Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Allt fler korkar upp gröna viner!

https://www.klimatsmart.se/images/news/ekovin250x99.jpg

Det ekologiska vinet blir alltmer populärt i Sverige. De senaste åren har försäljningen av ekoviner flerfaldigats. Ekologiskt vin har gamla anor: Sedan många tusen år tillbaka i tiden har människan odlat och producerat vin. Vinet som man gjorde då skulle vi idag definiera som ekologiskt vin. Odlingen skedde utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Fram till för en 60-70 år sedan så var allt vin som importerades till Sverige ekologiskt. Idag är cirka 3 procent av det vin som Systembolaget säljer ekologiskt. EU:s definition på ekologiskt vin är att de har framställts och odlats utan konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel och andra icke tillåtna tillsatser. Vad skiljer den ekologiska vinproducenten från den konventionella? När man odlar ekologiskt måste man tänka efter före. Den konventionella vinproducenten arbetar mer med orsak och verkan. För den ekologiske producenten innebär ekologisk odling att många åtgärder såsom växtföljd, sortval, ogräsbekämpning, uppbindning av plantor, dränering, minskning av bladvolymer, val av odlingsplats m.m. görs med tanke på att minimera ogräs-, skadedjurs- och svamptryck. Detta var självklara val som vinproducenten gjorde förr i tiden. Men med intåget av kemiska bekämpningsmedel och konstgödning behövde man inte tänka på samma sätt, eftersom de kemiska bekämpningsmedlen är effektiva och förhållandevis billiga. Biologisk nedbrytbart: Den ekologiska vinodlaren bekämpar istället skadedjur och svampar med hjälp av biologisk nedbrytbara preparat. Man nyttjar växtföljd och olika odlingstekniker istället för att använda kemiska medel. Det tar mer tid i anspråk för vinodlaren och ofta blir skörden något mindre när man odlar ekologiskt. Den ekologiske vinodlaren bekämpar ogräsen i sina odlingar med mekanisk ogräsharv, flamning och handhackning, istället för kemiska preparat. Eftersom inte effekten är 100-procentig, får man en rik mångfald i många ekologiska vingårdar. Som gödsel använder man organiska gödsel till sina marker, istället för kemiskt framställt sådant. Vad innebär KRAV-märkt ekologiskt vin? Ekologiska produkter är odlade, kontrollerade och hanterade enligt KRAV:s strikta regler för ekologisk produktion. KRAV är en svensk kontrollförening för ekologisk odling. KRAV samarbetar med andra internationella certifieringsorgan vilket underlättar godkännandet av importerade produkter som de har kontrollerat. För mer information och kontakt: info@giertz.se, 08-21 83 88.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Allt fler korkar upp gröna viner!

2009-11-20
Det ekologiska vinet blir alltmer populärt i Sverige. De senaste åren har försäljningen av ekoviner flerfaldigats.

Ekologiskt vin har gamla anor:
Sedan många tusen år tillbaka i tiden har människan odlat och producerat vin. Vinet som man gjorde då skulle vi idag definiera som ekologiskt vin. Odlingen skedde utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Fram till för en 60-70 år sedan så var allt vin som importerades till Sverige ekologiskt. Idag är cirka 3 procent av det vin som Systembolaget säljer ekologiskt.

EU:s definition på ekologiskt vin är att de har framställts och odlats utan konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel och andra icke tillåtna tillsatser.

Vad skiljer den ekologiska vinproducenten från den konventionella?
När man odlar ekologiskt måste man tänka efter före. Den konventionella vinproducenten arbetar mer med orsak och verkan. För den ekologiske producenten innebär ekologisk odling att många åtgärder såsom växtföljd, sortval, ogräsbekämpning, uppbindning av plantor, dränering, minskning av bladvolymer, val av odlingsplats m.m. görs med tanke på att minimera ogräs-, skadedjurs- och svamptryck. Detta var självklara val som vinproducenten gjorde förr i tiden. Men med intåget av kemiska bekämpningsmedel och konstgödning behövde man inte tänka på samma sätt, eftersom de kemiska bekämpningsmedlen är effektiva och förhållandevis billiga.

Biologisk nedbrytbart:
Den ekologiska vinodlaren bekämpar istället skadedjur och svampar med hjälp av biologisk nedbrytbara preparat. Man nyttjar växtföljd och olika odlingstekniker istället för att använda kemiska medel. Det tar mer tid i anspråk för vinodlaren och ofta blir skörden något mindre när man odlar ekologiskt.

Den ekologiske vinodlaren bekämpar ogräsen i sina odlingar med mekanisk ogräsharv, flamning och handhackning, istället för kemiska preparat. Eftersom inte effekten är 100-procentig, får man en rik mångfald i många ekologiska vingårdar. Som gödsel använder man organiska gödsel till sina marker, istället för kemiskt framställt sådant.

Vad innebär KRAV-märkt ekologiskt vin?
Ekologiska produkter är odlade, kontrollerade och hanterade enligt KRAV:s strikta regler för ekologisk produktion. KRAV är en svensk kontrollförening för ekologisk odling. KRAV samarbetar med andra internationella certifieringsorgan vilket underlättar godkännandet av importerade produkter som de har kontrollerat.

För mer information och kontakt: info@giertz.se, 08-21 83 88.
Källa: Ekovin

Senaste nyheter