Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ändring av fastighetstaxeringslagen

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme240x96aa.jpg

Skatteverket gör inför fastighetstaxeringen 2013 en helt ny tolkning av fastighetstaxeringslagstiftningen för kraftvärmeverk. En tolkning som avviker från vad som varit praxis i 25 år. Svensk Fjärrvärme och Svensk Energi hemställer därför till regeringen att lydelsen i Fastighetstaxeringslagen ändras så att inte lagen enligt vår uppfattning kan misstolkas av Skatteverket. Skatteverkets tolkning innebär att även den installerade värmeeffekten ska fastighetstaxeras. Detta trots att det enligt dagens lagstiftning bara är den installerade eleffekten som ska vara beräkningsgrundande i fastighetstaxeringen. Svensk Fjärrvärme och Svensk Energi anser i en gemensam skrivelse till Finansdepartementet att det är orimligt att ändra tolkningen av regelverket utan en föregående offentlig utredning, konsekvensanalys och politisk behandling av regering och riksdag. I skrivelsen ifrågasätter föreningarna beredningsordningen av förslaget. Det har inte behandlats i förarbetena till de lagstiftningsförändringar som riksdagen nyligen beslutat om inför fastighetstaxeringen för 2013. Föreningarna bedömer att konsekvenserna av den helt nya tolkningen av lagen, och därmed skatteförändringen, kan bli en fem- till tiodubbling av fastighetsskatteuttaget jämfört med idag. Detta motsvarar ungefär 250 miljoner kronor per år. I flera fall innebär den helt nya tolkningen av lagen att det inte längre blir företagsekonomiskt motiverat att bedriva kombinerad el- och värmeproduktion. För de mycket långsiktiga och kapitalkrävande investeringar som kraftvärmeverk utgör måste det vara möjligt att lita på hur lagstiftningen kommer att tolkas och tillämpas. Långsiktiga kapitalkrävande investeringar kräver långsiktiga förutsägbara spelregler.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ändring av fastighetstaxeringslagen

2012-03-20
Skatteverket gör inför fastighetstaxeringen 2013 en helt ny tolkning av fastighetstaxeringslagstiftningen för kraftvärmeverk. En tolkning som avviker från vad som varit praxis i 25 år. Svensk Fjärrvärme och Svensk Energi hemställer därför till regeringen att lydelsen i Fastighetstaxeringslagen ändras så att inte lagen enligt vår uppfattning kan misstolkas av Skatteverket.

Skatteverkets tolkning innebär att även den installerade värmeeffekten ska fastighetstaxeras. Detta trots att det enligt dagens lagstiftning bara är den installerade eleffekten som ska vara beräkningsgrundande i fastighetstaxeringen.

Svensk Fjärrvärme och Svensk Energi anser i en gemensam skrivelse till Finansdepartementet att det är orimligt att ändra tolkningen av regelverket utan en föregående offentlig utredning, konsekvensanalys och politisk behandling av regering och riksdag.

I skrivelsen ifrågasätter föreningarna beredningsordningen av förslaget. Det har inte behandlats i förarbetena till de lagstiftningsförändringar som riksdagen nyligen beslutat om inför fastighetstaxeringen för 2013.

Föreningarna bedömer att konsekvenserna av den helt nya tolkningen av lagen, och därmed skatteförändringen, kan bli en fem- till tiodubbling av fastighetsskatteuttaget jämfört med idag. Detta motsvarar ungefär 250 miljoner kronor per år.

I flera fall innebär den helt nya tolkningen av lagen att det inte längre blir företagsekonomiskt motiverat att bedriva kombinerad el- och värmeproduktion. För de mycket långsiktiga och kapitalkrävande investeringar som kraftvärmeverk utgör måste det vara möjligt att lita på hur lagstiftningen kommer att tolkas och tillämpas.

Långsiktiga kapitalkrävande investeringar kräver långsiktiga förutsägbara spelregler.

Senaste nyheter