Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Allt större produktion av biogas vid svenska gårdar

https://www.klimatsmart.se/images/news/

Produktion av biogas från gårdsanläggningar ökar kraftigt. Samtidigt fortsätter trenden med en ökad användning av biogas för fordonsdrift. Detta framgår i Energimyndighetens rapport ”Produktion och användning av biogas 2012”. Biogasproduktionen uppgick totalt till 1 589 GWh år 2012 och är en ökning mot år 2011 då totalt 1 473 GWh biogas producerades. - Trenden med en ökad biogasproduktion som vi har sett under de senaste åren fortsätter. Produktionen under 2012 motsvarar el till 90 000 eluppvärmda villor under ett år eller ungefär den energimängd som drygt 310 normalstora vindkraftverk bidrar med på ett år, säger Jonas Paulsson vid Energimyndigheten. Produktionen av biogas baserat på gödsel vid svenska gårdar uppgick 2012 till 47 GWh vilket är mer än en fördubbling i jämförelse med 2011, då produktionen uppgick till 20 GWh. Ökningen kan bland annat förklaras av driftsättning av flera nya anläggningar under 2012 och investeringsstöd till denna typ av anläggningar. Trots en allt större biogasproduktion från gödsel från gårdar sker den största produktionen i avloppsreningsverk där slam blir till biogas och i samrötningsanläggningar där bland annat biogas produceras av matavfall från hushåll. Produktionen ökade under 2012 i samtliga anläggningstyper, förutom i industrianläggningar där biogas produceras av industriellt avfall och i deponianläggningar där biogas utvinns ur övertäckta soptippar. 845 GWh, alltså mer än hälften av den totalt producerade gasen, uppgraderades till fordonsgaskvalitet. Det motsvarar en ökning på 15 procent jämfört med 2011. Totalt uppgraderades biogas till fordonsgaskvalitet vid 53 anläggningar. Flest uppgraderingsanläggningar finns i Västra Götalands län, följt av Skåne län. Syftet med statistiken i rapporten är ökad information kring produktion och användning av biogas. Liknande undersökningar har genomförts årligen sedan 2005.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Allt större produktion av biogas vid svenska gårdar

2013-09-18
Produktion av biogas från gårdsanläggningar ökar kraftigt. Samtidigt fortsätter trenden med en ökad användning av biogas för fordonsdrift. Detta framgår i Energimyndighetens rapport ”Produktion och användning av biogas 2012”.

Biogasproduktionen uppgick totalt till 1 589 GWh år 2012 och är en ökning mot år 2011 då totalt 1 473 GWh biogas producerades.

- Trenden med en ökad biogasproduktion som vi har sett under de senaste åren fortsätter. Produktionen under 2012 motsvarar el till 90 000 eluppvärmda villor under ett år eller ungefär den energimängd som drygt 310 normalstora vindkraftverk bidrar med på ett år, säger Jonas Paulsson vid Energimyndigheten.

Produktionen av biogas baserat på gödsel vid svenska gårdar uppgick 2012 till 47 GWh vilket är mer än en fördubbling i jämförelse med 2011, då produktionen uppgick till 20 GWh. Ökningen kan bland annat förklaras av driftsättning av flera nya anläggningar under 2012 och investeringsstöd till denna typ av anläggningar.

Trots en allt större biogasproduktion från gödsel från gårdar sker den största produktionen i avloppsreningsverk där slam blir till biogas och i samrötningsanläggningar där bland annat biogas produceras av matavfall från hushåll. Produktionen ökade under 2012 i samtliga anläggningstyper, förutom i industrianläggningar där biogas produceras av industriellt avfall och i deponianläggningar där biogas utvinns ur övertäckta soptippar.

845 GWh, alltså mer än hälften av den totalt producerade gasen, uppgraderades till fordonsgaskvalitet. Det motsvarar en ökning på 15 procent jämfört med 2011. Totalt uppgraderades biogas till fordonsgaskvalitet vid 53 anläggningar. Flest uppgraderingsanläggningar finns i Västra Götalands län, följt av Skåne län.

Syftet med statistiken i rapporten är ökad information kring produktion och användning av biogas. Liknande undersökningar har genomförts årligen sedan 2005.

Senaste nyheter