
Redaktör:
Jens Ljunggren
Ålen är en akut hotad fisk på julbordet
2010-12-03

Allt fler restauranger och rederier har slutat servera ål på julbordet. Det visar en rundringning som Världsnaturfonden WWF gjort inför årets julbord. Men fortfarande erbjuds den hotade arten på tallriken, främst i Skåne, Blekinge och södra delen av landet.
Av det 40-tal restauranger som WWF kontaktat uppger cirka 85 procent att de inte längre serverar ål medan 15 procent har den kvar på julbordet.
– Trenden mot att allt fler avstår från ål på julbordet är glädjande. Ålen har minskat med över 99 procent och situationen är akut. För att arten ska kunna räddas är det viktigt att vi slutar konsumera ål. Många ansvarsfulla krögare, restauranger och fiskaffärer bidrar genom att välja bort ålen i sitt sortiment. Vi uppmanar nu kunder och matgäster att avstå, så att vi kan få till en radikal förbättring av ålbestånden, säger WWFs nytillträdde generalsekreterare Håkan Wirtén.
Ålen är unik eftersom det bara finns ett enda europeiskt bestånd som förökar sig i Sargassohavet. En liten spillra på cirka en procent finns kvar – jämfört med på 1970-talet då miljontals ålar vandrade upp i Göta älv. Arten är klassad som akut hotad på Internationella naturvårdsunionen, IUCNs rödlista, Artdatabankens rödlista och har rött ljus i WWFs konsumentguide för fisk och skaldjur. Inom EU finns en gemensam förvaltningsplan. Fiskeriverket vill halvera ålfisket till 2013 och en svensk åtgärdsplan har klubbats. I Sverige fiskas cirka 500 ton ål per år.
– Det ökade konsumenttrycket har gett effekt. Många restauranger säger att efterfrågan minskat och vissa har helt slutat att servera ålen därför att ingen vill ha den, säger Inger Näslund, marinbiolog och fiskeexpert på WWF.
Ett undantag är södra Sverige där åltraditionen fortfarande är stark. Framför allt är det de lyxigare och anrika restaurangerna som håller sig kvar vid den gamla traditionen, trots att man mycket väl känner till att ålen är akut hotad.
- Ja ålen är vårt svarta hål, men jag är traditionalist och mina gäster vill ha ål, säger en av kökscheferna som är medveten om att ålen är rödlistad.
- Vi är dödsrädda för att våra gäster inte ska komma, vi överlever på julbordet, uppger en annan.
Fortfarande tror en del felaktigt att odlad ål är bättre än vildfångad.
– Det finns idag ingen ål för kommersiellt bruk som förökats i fångenskap. Påståenden om ”ekologiska ålodlingar” är falsk marknadsföring. Odlad ål är ung, vildfångad ål – glasål – som sätts i fångenskap för att matas så de växer sig stora. De kommer från samma hotade bestånd som den övriga vildfångade ålen, säger Inger Näslund.
Jämfört med tidigare år har medvetenheten successivt ökat hos krögarna. Många känner till WWFs konsumentguide för hållbara inköp av fisk och håller en dialog med leverantörerna om vilka arter man inte borde köpa. Ett exempel är Tallink Silja som redan tidigare har slopat ålen på julbordet.
Nu slutar rederiet även att servera ål i de så kallade ryska restaurangerna på färjor till bland annat Tallin och Riga, vilket är mycket glädjande, säger Inger Näslund.
När det gäller långan som används till lutfisken, har arten tidigare varit rödlistad i konsumentguiden. I år har den gått över till gul rekommendation om den kommer från området kring Barents hav eller Island. Många leverantörer har hängt med i förändringarna och erbjuder nu sina kunder långa från dessa områden. Flera restauranger har dessutom gått ett steg längre och börjat göra lutfisk på sej.
– Vi har blivit allt mer medvetna de senaste två åren. Det är ett måste om vi ska ha någon fisk i framtiden, säger Markus Nordin, köksmästare på Birka Paradise.
– Som konsumenter kan vi alltid påverka genom att välja fisk som inte är rödlistad i vår fiskguide, säger Inger Näslund.
Vid frågor, kontakta:
Inger Näslund, fiskeansvarig WWF, 08-624 74 09, 070-105 30 57
WWFs rundringning i november 2010 omfattar ett 40-tal restauranger, rederier, livsmedelskedjor och saluhallar:
NEJ – Serverar inte ål:
Färjerederier:
Birka Paradise
Eckerölinjen
Stena Line
Scandlines
Tallink Silja
Viking Line
Restauranger och fiskaffärer, Stockholm:
Fjäderholmarna
Grand Hotel
Hotel Reisen
Operakällaren
Ulriksdals Wärdshus
Gondolen
F12-gruppen
Långbro Värdshus
Stadshuskällaren
Ulla Winbladh
Melanders fisk
Wedholms Fisk
Restauranger och fiskaffärer, Göteborg:
Restaurang Gabriel, Feskekörka Göteborg
Kungstornets fiskaffär
Gothia Towers
Wasa Allé
Restauranger, Skåne:
Grand Hotel, Lund
Slagthuset Malmö
Svaneholms Slotts Gästgifveri
Ängavallen
Östarps Gästgivaregård
Restauranger, övriga:
Borgagården, Borgafjäll
Vitoria, Umeå
Grythyttans gästgivaregård
Livsmedelskedjor och grossister:
Axfood
City Gross
COOP
ICA (kan dock inte garantera alla enskilda butiker)
Storkök:
Blomsterfonden
Servera
Sodexo
JA – Säljer ål:
Saluhallar och fiskaffärer:
Birgitta Åhs fiskaffär, Östermalmshallen, Stockholm
Hambergs fisk, Uppsala
Restauranger:
Halltorps Gästgiveri, Borgholm
Herrestads Gästgivaregård, Ystad
Åhus Gästgifvaregård, Åhus
Storkök:
Menigo
WWFs fiskguide finns att ladda ner på: www.wwf.se/fiskguiden
Av det 40-tal restauranger som WWF kontaktat uppger cirka 85 procent att de inte längre serverar ål medan 15 procent har den kvar på julbordet.
– Trenden mot att allt fler avstår från ål på julbordet är glädjande. Ålen har minskat med över 99 procent och situationen är akut. För att arten ska kunna räddas är det viktigt att vi slutar konsumera ål. Många ansvarsfulla krögare, restauranger och fiskaffärer bidrar genom att välja bort ålen i sitt sortiment. Vi uppmanar nu kunder och matgäster att avstå, så att vi kan få till en radikal förbättring av ålbestånden, säger WWFs nytillträdde generalsekreterare Håkan Wirtén.
Ålen är unik eftersom det bara finns ett enda europeiskt bestånd som förökar sig i Sargassohavet. En liten spillra på cirka en procent finns kvar – jämfört med på 1970-talet då miljontals ålar vandrade upp i Göta älv. Arten är klassad som akut hotad på Internationella naturvårdsunionen, IUCNs rödlista, Artdatabankens rödlista och har rött ljus i WWFs konsumentguide för fisk och skaldjur. Inom EU finns en gemensam förvaltningsplan. Fiskeriverket vill halvera ålfisket till 2013 och en svensk åtgärdsplan har klubbats. I Sverige fiskas cirka 500 ton ål per år.
– Det ökade konsumenttrycket har gett effekt. Många restauranger säger att efterfrågan minskat och vissa har helt slutat att servera ålen därför att ingen vill ha den, säger Inger Näslund, marinbiolog och fiskeexpert på WWF.
Ett undantag är södra Sverige där åltraditionen fortfarande är stark. Framför allt är det de lyxigare och anrika restaurangerna som håller sig kvar vid den gamla traditionen, trots att man mycket väl känner till att ålen är akut hotad.
- Ja ålen är vårt svarta hål, men jag är traditionalist och mina gäster vill ha ål, säger en av kökscheferna som är medveten om att ålen är rödlistad.
- Vi är dödsrädda för att våra gäster inte ska komma, vi överlever på julbordet, uppger en annan.
Fortfarande tror en del felaktigt att odlad ål är bättre än vildfångad.
– Det finns idag ingen ål för kommersiellt bruk som förökats i fångenskap. Påståenden om ”ekologiska ålodlingar” är falsk marknadsföring. Odlad ål är ung, vildfångad ål – glasål – som sätts i fångenskap för att matas så de växer sig stora. De kommer från samma hotade bestånd som den övriga vildfångade ålen, säger Inger Näslund.
Jämfört med tidigare år har medvetenheten successivt ökat hos krögarna. Många känner till WWFs konsumentguide för hållbara inköp av fisk och håller en dialog med leverantörerna om vilka arter man inte borde köpa. Ett exempel är Tallink Silja som redan tidigare har slopat ålen på julbordet.
Nu slutar rederiet även att servera ål i de så kallade ryska restaurangerna på färjor till bland annat Tallin och Riga, vilket är mycket glädjande, säger Inger Näslund.
När det gäller långan som används till lutfisken, har arten tidigare varit rödlistad i konsumentguiden. I år har den gått över till gul rekommendation om den kommer från området kring Barents hav eller Island. Många leverantörer har hängt med i förändringarna och erbjuder nu sina kunder långa från dessa områden. Flera restauranger har dessutom gått ett steg längre och börjat göra lutfisk på sej.
– Vi har blivit allt mer medvetna de senaste två åren. Det är ett måste om vi ska ha någon fisk i framtiden, säger Markus Nordin, köksmästare på Birka Paradise.
– Som konsumenter kan vi alltid påverka genom att välja fisk som inte är rödlistad i vår fiskguide, säger Inger Näslund.
Vid frågor, kontakta:
Inger Näslund, fiskeansvarig WWF, 08-624 74 09, 070-105 30 57
WWFs rundringning i november 2010 omfattar ett 40-tal restauranger, rederier, livsmedelskedjor och saluhallar:
NEJ – Serverar inte ål:
Färjerederier:
Birka Paradise
Eckerölinjen
Stena Line
Scandlines
Tallink Silja
Viking Line
Restauranger och fiskaffärer, Stockholm:
Fjäderholmarna
Grand Hotel
Hotel Reisen
Operakällaren
Ulriksdals Wärdshus
Gondolen
F12-gruppen
Långbro Värdshus
Stadshuskällaren
Ulla Winbladh
Melanders fisk
Wedholms Fisk
Restauranger och fiskaffärer, Göteborg:
Restaurang Gabriel, Feskekörka Göteborg
Kungstornets fiskaffär
Gothia Towers
Wasa Allé
Restauranger, Skåne:
Grand Hotel, Lund
Slagthuset Malmö
Svaneholms Slotts Gästgifveri
Ängavallen
Östarps Gästgivaregård
Restauranger, övriga:
Borgagården, Borgafjäll
Vitoria, Umeå
Grythyttans gästgivaregård
Livsmedelskedjor och grossister:
Axfood
City Gross
COOP
ICA (kan dock inte garantera alla enskilda butiker)
Storkök:
Blomsterfonden
Servera
Sodexo
JA – Säljer ål:
Saluhallar och fiskaffärer:
Birgitta Åhs fiskaffär, Östermalmshallen, Stockholm
Hambergs fisk, Uppsala
Restauranger:
Halltorps Gästgiveri, Borgholm
Herrestads Gästgivaregård, Ystad
Åhus Gästgifvaregård, Åhus
Storkök:
Menigo
WWFs fiskguide finns att ladda ner på: www.wwf.se/fiskguiden
Källa: WWF
Senaste nyheter
-
2023-10-30
Spowdi vinner utmärkelse för klimatsmart jordbruksinnovationWorld Economic Forum har utsett Spowdi till Top Innovator i dess Smarter Climate Farmers Challenge.… -
2023-09-20
En av Sveriges största solcellsparker planeras i HallandStatkraft lämnade förra veckan in anmälan om samråd, enligt 12 kapitlet 6§ miljöbalken, för att… -
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-13
Göteborg först med batteri-swap för elmopederTvå innovationsprojekt har banat väg för en ny satsning inom mikromobilitet och logistik i… -
2023-09-11
Åtta av tio vill ha mer grönska i svenska städerBevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är… -
2023-09-08
Ekologisk höstmarknad i Järna 9 septNu på lördag den 9 september kl. 10-16 kommer vi vara med på Skillebyholms höstmarknad! Vi… -
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-08-30
Var med och rösta fram Sveriges bästa klimat startupNär ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största… -
2023-08-28
Världens största flytandegörningsenhet för biogas i SödertörnBiokraft passerade i torsdags en viktig milstolpe när den nybyggda anläggningen för flytandegörning…