Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Anna Denell: Ditt bidrag har betydelse

https://www.klimatsmart.se/images/news/annadenell150x150.jpg

I min vardag försöker jag ta ett ansvar för klimatet/miljön. Det gäller allt från vad jag äter, hur jag värmer upp mitt hus till hur jag och min familj transporterar oss. Jag är den första att erkänna att många av de åtgärder jag vidtar är ganska obetydliga. Men varför är det så många som vill få mig att sluta med hänvisning till att åtgärderna ändå inte har någon betydelse? Och de som tycker att jag borde ta tag i de större frågorna innan jag ger mig på de små? Jag kan inte låta bli att fundera på vad som skulle hända om samma typ av resonemang tillämpades inom andra områden. Bara för att ta ett exempel. Tänk dig att du vill skänka 100 kronor till Rädda barnen och de nekar att ta emot ditt bidrag med hänvisning till att de bara tar emot gåvor om 1000 kronor. Innan dagen är slut har de sannolikt gått miste om gåvor värda många tusen, i form av personer som var och en hade varit beredda att skänka en hundring. Jag tror inte att det är de stora tekniska innovationerna och det perfekta FN-avtalet (även om de också behövs) som kommer att hjälpa oss motverka klimatförändringar. Jag är övertygad om att det är de små förändringarna som görs av varje individ som kommer att ha långsiktig betydelse. I vår vardag ställs vi inför en mängd olika situationer där vi förväntas välja. Oavsett vad vi väljer betalar vi ett pris. I till exempel tid, pengar, prestanda eller miljö. Jag hamnar till exempel ibland i diskussioner om vilken bil man ska välja. Ofta får jag då höra att det inte är någon idé att köpa en miljöbil. Etanolbilens fördelar ifrågasätts och elbilen går inte att köra så långt på en laddning som ägaren vill. Man är heller inte beredd att göra avkall på prestandan vilket gör att man väntar på den perfekta bilen med noll i utsläpp. Som en konsekvens av snabb teknikutveckling och att ingen egentligen vet vad som är framtidens perfekta lösning så håller man fast vid den konventionella biltekniken. Men är det värt priset och finns den slutgiltiga lösningen? Ska vi vänta på den? Jag tror inte det. Vi behöver lära oss anamma lösningar och dellösningar även om de inte är alltigenom perfekta. Då främjar vi utvecklingen och minskar miljöbelastningen. På Vasakronan har vi försökt att ta fasta på detta i vårt utvecklingsarbete. Med hjälp av våra gröna hyresavtal och det gröna kontoret gör vi det lätt för våra hyresgäster att göra rätt. Vi tror att goda initiativ och alternativ sprider sig som ringar på vattnet, ger inspiration och mod för fler att ta ett steg som för oss närmare en bättre värld.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Anna Denell: Ditt bidrag har betydelse

2011-05-25
Anna Denell, miljöchef
Vasakronan
I min vardag försöker jag ta ett ansvar för klimatet/miljön. Det gäller allt från vad jag äter, hur jag värmer upp mitt hus till hur jag och min familj transporterar oss.

Jag är den första att erkänna att många av de åtgärder jag vidtar är ganska obetydliga. Men varför är det så många som vill få mig att sluta med hänvisning till att åtgärderna ändå inte har någon betydelse? Och de som tycker att jag borde ta tag i de större frågorna innan jag ger mig på de små? Jag kan inte låta bli att fundera på vad som skulle hända om samma typ av resonemang tillämpades inom andra områden.

Bara för att ta ett exempel. Tänk dig att du vill skänka 100 kronor till Rädda barnen och de nekar att ta emot ditt bidrag med hänvisning till att de bara tar emot gåvor om 1000 kronor. Innan dagen är slut har de sannolikt gått miste om gåvor värda många tusen, i form av personer som var och en hade varit beredda att skänka en hundring.

Jag tror inte att det är de stora tekniska innovationerna och det perfekta FN-avtalet (även om de också behövs) som kommer att hjälpa oss motverka klimatförändringar. Jag är övertygad om att det är de små förändringarna som görs av varje individ som kommer att ha långsiktig betydelse.

I vår vardag ställs vi inför en mängd olika situationer där vi förväntas välja. Oavsett vad vi väljer betalar vi ett pris. I till exempel tid, pengar, prestanda eller miljö. Jag hamnar till exempel ibland i diskussioner om vilken bil man ska välja. Ofta får jag då höra att det inte är någon idé att köpa en miljöbil. Etanolbilens fördelar ifrågasätts och elbilen går inte att köra så långt på en laddning som ägaren vill. Man är heller inte beredd att göra avkall på prestandan vilket gör att man väntar på den perfekta bilen med noll i utsläpp. Som en konsekvens av snabb teknikutveckling och att ingen egentligen vet vad som är framtidens perfekta lösning så håller man fast vid den konventionella biltekniken.

Men är det värt priset och finns den slutgiltiga lösningen? Ska vi vänta på den? Jag tror inte det. Vi behöver lära oss anamma lösningar och dellösningar även om de inte är alltigenom perfekta. Då främjar vi utvecklingen och minskar miljöbelastningen.

På Vasakronan har vi försökt att ta fasta på detta i vårt utvecklingsarbete. Med hjälp av våra gröna hyresavtal och det gröna kontoret gör vi det lätt för våra hyresgäster att göra rätt. Vi tror att goda initiativ och alternativ sprider sig som ringar på vattnet, ger inspiration och mod för fler att ta ett steg som för oss närmare en bättre värld.
Foto: Hagainitiativet

Senaste nyheter