Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Allt om värme i ny rapport från Svensk Fjärrvärme

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme-varmerapporten250x225.jpg

Vet du hur vi värmer våra hus i Sverige? Var värmen kommer ifrån, vad fjärrvärme är för något? Om du inte har full koll är Värmerapporten från Svensk Fjärrvärme något för dig. I Värmerapporten 2015 finns fakta om uppvärmning i Sverige i allmänhet och fjärrvärme i synnerhet. Här hittar du fakta om hur det funkar, hur mycket energi som går åt till uppvärmning, hur värmemarknaden utvecklas och hur framtiden kan tänkas se ut. Du får också en förklaring på hur ett plus ett kan bli mer än två. Undersökningar gjorda av United Minds visar att svenskarnas kännedom om fjärrvärme är låg, endast 44 procent nämnde spontant fjärrvärme som en uppvärmningsform de kände till. Bland unga var det endast 38 procent. Detta trots att mer än 90 procent av våra flerfamiljshus och 80 procent av lokalerna värms med fjärrvärme. Kraftvärme (då man producerar värme och el samtidigt) är det ännu färre som känner till. Vet du till exempel att kraftvärme från avfall är det kraftslag som har billigast produktionskostnader för el? Och att man utnyttjar mer än hundra procent av energiinnehållet i bränslet om man gör el och värme samtidigt. Värmerapporten blickar även ut över Europa och världen. Frågan om uppvärmning klättrar allt högre upp på agendan. I norra Kina vill de till exempel bygga ett supernät för fjärrvärme som tar vara på spillvärme från de många industrierna och i Storbritannien växer fjärrvärmemarknaden så det knakar. Visste du förresten att över 45 procent av den använda energin i Europa går till uppvärmning? Endast 20 procent går till el - ändå är det el det pratas mest om. För att få en säker och resurseffektiv energiförsörjning, med låg klimatpåverkan, måste vi börja diskutera värme mer. Och för att kunna diskutera är det bra att veta hur saker och ting hänger ihop. En bra början är att läsa Värmerapporten 2015. Svensk Fjärrvärme är branschorganisationen för fjärrvärme, fjärrkyla och kraftvärme, med ca 140 medlemsföretag på mer än 250 orter. De svarar tillsammans för mer än hälften av all uppvärmning av bostäder och lokaler i Sverige. Fjärrvärme och fjärrkyla erbjuder effektiva och miljöförbättrande energilösningar som ger kunden enkel, trygg och bekväm värme och kyla.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Allt om värme i ny rapport från Svensk Fjärrvärme

2014-12-15
Vet du hur vi värmer våra hus i Sverige? Var värmen kommer ifrån, vad fjärrvärme är för något? Om du inte har full koll är Värmerapporten från Svensk Fjärrvärme något för dig.

I Värmerapporten 2015 finns fakta om uppvärmning i Sverige i allmänhet och fjärrvärme i synnerhet. Här hittar du fakta om hur det funkar, hur mycket energi som går åt till uppvärmning, hur värmemarknaden utvecklas och hur framtiden kan tänkas se ut. Du får också en förklaring på hur ett plus ett kan bli mer än två.

Undersökningar gjorda av United Minds visar att svenskarnas kännedom om fjärrvärme är låg, endast 44 procent nämnde spontant fjärrvärme som en uppvärmningsform de kände till. Bland unga var det endast 38 procent. Detta trots att mer än 90 procent av våra flerfamiljshus och 80 procent av lokalerna värms med fjärrvärme. Kraftvärme (då man producerar värme och el samtidigt) är det ännu färre som känner till. Vet du till exempel att kraftvärme från avfall är det kraftslag som har billigast produktionskostnader för el? Och att man utnyttjar mer än hundra procent av energiinnehållet i bränslet om man gör el och värme samtidigt.

Värmerapporten blickar även ut över Europa och världen. Frågan om uppvärmning klättrar allt högre upp på agendan. I norra Kina vill de till exempel bygga ett supernät för fjärrvärme som tar vara på spillvärme från de många industrierna och i Storbritannien växer fjärrvärmemarknaden så det knakar. Visste du förresten att över 45 procent av den använda energin i Europa går till uppvärmning? Endast 20 procent går till el - ändå är det el det pratas mest om.

För att få en säker och resurseffektiv energiförsörjning, med låg klimatpåverkan, måste vi börja diskutera värme mer. Och för att kunna diskutera är det bra att veta hur saker och ting hänger ihop. En bra början är att läsa Värmerapporten 2015.

Svensk Fjärrvärme är branschorganisationen för fjärrvärme, fjärrkyla och kraftvärme, med ca 140 medlemsföretag på mer än 250 orter. De svarar tillsammans för mer än hälften av all uppvärmning av bostäder och lokaler i Sverige. Fjärrvärme och fjärrkyla erbjuder effektiva och miljöförbättrande energilösningar som ger kunden enkel, trygg och bekväm värme och kyla.

Läs och ladda ner Värmerapporten 2015 på Svensk Fjärrvärmes webbplats:
www.svenskfjarrvarme.se/Global/Rapporter%20och%20dokument%20INTE%20Fj%c3%a4rrsyn/Ovriga_rapporter/V%c3%a4rmerapporten/V%c3%a4rmerapporten%202015_webb.pdf

Senaste nyheter