Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ängens dag firas lördag 6 augusti

https://www.klimatsmart.se/images/news/nsfangsblommormatswilhelm250x196.jpg

Slå ett slag för att rädda ängarnas växter och djur. Nu är det dags att greppa din lie och räfsa. På ängens dag, första lördagen i augusti samlas Naturskyddsföreningens medlemmar på ett hundratal platser runt om i landet för att slå med lie och hålla ängsmarken öppen. På många håll är slåttern en familjefest med mat, dryck och musik. Förr tog bonden hö från ängen som vintermat till djuren. Idag odlas gräs och spannmål som foder på åkrarna och ängarna växer igen. I början av 1900-talet fanns det en miljon hektar ängar i Sverige. Hundra år senare fanns det bara några tusen hektar kvar. Idag, tack vare ideella krafter och engagerade lantbrukare finns det ca 6000 hektar ängsmark runt om i landet. Slå ett slag för mångfalden och hjälp till att hålla ängarna öppna. Ängens Dag firas traditionell den första lördagen i augusti varje år. Kom med och gör det till världens största slåttergille! Många kretsar startar slåttern redan i helgen 30-31 juli. Läs mer i vår aktivitetskalender. P.s. Ett annat sätt att hjälpa ängarna på traven är att köp kött från betande djur. Välj Krav-märkta varor när du handlar. Här är ett urval av aktiviteter från norr till söder. Vid Naturskyddsföreningens stuga vid det gamla fjällhemmanet Aktse vid foten av fjället Skierfe i Norrbotten norr om Jokkmokk blir det slåtterhelg 5-7 augusti. På lördag kväll avslutas slåttern med ett gemensamt knytkalas. I Piteå firas Ängens dag på Nötbodamyrarna lördag 6 augusti. Här bjuds på guidningar till blommor, insekter och kultur och det finns gott fika till försäljning. På ”dofternas äng” utanför Timrå spelar Ingvar Smedjegård m fl folkmusik under slåttern på Torsbodaängen lördag 13 augusti. I Dalarna finns det mycket att välja på. Varför inte starta nu på söndag 31 juli med en slåtterfrukost på Knutar Einars äng i Orsa? Kretsen bjuder. I Svenshyttan mittemot Garphyttans nationalpark blir det en skön slåtterdag söndag 7 augusti med upptäckter av smådjur och glömda muskler. Kretsen bjuder på kaffe och saft med tilltugg! I blomsterhagen i Vedby öster om Västerås är alla välkomna lördag 6 augusti. Vid Skräddartorpskärret vid Tullgarn i Sörmland slås ängen lördag 6 augusti. Fika och enkel lunch serveras. På Bjärka Säby i Östergötland kan alla vara med söndag 7 augusti och resa en hässja på gammalt vis. Kretsen bjuder på svagdricka och smörgås i halvtid. På vackra Hunnerberg vid torpet Grännsjö visas hur lien ska hanteras. Sen bjuds det på sill och potatis. Kom dit söndag 7 augusti mellan 10-15. Utanför Falköping, Skaraborg slås Kurebo äng lördag 6 augusti mellan 8-14. Sen bjuder kretsen på slåttermat! I Bohuslän, Tjörns kommun går båten från Kungsvikens badplats (vid Sagabion) kl 10 lördag 8 augusti. Målet är Skärhamn där slåtter och musikunderhållning utlovas! Ett tips för sjusovare är slåttern på Kastberga äng i Eslöv lördag 30 juli, mellan 9-13. Kl 12 bjuder kretsen på sill och potatis! På Haralds ängar på Bjärehalvön är det slåtter söndag 31 juli.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ängens dag firas lördag 6 augusti

2011-08-05
Ängsblommor
Slå ett slag för att rädda ängarnas växter och djur. Nu är det dags att greppa din lie och räfsa. På ängens dag, första lördagen i augusti samlas Naturskyddsföreningens medlemmar på ett hundratal platser runt om i landet för att slå med lie och hålla ängsmarken öppen. På många håll är slåttern en familjefest med mat, dryck och musik.

Förr tog bonden hö från ängen som vintermat till djuren. Idag odlas gräs och spannmål som foder på åkrarna och ängarna växer igen. I början av 1900-talet fanns det en miljon hektar ängar i Sverige. Hundra år senare fanns det bara några tusen hektar kvar. Idag, tack vare ideella krafter och engagerade lantbrukare finns det ca 6000 hektar ängsmark runt om i landet. Slå ett slag för mångfalden och hjälp till att hålla ängarna öppna.

Ängens Dag firas traditionell den första lördagen i augusti varje år. Kom med och gör det till världens största slåttergille! Många kretsar startar slåttern redan i helgen 30-31 juli. Läs mer i vår aktivitetskalender.

P.s. Ett annat sätt att hjälpa ängarna på traven är att köp kött från betande djur. Välj Krav-märkta varor när du handlar.

Här är ett urval av aktiviteter från norr till söder.

Vid Naturskyddsföreningens stuga vid det gamla fjällhemmanet Aktse vid foten av fjället Skierfe i Norrbotten norr om Jokkmokk blir det slåtterhelg 5-7 augusti. På lördag kväll avslutas slåttern med ett gemensamt knytkalas.

I Piteå firas Ängens dag på Nötbodamyrarna lördag 6 augusti. Här bjuds på guidningar till blommor, insekter och kultur och det finns gott fika till försäljning.

På ”dofternas äng” utanför Timrå spelar Ingvar Smedjegård m fl folkmusik under slåttern på Torsbodaängen lördag 13 augusti.

I Dalarna finns det mycket att välja på. Varför inte starta nu på söndag 31 juli med en slåtterfrukost på Knutar Einars äng i Orsa? Kretsen bjuder.

I Svenshyttan mittemot Garphyttans nationalpark blir det en skön slåtterdag söndag 7 augusti med upptäckter av smådjur och glömda muskler. Kretsen bjuder på kaffe och saft med tilltugg!

I blomsterhagen i Vedby öster om Västerås är alla välkomna lördag 6 augusti. Vid Skräddartorpskärret vid Tullgarn i Sörmland slås ängen lördag 6 augusti. Fika och enkel lunch serveras.

På Bjärka Säby i Östergötland kan alla vara med söndag 7 augusti och resa en hässja på gammalt vis. Kretsen bjuder på svagdricka och smörgås i halvtid. På vackra Hunnerberg vid torpet Grännsjö visas hur lien ska hanteras. Sen bjuds det på sill och potatis. Kom dit söndag 7 augusti mellan 10-15.

Utanför Falköping, Skaraborg slås Kurebo äng lördag 6 augusti mellan 8-14. Sen bjuder kretsen på slåttermat!

I Bohuslän, Tjörns kommun går båten från Kungsvikens badplats (vid Sagabion) kl 10 lördag 8 augusti. Målet är Skärhamn där slåtter och musikunderhållning utlovas!

Ett tips för sjusovare är slåttern på Kastberga äng i Eslöv lördag 30 juli, mellan 9-13. Kl 12 bjuder kretsen på sill och potatis!

På Haralds ängar på Bjärehalvön är det slåtter söndag 31 juli.

Vill du lära dig mer om ängar eller göra en egen äng? Läs mer här: www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/jordbruk-och-mat/jordbrukets-miljopaverkan/biologisk-mangfald/angar/
Foto: Mats Wilhelm/Naturskyddsföreningen

Senaste nyheter