Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Åmliden ny vindkraftsanläggning i Malå

https://www.klimatsmart.se/images/news/nordiskvindkraft250x58c.jpg

NV Nordisk Vindkraft AB och HgCapital tillkännagav idag försäljning, byggnation och finansiering av den 41 MW stora vindkraftsanläggningen på Åmliden utanför Malå i Västerbotten och befäster därmed sitt ledarskap inom svensk landbaserad vindkraft. Projektet, 23 stycken Vestas V100-1.8MW, har utvecklats av Nordisk Vindkraft som även kommer att uppföra anläggningen. Investeringen finansieras med kapital från HgCapitals fonder samt med en sjuttonårig projektfinansiering via Commerzbank. Åmliden ligger 14 km från den 44 MW stora Ytterberg Vindkraftsanläggning, som också utvecklats av Nordisk Vindkraft, och som såldes till HgCapital tidigare i år. Ytterberg byggs just nu av Nordisk Vindkraft med 22 stycken Vestas V90-2.0, även den finansierad av Commerzbank. Närheten mellan de båda anläggningarna förväntas underlätta i driftsfasen, både vad gäller tillgänglighet och kostnader. Byggnationen av Åmliden startar tidigt 2011, anläggningen förväntas vara i full drift i slutet av 2012 och beräknas producera el motsvarande årsförbrukningen till ca 25.000 svenska hushåll. ”Vi är glada att idag tillkännage försäljningen av vårt Åmlidenprojekt till HgCapital. Åmliden Vindkraftsanläggning är den sjätte vindkraftsanläggningen som Nordisk Vindkraft framgångsrikt utvecklat i Sverige och vi ser fram emot att leverera fler projekt till den svenska marknaden i framtiden. Vi vill tacka HgCapital för förtroendet och ser fram emot att arbeta med dem och med Vestas för ett framgångsrikt slutförande av projektet. "säger Arne Lorenzen, vd för Nordisk Vindkraft. "Åmliden befäster HgCapitals ledarskap på den svenska marknaden, och är ytterligare ett exempel på Sveriges stora möjligheter till mycket kostnadseffektiva och resursrika vindkraftsprojekt i industriell skala." Säger Jens Thomassen, Direktör på HgCapital, han fortsätter "Vi är mycket stolta över att äga både Åmliden- och Ytterbergprojekten. Att finansiera två storskaliga byggprojekt inom fem månader, med toppskiktet i branschen, är ett konkret exempel på HgCapitals strategi; att göra upprepade affärer på våra viktigaste marknader.” Klaus Steen Mortensen, President i Vestas Northern Europé säger "Vi är väldigt stolta över att ha blivit valda som leverantör till Åmliden projektet.". "Detta är den andra ordern vi tecknar med Nordisk Vindkraft inom en kort period, vilket visar på ett förtroende för Vestas produkter, erbjudande och kapacitet. Nordisk Vindkrafts höga ambitionsnivå att etablera förnyelsebar energi på den svenska marknaden är imponerande och vi är mer än nöjda."

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Åmliden ny vindkraftsanläggning i Malå

2010-12-21
NV Nordisk Vindkraft AB och HgCapital tillkännagav idag försäljning, byggnation och finansiering av den 41 MW stora vindkraftsanläggningen på Åmliden utanför Malå i Västerbotten och befäster därmed sitt ledarskap inom svensk landbaserad vindkraft.

Projektet, 23 stycken Vestas V100-1.8MW, har utvecklats av Nordisk Vindkraft som även kommer att uppföra anläggningen. Investeringen finansieras med kapital från HgCapitals fonder samt med en sjuttonårig projektfinansiering via Commerzbank.

Åmliden ligger 14 km från den 44 MW stora Ytterberg Vindkraftsanläggning, som också utvecklats av Nordisk Vindkraft, och som såldes till HgCapital tidigare i år. Ytterberg byggs just nu av Nordisk Vindkraft med 22 stycken Vestas V90-2.0, även den finansierad av Commerzbank. Närheten mellan de båda anläggningarna förväntas underlätta i driftsfasen, både vad gäller tillgänglighet och kostnader.

Byggnationen av Åmliden startar tidigt 2011, anläggningen förväntas vara i full drift i slutet av 2012 och beräknas producera el motsvarande årsförbrukningen till ca 25.000 svenska hushåll.

”Vi är glada att idag tillkännage försäljningen av vårt Åmlidenprojekt till HgCapital. Åmliden Vindkraftsanläggning är den sjätte vindkraftsanläggningen som Nordisk Vindkraft framgångsrikt utvecklat i Sverige och vi ser fram emot att leverera fler projekt till den svenska marknaden i framtiden. Vi vill tacka HgCapital för förtroendet och ser fram emot att arbeta med dem och med Vestas för ett framgångsrikt slutförande av projektet. "säger Arne Lorenzen, vd för Nordisk Vindkraft.

"Åmliden befäster HgCapitals ledarskap på den svenska marknaden, och är ytterligare ett exempel på Sveriges stora möjligheter till mycket kostnadseffektiva och resursrika vindkraftsprojekt i industriell skala." Säger Jens Thomassen, Direktör på HgCapital, han fortsätter "Vi är mycket stolta över att äga både Åmliden- och Ytterbergprojekten. Att finansiera två storskaliga byggprojekt inom fem månader, med toppskiktet i branschen, är ett konkret exempel på HgCapitals strategi; att göra upprepade affärer på våra viktigaste marknader.”

Klaus Steen Mortensen, President i Vestas Northern Europé säger "Vi är väldigt stolta över att ha blivit valda som leverantör till Åmliden projektet.". "Detta är den andra ordern vi tecknar med Nordisk Vindkraft inom en kort period, vilket visar på ett förtroende för Vestas produkter, erbjudande och kapacitet. Nordisk Vindkrafts höga ambitionsnivå att etablera förnyelsebar energi på den svenska marknaden är imponerande och vi är mer än nöjda."

Senaste nyheter