön Iglekärr och stannar till inför en gammelgran som säkert är 150 år gammal. Den är mäktig! Längre in övergår skogen i en hällmarkstallskog där den hotade nattskärran har en fristad. Paulina, Naturarvets ekolog, hittar den ena intressanta arten efter den andra. Det är svampar, mossor och lavar som visar att detta är en skog med höga naturvärden. Själv fotograferar jag och tänker:

- Den här skogen vill jag att mina barns barnbarn ska få uppleva. Den måste bli ett naturarv.

Skrivet av Mats Abrahamsson, skogsansvarig Naturarvet.

Nu är vi där! Under sommaren har Naturarvet förhandlat med ägarna till skogen som Mats och Paulina besökte i våras, och nu har vi kommit överens. Iglekärrs gammelskog blir nästa skog som kan bevaras av Naturarvet!

Skogen, ca 70 ha stor, ligger i Risveden, i Västra Götaland, och gränsar till ett sedan tidigare bevarat område, Eklidens naturreservat. Om Iglekärrs gammelskog bevaras ökar det skyddade området med nästan det dubbla. Det gör att förutsättningarna för gammelskogens alla arter blir ännu bättre. Vid inventeringarna i skogen har man hittat mer än 40 arter som visar på höga naturvärden varav 12 är rödlistade (utrotningshotade).

Det återstår några juridiska frågetecken kring samfälligheter och dylikt att räta ut och vi beräknar att själva kontraktskrivningen kommer att ske i början av 2012. Men det finns ingen tid att förlora! Nu gäller det att få in de cirka 5,5 miljoner som behövs för att kunna bevara skogen.

Var med och bevara Iglekärrs gammelskog, bli skogsfadder!
Källa: Naturarvet

Senaste nyheter