Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ålen är en akut hotad fisk på julbordet

https://www.klimatsmart.se/images/news/wwf250x332ac.gif

Allt fler restauranger och rederier har slutat servera ål på julbordet. Det visar en rundringning som Världsnaturfonden WWF gjort inför årets julbord. Men fortfarande erbjuds den hotade arten på tallriken, främst i Skåne, Blekinge och södra delen av landet. Av det 40-tal restauranger som WWF kontaktat uppger cirka 85 procent att de inte längre serverar ål medan 15 procent har den kvar på julbordet. – Trenden mot att allt fler avstår från ål på julbordet är glädjande. Ålen har minskat med över 99 procent och situationen är akut. För att arten ska kunna räddas är det viktigt att vi slutar konsumera ål. Många ansvarsfulla krögare, restauranger och fiskaffärer bidrar genom att välja bort ålen i sitt sortiment. Vi uppmanar nu kunder och matgäster att avstå, så att vi kan få till en radikal förbättring av ålbestånden, säger WWFs nytillträdde generalsekreterare Håkan Wirtén. Ålen är unik eftersom det bara finns ett enda europeiskt bestånd som förökar sig i Sargassohavet. En liten spillra på cirka en procent finns kvar – jämfört med på 1970-talet då miljontals ålar vandrade upp i Göta älv. Arten är klassad som akut hotad på Internationella naturvårdsunionen, IUCNs rödlista, Artdatabankens rödlista och har rött ljus i WWFs konsumentguide för fisk och skaldjur. Inom EU finns en gemensam förvaltningsplan. Fiskeriverket vill halvera ålfisket till 2013 och en svensk åtgärdsplan har klubbats. I Sverige fiskas cirka 500 ton ål per år. – Det ökade konsumenttrycket har gett effekt. Många restauranger säger att efterfrågan minskat och vissa har helt slutat att servera ålen därför att ingen vill ha den, säger Inger Näslund, marinbiolog och fiskeexpert på WWF. Ett undantag är södra Sverige där åltraditionen fortfarande är stark. Framför allt är det de lyxigare och anrika restaurangerna som håller sig kvar vid den gamla traditionen, trots att man mycket väl känner till att ålen är akut hotad. - Ja ålen är vårt svarta hål, men jag är traditionalist och mina gäster vill ha ål, säger en av kökscheferna som är medveten om att ålen är rödlistad. - Vi är dödsrädda för att våra gäster inte ska komma, vi överlever på julbordet, uppger en annan. Fortfarande tror en del felaktigt att odlad ål är bättre än vildfångad. – Det finns idag ingen ål för kommersiellt bruk som förökats i fångenskap. Påståenden om ”ekologiska ålodlingar” är falsk marknadsföring. Odlad ål är ung, vildfångad ål – glasål – som sätts i fångenskap för att matas så de växer sig stora. De kommer från samma hotade bestånd som den övriga vildfångade ålen, säger Inger Näslund. Jämfört med tidigare år har medvetenheten successivt ökat hos krögarna. Många känner till WWFs konsumentguide för hållbara inköp av fisk och håller en dialog med leverantörerna om vilka arter man inte borde köpa. Ett exempel är Tallink Silja som redan tidigare har slopat ålen på julbordet. Nu slutar rederiet även att servera ål i de så kallade ryska restaurangerna på färjor till bland annat Tallin och Riga, vilket är mycket glädjande, säger Inger Näslund. När det gäller långan som används till lutfisken, har arten tidigare varit rödlistad i konsumentguiden. I år har den gått över till gul rekommendation om den kommer från området kring Barents hav eller Island. Många leverantörer har hängt med i förändringarna och erbjuder nu sina kunder långa från dessa områden. Flera restauranger har dessutom gått ett steg längre och börjat göra lutfisk på sej. – Vi har blivit allt mer medvetna de senaste två åren. Det är ett måste om vi ska ha någon fisk i framtiden, säger Markus Nordin, köksmästare på Birka Paradise. – Som konsumenter kan vi alltid påverka genom att välja fisk som inte är rödlistad i vår fiskguide, säger Inger Näslund. Vid frågor, kontakta: Inger Näslund, fiskeansvarig WWF, 08-624 74 09, 070-105 30 57 WWFs rundringning i november 2010 omfattar ett 40-tal restauranger, rederier, livsmedelskedjor och saluhallar: NEJ – Serverar inte ål: Färjerederier: Birka Paradise Eckerölinjen Stena Line Scandlines Tallink Silja Viking Line Restauranger och fiskaffärer, Stockholm: Fjäderholmarna Grand Hotel Hotel Reisen Operakällaren Ulriksdals Wärdshus Gondolen F12-gruppen Långbro Värdshus Stadshuskällaren Ulla Winbladh Melanders fisk Wedholms Fisk Restauranger och fiskaffärer, Göteborg: Restaurang Gabriel, Feskekörka Göteborg Kungstornets fiskaffär Gothia Towers Wasa Allé Restauranger, Skåne: Grand Hotel, Lund Slagthuset Malmö Svaneholms Slotts Gästgifveri Ängavallen Östarps Gästgivaregård Restauranger, övriga: Borgagården, Borgafjäll Vitoria, Umeå Grythyttans gästgivaregård Livsmedelskedjor och grossister: Axfood City Gross COOP ICA (kan dock inte garantera alla enskilda butiker) Storkök: Blomsterfonden Servera Sodexo JA – Säljer ål: Saluhallar och fiskaffärer: Birgitta Åhs fiskaffär, Östermalmshallen, Stockholm Hambergs fisk, Uppsala Restauranger: Halltorps Gästgiveri, Borgholm Herrestads Gästgivaregård, Ystad Åhus Gästgifvaregård, Åhus Storkök: Menigo

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ålen är en akut hotad fisk på julbordet

2010-12-03
Allt fler restauranger och rederier har slutat servera ål på julbordet. Det visar en rundringning som Världsnaturfonden WWF gjort inför årets julbord. Men fortfarande erbjuds den hotade arten på tallriken, främst i Skåne, Blekinge och södra delen av landet.

Av det 40-tal restauranger som WWF kontaktat uppger cirka 85 procent att de inte längre serverar ål medan 15 procent har den kvar på julbordet.

– Trenden mot att allt fler avstår från ål på julbordet är glädjande. Ålen har minskat med över 99 procent och situationen är akut. För att arten ska kunna räddas är det viktigt att vi slutar konsumera ål. Många ansvarsfulla krögare, restauranger och fiskaffärer bidrar genom att välja bort ålen i sitt sortiment. Vi uppmanar nu kunder och matgäster att avstå, så att vi kan få till en radikal förbättring av ålbestånden, säger WWFs nytillträdde generalsekreterare Håkan Wirtén.

Ålen är unik eftersom det bara finns ett enda europeiskt bestånd som förökar sig i Sargassohavet. En liten spillra på cirka en procent finns kvar – jämfört med på 1970-talet då miljontals ålar vandrade upp i Göta älv. Arten är klassad som akut hotad på Internationella naturvårdsunionen, IUCNs rödlista, Artdatabankens rödlista och har rött ljus i WWFs konsumentguide för fisk och skaldjur. Inom EU finns en gemensam förvaltningsplan. Fiskeriverket vill halvera ålfisket till 2013 och en svensk åtgärdsplan har klubbats. I Sverige fiskas cirka 500 ton ål per år.

– Det ökade konsumenttrycket har gett effekt. Många restauranger säger att efterfrågan minskat och vissa har helt slutat att servera ålen därför att ingen vill ha den, säger Inger Näslund, marinbiolog och fiskeexpert på WWF.

Ett undantag är södra Sverige där åltraditionen fortfarande är stark. Framför allt är det de lyxigare och anrika restaurangerna som håller sig kvar vid den gamla traditionen, trots att man mycket väl känner till att ålen är akut hotad.

- Ja ålen är vårt svarta hål, men jag är traditionalist och mina gäster vill ha ål, säger en av kökscheferna som är medveten om att ålen är rödlistad.
- Vi är dödsrädda för att våra gäster inte ska komma, vi överlever på julbordet, uppger en annan.

Fortfarande tror en del felaktigt att odlad ål är bättre än vildfångad.

– Det finns idag ingen ål för kommersiellt bruk som förökats i fångenskap. Påståenden om ”ekologiska ålodlingar” är falsk marknadsföring. Odlad ål är ung, vildfångad ål – glasål – som sätts i fångenskap för att matas så de växer sig stora. De kommer från samma hotade bestånd som den övriga vildfångade ålen, säger Inger Näslund.

Jämfört med tidigare år har medvetenheten successivt ökat hos krögarna. Många känner till WWFs konsumentguide för hållbara inköp av fisk och håller en dialog med leverantörerna om vilka arter man inte borde köpa. Ett exempel är Tallink Silja som redan tidigare har slopat ålen på julbordet.

Nu slutar rederiet även att servera ål i de så kallade ryska restaurangerna på färjor till bland annat Tallin och Riga, vilket är mycket glädjande, säger Inger Näslund.

När det gäller långan som används till lutfisken, har arten tidigare varit rödlistad i konsumentguiden. I år har den gått över till gul rekommendation om den kommer från området kring Barents hav eller Island. Många leverantörer har hängt med i förändringarna och erbjuder nu sina kunder långa från dessa områden. Flera restauranger har dessutom gått ett steg längre och börjat göra lutfisk på sej.

– Vi har blivit allt mer medvetna de senaste två åren. Det är ett måste om vi ska ha någon fisk i framtiden, säger Markus Nordin, köksmästare på Birka Paradise.

– Som konsumenter kan vi alltid påverka genom att välja fisk som inte är rödlistad i vår fiskguide, säger Inger Näslund.

Vid frågor, kontakta:
Inger Näslund, fiskeansvarig WWF, 08-624 74 09, 070-105 30 57

WWFs rundringning i november 2010 omfattar ett 40-tal restauranger, rederier, livsmedelskedjor och saluhallar:

NEJ – Serverar inte ål:

Färjerederier:
Birka Paradise
Eckerölinjen
Stena Line
Scandlines
Tallink Silja
Viking Line

Restauranger och fiskaffärer, Stockholm:
Fjäderholmarna
Grand Hotel
Hotel Reisen
Operakällaren
Ulriksdals Wärdshus
Gondolen
F12-gruppen
Långbro Värdshus
Stadshuskällaren
Ulla Winbladh
Melanders fisk
Wedholms Fisk

Restauranger och fiskaffärer, Göteborg:
Restaurang Gabriel, Feskekörka Göteborg
Kungstornets fiskaffär
Gothia Towers
Wasa Allé

Restauranger, Skåne:
Grand Hotel, Lund
Slagthuset Malmö
Svaneholms Slotts Gästgifveri
Ängavallen
Östarps Gästgivaregård

Restauranger, övriga:
Borgagården, Borgafjäll
Vitoria, Umeå
Grythyttans gästgivaregård

Livsmedelskedjor och grossister:
Axfood
City Gross
COOP
ICA (kan dock inte garantera alla enskilda butiker)

Storkök:
Blomsterfonden
Servera
Sodexo

JA – Säljer ål:

Saluhallar och fiskaffärer:
Birgitta Åhs fiskaffär, Östermalmshallen, Stockholm
Hambergs fisk, Uppsala

Restauranger:
Halltorps Gästgiveri, Borgholm
Herrestads Gästgivaregård, Ystad
Åhus Gästgifvaregård, Åhus

Storkök:
Menigo

WWFs fiskguide finns att ladda ner på: www.wwf.se/fiskguiden
Källa: WWF

Senaste nyheter