Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Altare av spillvirke i ny miljökyrka

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskakyrkansollentuna250x53.jpg

Med bland annat grönt sedumtak, fjärrvärme, altare och orgelskåp av spillvirke blir Turebergskyrkan, Svenska kyrkan Sollentuna, en ny miljökyrka. Genom klimatbygget vill församlingen visa på vikten av en grön livsstil. Livsstilen handlar om att värna om jordens tillgångar. – Världens resurser är inte oändliga och vi måste hushålla med de gåvor vi fått av Gud. I vidare bemärkelse är det också ett utropstecken att även de människor som vi ser ner på och föraktar är värdefulla i Guds ögon, säger kyrkoherde Anders Roos. För att uppmärksamma inställningen till miljön har kyrkan valt att låta sista finputsningen av altarbygget ske inför publik under invigningshelgen. Då står redan orgelskåp, ljusbärare och talarstol färdiga – alla gjorda i spillvirke. Designen står företaget Godspeed för. Finn Ahlgren, berättar att de hittar största delen av sitt material på byggarbetsplatser. – Grundtanken är att materialet ska vara gratis eller billigt. Vi tar något fult och gör något fint av det, säger Finn Ahlberg. Från idé till utförande tar arbetet med kyrkointeriörerna några timmar och duon jobbar helt utan skisser. När det gäller ambon, det vill säga talarstolen, tänker sig Finn Ahlgren att den ska påminna om utsträckta händer. Orgelskåpet byggs 23–24 november, altare och ambo (talarstol) 29 november till 4 december. För mer information, kontakta: Göran Hansson, samordnare, goran.hansson@svenskakyrkansollentuna.com, 070-913 85 26 Lena Bernell, distriktschef Turebergskyrkan: lena.bernell@svenskakyrkansollentuna.com, 070-731 98 82 Svenska kyrkan Sollentuna är en del av Svenska kyrkan och Stockholms stift. Tillsammans med alla kristna har vi uppgiften att göra Gud tydlig i världen.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Altare av spillvirke i ny miljökyrka

2010-11-29
Med bland annat grönt sedumtak, fjärrvärme, altare och orgelskåp av spillvirke blir Turebergskyrkan, Svenska kyrkan Sollentuna, en ny miljökyrka. Genom klimatbygget vill församlingen visa på vikten av en grön livsstil.

Livsstilen handlar om att värna om jordens tillgångar.
– Världens resurser är inte oändliga och vi måste hushålla med de gåvor vi fått av Gud. I vidare bemärkelse är det också ett utropstecken att även de människor som vi ser ner på och föraktar är värdefulla i Guds ögon, säger kyrkoherde Anders Roos.
För att uppmärksamma inställningen till miljön har kyrkan valt att låta sista finputsningen av altarbygget ske inför publik under invigningshelgen. Då står redan orgelskåp, ljusbärare och talarstol färdiga – alla gjorda i spillvirke.

Designen står företaget Godspeed för. Finn Ahlgren, berättar att de hittar största delen av sitt material på byggarbetsplatser.
– Grundtanken är att materialet ska vara gratis eller billigt. Vi tar något fult och gör något fint av det, säger Finn Ahlberg.

Från idé till utförande tar arbetet med kyrkointeriörerna några timmar och duon jobbar helt utan skisser. När det gäller ambon, det vill säga talarstolen, tänker sig Finn Ahlgren att den ska påminna om utsträckta händer.

Orgelskåpet byggs 23–24 november, altare och ambo (talarstol) 29 november till 4 december.

För mer information, kontakta:
Göran Hansson, samordnare, goran.hansson@svenskakyrkansollentuna.com, 070-913 85 26
Lena Bernell, distriktschef Turebergskyrkan:
lena.bernell@svenskakyrkansollentuna.com, 070-731 98 82

Svenska kyrkan Sollentuna är en del av Svenska kyrkan och Stockholms stift. Tillsammans med alla kristna har vi uppgiften att göra Gud tydlig i världen.

Senaste nyheter