Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

All time high för vindkraften i kylan

https://www.klimatsmart.se/images/news/svevind250x47.jpg

Vintern förknippas ofta med problem för vindkraften. Tvärtom produceras det under den kalla årstiden betydligt mer el än under sommaren – och för pilotverken i Markbygden var mars vinterns all time high. Mikael Kyrk, Operativ chef på Svevind, konstaterar att det råder en missuppfattning om att vintern är ett stort problem för vindkraften. Dessutom har en vanlig kommentar den gångna vintern varit att det blåst mindre än vanligt och att det borde ha minskat vindkraftverkens produktionskapacitet. - Det stämmer inte alls. Vi har tvärtom en bättre elproduktion under vintern än sommaren. Mars i år var bästa produktionsmånaden hittills sedan de två pilotverken i Dragaliden kom på plats, säger han. - Det hade det nog varit förra året också, men då hade verken precis satts upp och kunde inte köras för fullt under inkörningsperioden, säger Mikael Kyrk, som konstaterar att januari till mars 2010 har varit det bästa kvartalet hittills för pilotverken. Enercon, som tillverkar vindkraftverken, har testat två typer av avisningssystem på de ”cold climate”-versioner av deras vindkraftverk som rests i Dragaliden. Under den första tiden hade verken varsitt mindre avisningssystem i gång. Därefter har ett av verken varit helt utan avisningssystem medan det andra utrustats med ett större och kraftfullare sådant. - Testperioden sträcker sig till april och efter det ska en fullständig utvärdering göras, men redan nu kan vi se att båda avisningssystemen fungerar. I december-februari, då det var en längre isperiod, redovisas ett produktionsbortfall på det verk som helt saknat avisning. - Efter det har det verket producerat lika bra som det som haft avisning. Det är inte kylan i sig som är problemet utan isbildningen sker oftast vid nollgradig temperatur. När det blir riktigt kallt bildas ingen is, säger Mikael Kyrk och tillägger att tester av Enercons vindkraftverk också sker i områden med arktiskt klimat och permafrost. Avisningen i sig ger visserligen ett bortfall av el på grund av att det krävs lite kapacitet att ha igång systemet, men samtidigt behövs det bara några månader under året, så i det stora hela har det en marginell betydelse. Mikael Kyrk beskriver att ett vindkraftverk utan avisningssystem brukar stannar i upp till sex timmar vid isbildning för att isen ska få rinna av och därefter körs det igång igen för att se om isen ramlat bort. Om inte står det stilla ytterligare sex timmar. - Ett verk som har ett avisningssystem känner av hela tiden om det bildas is på bladen. Om värmen i vingarna mot förmodan inte räcker till, stannar det en viss tid, men oftast blir det inget stillestånd alls. Han avslutar med en reflektion: - Det är intressant att då vattenkraftverkens magasin sinar under vintern kan vindkraften utgöra ett mycket bra komplement till gagn inte minst för industrin i norra Sverige.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

All time high för vindkraften i kylan

2010-04-27
Vintern förknippas ofta med problem för vindkraften.
Tvärtom produceras det under den kalla årstiden betydligt mer el än under sommaren – och för pilotverken i Markbygden var mars vinterns all time high. Mikael Kyrk, Operativ chef på Svevind, konstaterar att det råder en missuppfattning om att vintern är ett stort problem för vindkraften. Dessutom har en vanlig kommentar den gångna vintern varit att det blåst mindre än vanligt och att det borde ha minskat vindkraftverkens produktionskapacitet.

- Det stämmer inte alls. Vi har tvärtom en bättre elproduktion under vintern än sommaren. Mars i år var bästa produktionsmånaden hittills sedan de två pilotverken i Dragaliden kom på plats, säger han.

- Det hade det nog varit förra året också, men då hade verken precis satts upp och kunde inte köras för fullt under inkörningsperioden, säger Mikael Kyrk, som konstaterar att januari till mars 2010 har varit det bästa kvartalet hittills för pilotverken.

Enercon, som tillverkar vindkraftverken, har testat två typer av avisningssystem på de ”cold climate”-versioner av deras vindkraftverk som rests i Dragaliden. Under den första tiden hade verken varsitt mindre avisningssystem i gång. Därefter har ett av verken varit helt utan avisningssystem medan det andra utrustats med ett större och kraftfullare sådant.

- Testperioden sträcker sig till april och efter det ska en fullständig utvärdering göras, men redan nu kan vi se att båda avisningssystemen fungerar.

I december-februari, då det var en längre isperiod, redovisas ett produktionsbortfall på det verk som helt saknat avisning.

- Efter det har det verket producerat lika bra som det som haft avisning. Det är inte kylan i sig som är problemet utan isbildningen sker oftast vid nollgradig temperatur. När det blir riktigt kallt bildas ingen is, säger Mikael Kyrk och tillägger att tester av Enercons vindkraftverk också sker i områden med arktiskt klimat och permafrost.

Avisningen i sig ger visserligen ett bortfall av el på grund av att det krävs lite kapacitet att ha igång systemet, men samtidigt behövs det bara några månader under året, så i det stora hela har det en marginell betydelse.

Mikael Kyrk beskriver att ett vindkraftverk utan avisningssystem brukar stannar i upp till sex timmar vid isbildning för att isen ska få rinna av och därefter körs det igång igen för att se om isen ramlat bort. Om inte står det stilla ytterligare sex timmar.

- Ett verk som har ett avisningssystem känner av hela tiden om det bildas is på bladen. Om värmen i vingarna mot förmodan inte räcker till, stannar det en viss tid, men oftast blir det inget stillestånd alls.

Han avslutar med en reflektion:
- Det är intressant att då vattenkraftverkens magasin sinar under vintern kan vindkraften utgöra ett mycket bra komplement till gagn inte minst för industrin i norra Sverige.

För mer detaljerad statistik över vindkraftproduktionen se: www.vindstat.nu/.
Källa: Svevind

Senaste nyheter